Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Federer mellett Rafának is jár a tisztelet – sérülten játszott, a felesége pedig mindenórás

Kálmán Laci

Publikálva 25/09/2022 - 16:30 GMT+2

Az elmúlt napok teljesen érthető módon Roger Federer visszavonulásáról szóltak. Nem szabad azonban elfelejtkeznünk a nagy rivális, jó barát Rafael Nadalról sem, aki szintén nem teljesen egészséges, mégis zokszó nélkül vállalta a játékot a búcsúzó zseni oldalán. Ráadásul úgy, hogy a felesége mindenórás, hetek, de lehet, hogy csak napok vannak hátra első gyermekük megszületéséig.

Roger Federer és Rafael Nadal

Fotó: Getty Images

Martina Navratilova egy Twitter-bejegyzésben méltatta Rafael Nadal áldozatkész, bajtársias hozzáállását.
A 18-szoros egyéni Grand Slam-bajnok Martina Navratilova elismerően írt közösségi oldalán Rafael Nadalról, aki sérülése és fájdalmai ellenére is kiállt párosozni jó barátja, a visszavonuló Roger Federer oldalán, a Laver-kupa első napján.
Ahogy a svájcinak óriási dolog volt, hogy régi nagy riválisa oldalán játszva fejezhette be pályafutását, úgy Nadalnak is hatalmas megtiszteltetés volt, hogy ő búcsúztathatta el Federert. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy Rafa sem teljesen egészséges, ami azt jelenti, hogy volt kockázat abban, hogy pályára lépett.

Persze Federer búcsúja egy soha vissza nem térő, csodálatos esemény volt, Nadalnak azért mindenképpen jár az elismerés, hogy fájdalmai ellenére is vállalta a játékot.

Navratilova, aki kommentátorként dolgozott a US Open alatt, elmondta, hogy nemrégiben tudta meg, hogy a spanyol még nem gyógyult fel abból a hasfalsérülésből, amely arra kényszerítette, hogy visszalépjen a Nick Kyrgios elleni wimbledoni elődöntőtől.
A csehszlovák születésű amerikai észrevette a US Openen, hogy az adogatásoknál Rafa feldobásai alacsonyabbak a szokásosnál, amivel nyilvánvalóan a hasfalát akarta védeni. Azzal ugyanakkor nem volt tisztában, hogy az izomszakadás még mindig fennáll. Navratilova hangsúlyozta, hogy óriási dolog, hogy a spanyol a sérülése és a fájdalmai ellenére vállalta a játékot a Laver-kupán.
picture

Roger Federer and Rafael Nadal of Team Europe look on during Day One of the Laver Cup at The O2 Arena on September

Fotó: Getty Images

„Fogalmam sem volt arról, hogy Rafa még mindig küzd a hasfalában lévő izomszakadással. Igaz, hogy alacsonyabbra dobta fel a szerváknál a labdát New Yorkban, de azt gondoltam, ez inkább csak elővigyázatosság, semmint meglévő izomsérülés. Csodálatos dolog, hogy ennek ellenére játszott. Bravo, Rafa! És igen, feszült volt emiatt, ami teljesen érthető”
Az, hogy Nadal visszalépett a Laver-kupa további játéknapjaitól, egyértelműen jelzi, hogy csak Federer és a vele játszott páros miatt utazott el Londonba. A svájci egy interjúban beszélt arról, hogy jó időben beszélt Rafával a visszavonulásáról azért, hogy biztos lehessen abban, hogy az ő oldalán játszhatja a búcsúmeccsét.
„Nagyjából tíz nappal a tervezett visszavonulás előtt beszéltem Rafával” – mondta korábban Federer. „Szerettem volna, hogy tudja, hogy valószínűleg párost fogok játszani, és ha ő is ott lenne, az nagyon különleges volna a számomra. Egyszerűen csak időben akartam őt tájékoztatni a terveimről.”
Nadal egyébként mindössze 24 órát töltött Londonban, aminek csupán az egyik oka volt a sérülése. A másik, hogy a felesége, Xisca várandós első gyermekükkel, ráadásul mindenórás, tehát könnyen lehet, hogy akár napokon belül életet ad az első Nadal-bébinek.
Xisca egy hónappal ezelőtt kisebb komplikációk miatt kórházba került a terhesség 31. hetében. Szerencsére azonban nem volt nagyobb gond, Rafa mindenkit megnyugtatott, hogy a felesége és születendő gyermeke is jól vannak.
picture

Rafael Nadal

Fotó: Getty Images

A maximális elszántságáról és elkötelezettségéről ismert Nadal a US Openen lehet, hogy nem tudott minden idegszálával a teniszre összpontosítani. Részben a sérülése, részben a családi helyzet, valamint részben Frances Tiafoe teniszének köszönhetően a spanyol a negyedik fordulóban búcsúzott New Yorkban.
„Van most az életemben fontosabb dolog is a tenisznél, amire figyelnem kell” – mondta Nadal a kiesését követően. „Ilyen az első gyermekem születése. Remélhetőleg minden rendben megy majd.”
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés