Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Két év kihagyás után győzelemmel tért vissza a wimbledoni döntős, aki egyszer már lemondott a karrierjéről

Németh Dániel

Frissítve 14/06/2023 - 12:52 GMT+2

Libema Open – Volt időszak, amikor Milos Raonic sem hitt abban, hogy profi szinten sportolhat, és elkezdett a teniszt követő életére koncentrálni. A kanadai teniszezőben mégis újra fellángolt a versenyszellem, és elhatározta: még legalább egy esélyt ad magának, hogy Wimbledonban és Torontóban játszhasson. Hosszú távú célokat nem tűzött ki, az első jelek mindenesetre biztatóak.

Milos Raonic két év után győzelemmel tért vissza, egyből kiemeltet búcsúztatott

Valószínűleg sokakkal megesett már, hogy a végeredményeket olvasgatva olyan sportolóval találkozott, akiről azt gondolta, rég befejezte a pályafutását.

Ezen a héten Milos Raonic tért vissza durván két év kihagyást követően, és aki azt hitte a korábbi világranglista-3. kanadairól, hogy hátat fordított a tenisznek, nem volt egyedül. Olyannyira nem, hogy volt olyan időszak, amikor Raonic is lezártnak tekintette ezt a fejezetet az életében, és úgy gondolta, legfeljebb rekreációs céllal lép a teniszpályára ütővel a kezében.
A kanadai teniszező pályafutását mindig is meghatározták a kisebb-nagyobb sérülések, 2011-ben a csípőjét, 2015-ben a lábfejét, 2017-ben a csuklóját kellett megműteni. Az ATP honlapján megtalálható profilján szinte mellékesen hozzáteszik, hogy az előző években Achillesz-, hát-, könyök-, comb-, boka, vádli- és térdproblémák tették keserűbbé a mindennapjait.
Ezt látva aligha van ember a Földön, aki rácsodálkozik, hogy Raonic arra a következtetésre jutott, elég volt az élsportból, és ideje új fejezetet nyitni az életében. „Voltak időszakok, amikor egyáltalán nem próbálkoztam, annyira messze voltam. Akadtak pillanatok, amikor kimondtam, hogy ennyi volt. 2021 végén vissza sem akartam térni, úgy voltam vele, hogy kitalálom, mit kezdjek az életemmel.”
Raonic csak a pénzdíjakból összeütögetett 20 millió dollárt, játszott Grand Slam-döntőt, nyert nyolc tornát, senki sem vádolhatja tehát azzal, hogy ne hozott volna ki mindent a pályafutásából, és ne alapozta volna meg az élsport utáni életét. 2022-ben összeházasodott modell barátnőjével, és egyre jobban felerősödött benne az érzés, hogy a tenisz nélkül is megtalálja a számításait az életben.
„Ebben az időszakban megtanultam, és ez egy remek lecke volt, hogy a tenisz után is rendben lesz az életem. Amikor ennyi időt szentelsz egyetlen dolognak, mindig van benned némi félelem, mivel sosem az van benned, hogy az egész életed erről fog szólni. Egyszerűen csak az életed részévé válik. Ezek után nagyon nehéz kitalálni, mit akarsz csinálni azt követően, hogy felhagytál a tenisszel.”
Durván egy év telt el anélkül, hogy ütőt fogott volna a kezében, és amikor visszatért a pályára sem azzal a szándékkal tette, hogy belátható időn belül újra a profik között szerepeljen. Ahhoz sokkal több kellett, hogy újra fellobbanjon benne a versenyszellem, lehetővé téve, hogy olyan formába hozza magát, amellyel felveheti a kesztyűt az ATP Tour legjobbjaival.
Úgy tűnik, Raonic tudása a sérülések és a hosszú kihagyás ellenére nem kopott meg, hétfőn két szettben legyőzte a világranglista 39. helyén álló Miomir Kecmanovićot a ’s-Hertogenbosch-i torna első fordulójában. A kanadai adogatásai nagyszerűen működtek, első szerva után csak három labdamenetet veszített, de fogadóként is szépen helytállt, háromszor brékelte le ellenfelét.
„Voltak stresszes pillanatok. Játszottam párszor sérülést követően, amikor három vagy négy hónapot kihagytam, sőt, a csípőműtétem után szerintem fél évig nem játszhattam. Akkoriban azonban fiatalabb voltam, és a két év is egészen más dimenzió. Sokkal nagyobb a bizonytalanság, főleg, hogy 2021 végén tényleg elengedtem a teniszt, durván egy évig egyetlen labdát sem ütöttem el.”
„A visszatérés sokat kivett, mert a lehető legtöbbet ki akartam hozni belőle. Nem akartam, hogy olyan játékosként térjek vissza, akire nem lehetek büszke, ezért rengeteg energiát bele kellett pakolnom. Örülök, hogy így alakult, és nagyon hálás vagyok, amiért újra játszhatok” – fogalmazott a kanadai teniszező.
picture

