Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Alakul a federeri búcsú Nadalnak, a spanyol ott lesz a 2024-es Laver-kupán

Nánási Antal

Frissítve 22/04/2024 - 14:19 GMT+2

Jóbarátjához, Roger Federerhez hasonló búcsú várhat az egyelőre még aktív Rafael Nadalra, a spanyol kapcsán ugyanis megjelent egy hivatalos közlemény, amely szerint ott lesz az európai csapatban a szeptember 20-22 között Berlinben megrendezendő 2024-es Laver-kupán.

Rafael Nadal és Roger Federer - London 2022

Fotó: AFP

Rafael Nadal kapcsán szépen kiegyenesedni látszanak a kérdőjelek.
Azok után, hogy a spanyol gyakorlatilag a teljes 2023-as évet kihagyta, 2024-nek úgy vágott neki, hogy jó eséllyel utolsó profi évét szándékozik teljesíteni az ATP Touron. Az évkezdet bíztatóan alakult, hiszen Brisbane-ben két mérkőzést is meg tudott nyerni, azt követően azonban megint utolérte a veszte.
Sorrendben az Ausztrál Open, Indian Wells és Monte Carlo voltak azok a versenyek, ahova elutazott, a helyszínen azonban végül úgy döntött, hogy mégsem kockáztatja meg az indulást.
Azóta egy hete Barcelonában már tényleg visszatért a pályára, Flavio Cobolli ellen győztesen, Alex De Minaur ellen pedig vesztesen hagyta el a pályát. Ezekben a napokban már Madridban tartózkodik, és ha nem üt be a krach, akkor megméreti magát a férfiak számára csütörtökön kezdődő helyi ATP 1000-es tornán.
picture

Rafael Nadal beim ATP-Turnier in Barcelona

Fotó: SID

Időközben, bezárva a folytatásban reménykedő rajongók előtti kiskapukat, Nadal kimondta, hogy 2024 biztosan az utolsó éve, formáját pedig természetesen a Roland Garrosra, és reménye szerint az ugyanott megrendezendő olimpiai tenisztornára próbálja meg élesíteni.
2022 szeptemberében Londonban rendezték meg a Laver-kupát, azt az eseményt, amely a pénteki párosmeccsről marad örökre emlékezetes. Aligha kell bárkit is emlékeztetni rá, de a történeti hűség kedvéért kerüljön ide, hogy az volt az a mérkőzés, amelyen Roger Federer hivatalosan lezárta érdemben korábban már befejeződött karrierjét, amelyhez páros partnerként, Rafael Nadal asszisztált.
Két évvel később benne van a pakliban, hogy a spanyol is kap egy ilyen búcsúestet, a Laver-kupa ugyanis hivatalos felületein jelentette be, hogy a spanyol elfogadta Björn Borg kapitány felkérését, így részt vesz az idei eseményen.

A kiírás szabályai szerint a kapitányoknak fele-fele arányban kell a világranglista, illetve saját preferencia szerint összeállítani a csapatokat, a svéd legenda pedig az egyik választásával Nadalt emelte be a kékek 2024-es keretébe.
A 22-szeres GS-bajnok spanyol döntését szép emlékekkel és a kínálkozó lehetőségek kihasználásával indokolta:
„Laver-kupa emlékeim között őrzök néhány egészen különlegeset, közte természetesen a két éve Londonban, Roger búcsúján tapasztaltakat. Karrierem jelenlegi szakaszában szeretnék minden kínálkozó lehetőséget megragadni és megpróbálni élni vele.
Csapatként versenyezni mindig különleges élmény, alig várom, hogy Berlinben segíteni tudjak az európai csapatnak a kupa visszaszerzésében.
picture

A Federer-Nadal páros 2022-ben Londonban

Fotó: AFP

2017-es életre hívása óta a Laver-kupa évekig Európa sorozatának számított, az első négy kiírást ugyanis kivétel nélkül a Björn Borg vezette válogatott nyerte. 2022-ben Londonban aztán megtört a sorozat, a Világ csapat ugyanis szoros csatában elhódította a trófeát, egy éve Vancouverben pedig magabiztosan védtek címet a pirosak.
Az európai csapat ennek megfelelően 2024-ben bombaerős kerettel várja a hazai rendezést, Nadal ugyanis a Carlos Alcaraz, Daniil Medvedev, Alexander Zverev sorhoz csatlakozik, már ami a már bejelentett neveket illeti. Annak idején az esemény első, Prágában megrendezett kiadásának legnagyobb durranásának Roger Federer és Rafael Nadal alkalmi párosa számított, Nadal 2024-es elköteleződésével egy berlini Alcaraz-Nadal párost, vélhetően sokakkal együtt, nagyon szívesen megnéznénk.
Amíg Nadal esetében a berlini búcsú egyelőre nem több, mint spekuláció, addig Björn Borg esetében kész tény, a svéd legenda ugyanis, kollégájához, John McEnroe-hoz hasonlóan, biztosan utolsó alkalommal dirigál a kispadról. Rafa igene után természetesen ő is örömmel nyilatkozott:
„Rafa a sportunk élő legendája, aki a szó minden értelmében bajnoka a tenisznek. Kifejezett célom volt, hogy utolsó, kapitányként megélt Laver-kupámon ott legyen velünk a csapat tagjaként, emiatt is elképesztően boldog vagyok, hogy elfogadta a felkérést, és ott lesz Berlinben.”
picture

A Federer-Nadal páros 2022-ben Londonban

Fotó: AFP

Ami a címvédő Világ csapat várható összeállítását illeti, egyelőre Alex De Minaur, Taylor Fritz és Tommy Paul készülhet a szeptemberi németországi eseményre.
Forrás: tennis.com

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés