A 2020-as US Open előtt életre hívott játékos-szervezet ezúttal sem ért egyet az ATP-vel, igaza mellé ráadásul neves támogatókat is fel tud vonultatni.

Az immáron kétszeres Roland Garros-bajnok világelső korábban évekig vezette az ATP Játékostanácsát, ebben a minőségében pedig (elvileg) neki volt a legtöbb eszköz a kezében ahhoz, hogy a saját és társai érdekeit megfelelően képviselje. A 2020-as US Open előtt azonban teljesen váratlanul lemondott erről a tisztségről, tette mindezt, mint utóbb kiderült, egy előkészített stratégia keretében. A kanadai Vasek Pospisillel szövetségben ugyanis New Yorkban létrehozták az „ellen játékos szervezetnek” szánt Professional Tennis Players Associationt. Az akkori indoklás szerint a szervezet éltre hívói elégedetlenek voltak azzal a mértékkel, amennyire az ATP bevonta a játékosokat a fontosabb döntéshozatali folyamatokba, valamint, nem meglepő módon, nagyobb részesedésre tartottak volna igényt az ATP bevételeiből. Utóbbi szándék indokaként azt jelölték meg, hogy mivel a játékosok nélkül nem lenne ATP és végsősoron ATP Tour sem, ideje, hogy kicsit komolyabban kezdjék el honorálni a pályán tett erőfeszítéseket.
A hangzatos bejelentés aztán természetesen megannyi reakciót szült, az ATP nyilván kategorikusan szembehelyezi magát a szakadár szervezettel, és Rafael Nadal valamint Roger Federer is inkább óvatosságra és megfontoltságra intette az ötletgazdákat. Djokovicék ebbe látszólag bele is törődtek, az utóbbi hónapokban ugyanis nem érkezett a PTPA-val kapcsolatos hír. Ezt a tarthatatlan csendet törte most meg a szervezet, amely elég erőteljesen ment neki az ATP-nek, újabb megnyilvánulását ismét közvetlenül egy Grand Slam-torna elé időzítve.
Roland-Garros
Minden, amit a 2022-es Roland Garrosról tudni kell!
14 ÓRÁJA

Novak Djokovic és Vasek Pospisil

Fotó: Getty Images

Egészen mostanáig egyébként az egész PTPA tulajdonképpen Novak Djokovicról és Vasek Pospisilről szólt, a szervezetet rajtuk kívül más arccal eddig nem köthettük össze. Június 22-én azonban a PTPA megnevezte vezetőségének tagjait. A szervezet ügyvezetője Adam Larry lett. A kanadai szakember igazi nagyágyú a sportolói jogok érvényesítésének területén, a korábbi években dolgozott többek között az NHL és az NBA játékosainak érdekeiért, de sikeresen képviselte már a kanadai labdarúgókat is hasonló keretek között. A PTPA, mint brand felfuttatásáért, valamint a szervezet kommunikációjának irányításáért Carrie Gerlach Cecil felel majd, aki ANACHEL nevű cégén keresztül szintén bőséges tapasztalattal bír ebben a témakörben. A két nagyágyún kívül további négy szakember tanácsadói minőségben csatlakozik a teniszezőkhöz.
A PTPA-által megfogalmazott vád szerint az ATP fű alatt, érdemi párbeszéd nélkül próbálja meg elfogadni a szervezet hosszútávú, harmincéves tervét. A Djokovic-vezette szerveződés három fő témakörben rója fel a magáét az ATP-nek, melyekben közös, hogy a PTPA valamennyi esetben érdemesnek találja magát arra, hogy kikérjék a véleményét.
Első és legfontosabb sérelemként azt kifogásolják ugyanis Pospisilék, hogy az ATP gyorsan, akár már a Wimbledoni torna első hetében el akarja fogadni a szervezet meglehetősen derülátó, harmincéves stratégiáját. A kiszivárgott infromációk szerint ebben az iránymutatásban három évtizedre fixálnák az 1000-es tornák licenszét, ami ezzel a versenyeknek is teret adna hosszútávú támogatói kapcsolatok kiépítésére. A PTPA kifogásolja továbbá, hogy annak ellenére, hogy a tenisz a világ negyedik legnépszerűbb sportja, a játékosok felé visszajuttatott díjazásban a középmezőnyben tanyázik. A harmadik érzékeny pont pedig a játékosok digitális jogainak kezelése, amit akár a Naomi Osaka-féle Roland Garros-sajtótájékoztató bojkott folyamat folytatásának is tekinthetünk. A PTPA szerint ugyanis az ATP bekorlátozná a játékosok mozgásterét, többek között akadályozva a saját brand építését, míg a többéves szerződések folyományaként a tornákat többletbevételhez segítené. A baj pedig ezzel az, hogy a PTPA szerint mindebből a játékosok semmit, vagy csak nagyon keveset kapnának vissza. Csak halkan jegyezzük meg, hogy a COVID-helyzet következtében csökkentet, de még így is tetemes pénzdíjak véleményünk szerint azért elegendő kompenzációt nyújtanak annak a játékosnak, akinek a nevével például reklámoznak egy adott versenyt.
A PTPA kommunikációja megmozgatta a tengerentúli ligák hasonló szervezeteit, amelyek közül többen is szolidaritásukat fejezték ki Djokovicékkal. A Twitteren állt ki a szervezet mellett többek között az NHL, az NBA, az MLB és az MLS játékos szakszervezete is. Az egybeesés nem véletlen, mind a PTPA székhelye (Kanada), mind a fentebb említett vezetőségi tagok tapasztalata is az észak-amerikai major ligákban már jól bevált gyakorlatok irányába mutatnak.
Az ATP egyelőre nem foglalt állást a kérdésben, és a korábbi reakciók tükrében nem valószínű, hogy a férfi teniszversenyeket koordináló szervezet bevonná a döntésbe az általa illegitimnek tartott PTPA-t. Hogy a 2023 januárjában életbe lépő stratégiát végül elfogadják-e, arra pedig a következő napok jó eséllyel választ adnak. Az mindenesetre tény, hogy Djokovicéknak sikerült felkavarni az állóvizet, a Twitteren végzett rögtönzött reakció felmérésünk ugyanis azt mutatja, a kommentelők többsége egyetért azzal, hogy egy ennyire hosszútávú stratégiánál nem lehet megkerülni a játékosokat. Más kérdés, hogy az ATP álláspontja szerint a játékosok nincsenek megkerülve, a saját játékostanácsába tartozó delegáltak ugyanis véleményt nyilváníthattak.

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Wimbledon
Az ATP gyakorlatilag megfosztotta Novak Djokovicot a világelsőségétől
16 ÓRÁJA
Roland Garros
Nadal és Djokovic már a nyolc között találkozhat, egy ágon vannak Alcarazzal és Zverevvel
19/05/2022 19:10