Milos Raonic két év után győzelemmel tért vissza, egyből kiemeltet búcsúztatott

Nem véletlen, hogy Raonic a füves szezon elejére időzítette a visszatérését. Mindig is ez a borítás állt hozzá a legközelebb, Wimbledon pedig – ahol 2016-ban döntőt játszott – a kedvenc versenye. A sérüléseit tartalmazó hosszú listát böngészve érthető, hogy Raonic nem tűzött ki maga elé hosszú távú célokat: egyelőre Wimbledonig és Torontóig szeretne eljutni, a többi pedig majd kialakul.
„Számomra Wimbledon jelenti a legtöbbet, ahol 2019-ben játszottam legutóbb. Egyszer mindenképp játszani szeretnék ott. Hogy utána mi lesz, azt még nem tudom, de szeretnék még egy meccset. Ugyanez a helyzet Torontóval is. A stadiontól tíz percre nőttem fel, így ez is egy olyan helyszín, amit fontosnak tartok. Az a terv, hogy ezeken a versenyeken még legalább egyszer pályára lépjek.”
Raonic azt is elárulta, legutóbb sem egyetlen sérülés vezetett odáig, hogy komolyan megfordult a fejében a visszavonulás. Először az Achillesze miatt döntött a szünet mellett, utána eltörte az egyik lábujját, aztán elszakadt a vádlija, majd covidos lett. Mint mondja, ha megvan benne a szándék, hamarabb visszatérhetett volna, de nem akarta siettetni a gyógyulást, hagyott időt magának.
„2021 júliusában derült ki, hogy begyulladt az Achilleszem. Amikor ez elmúlt, megtudtuk, hogy el is szakadt. Nem akartam bevállalni a műtétet. Gyorsabb lett volna, de fogalmam sem volt arról, mi lenne utána, ezért a hosszabb utat választottam; pihentettük és rehabilitációs gyakorlatokat végeztünk. Nem is igazán szakadás volt, négy-öt kisebb repedést találtak.”
picture

Milos Raonic.

Fotó: Getty Images

„Miután javulni kezdett az állapotom, sorban értek a szerencsétlenségek. Két nappal az esküvőm után eltörött a lábujjam. Egy rehabilitációs gyakorlat során esett rá a súly, két hónapig cipőt sem hordhattam. Ezután szakadt el a vádlim, majd elkaptam a koronavírust. Ha játékban vagyok, siettethettük volna a visszatérést, de úgy alakult, hogy minden lépésnél inkább megfontolt voltam.”
Raonic nem tudja, mennyi időre váltott jegyet az ATP Tourra, ám az látszik, hogy a gyors borításokon, ha nem is mindenkire, de sokakra veszélyes lehet. Minden azon múlik, mennyit enged neki a teste. Kecmanović ellen jól érezte magát, könnyedén jöttek a 200 feletti szervák, a nagy tenyeresek, sőt, még a fonákja is stabilabbnak tűnt a szokásosnál. A sorozatterhelés azonban egészen más helyzet.
„Gyorsnak és agresszívnak kell lennem. Amennyiben ezek hiányoznak, nem tudom azt a teniszt játszani, amit szeretnék, és nem tudom elérni a kiszemelt eredményeket sem. Ezekhez szükség van egy bizonyos szintű fizikális felkészültségre. Most épp megy, de nem tudom, mi lesz két nap vagy két hét múlva.”
„Egyesével kell venni a lépcsőfokokat, de azt biztosan tudom, hogy Wimbledonban és Torontóban akkor is pályára fogok lépni még egyszer, ha már a következő meccsemen nagy fájdalmaim lesznek. Ahhoz legalábbis, hogy lemondjak erről a két versenyről, valakinek azt kell mondania, hogy sokkal többet kockáztatok a sportolói pályafutásomnál.”
Forrás: ATP

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés