Megjött a válasz Stefanos Tsitsipas hosszú mosdószüneteire, az ATP szigorúbban szabályozza a kimenetelek időtartamát.

Évek óta a tenisz kicsit szürke zónája volt a mosdószünetek kérdésköre. Többen rájátszottak arra, hogy szett után kivonultak az öltözőbe, ha rosszul alakult számukra az eredmény. Idén a US Open környékén vált a témától hangossá a teniszvilág, előbb Cincinnatiben Alexander Zverev akadt ki amiatt, hogy Stefanos Tsitsipas hosszabb ideig elidőzött az első, általa elveszített játszma után a mosdóban, miközben edző-édesapja, Apostolos Tsitsipas szemmel láthatóan nagyban mobilozott a lelátón. Zverev felvetette, hogy a görög épp meg nem engedett edzői segítséget vesz igénybe, és nem véletlenül tölt el annyi időt az átöltözéssel. A US Openen pedig Andy Murray panaszkodott a görög túl hosszúnak vélt mosdószünete miatt.
A US Open egyik leginkább vitatott témájává váltak a Tsitsipas-féle mosdószünetek. Sokak szerint Tsitsipas és rajta kívül még jó páran trükközni próbálnak a hosszú kimenetelekkel, míg Tsitsipas azzal védekezik, hogy higéniai okai vannak annak, amiért ő társainál gyakrabban jár átöltözni. Akadnak, akik feleslegesnek érzik a mosdószünet-szabály megváltoztatását, mondván, tényleg van különbség a játékosok igényei között, sokan pedig eleve nevetségesnek érzik, hogy egyáltalán miért kell ekkora figyelmet szentelni a témának.
Nitto ATP Finals
Visszalépett az ATP-vb-től a korábbi világbajnok
17/11/2021 12:59
Az ATP úgy döntött, a jövőben senki sem panaszkodhat a másikra túl hosszú öltözködés miatt, és korlátozzák, egy játékos hányszor vonulhat ki egy mérkőzésen az öltözőbe. A L’Equipe és a Tennis Majors is arról számoltak be, hogy az ATP megerősítette, 2022-től maximalizálják a mosdószünetek számát és időtartamát. A játékosok mérkőzésenként egy alkalommal használhatják ki a mosdószünetet, és azután, hogy beérnek a mosdóba, három percnél többet nem tölthetnek el ott. Szükség esetén a teniszezők egy további kétperces átöltözési lehetőséget is igénybe vehetnek, de öt perc alatt mindent le kell bonyolítaniuk a két korábban megnevezett sajtóorgánum értesülései szerint. A szünetet szett végén ejthetik meg, és büntetést kapnak, ha túllépik az engedélyezett időkorlátot.

Stefanos Tsitsipas a US Openen

Fotó: Getty Images

Az ápolási szüneteken is módosított az ATP. Továbbra is három perc áll majd a játékosok rendelkezésére, ezt leüléseknél vagy szett végén vehetik igénybe. Ha a teniszező nem bírja ki a térfélcseréig, büntetés mellett kérheti ki az ápolást. Azt még egyelőre nem erősítették meg, mikortól vezetik be ezt a módosítást.
A mosdószünet-szabályt az év végi milánói Next Gen-vb-n már kipróbálták, célja, hogy véget vessen a hosszabb kivonulások körüli vitáknak.
Forrás: Tennis Majors
Nitto ATP Finals
Djokovic előbb sokkolta a teniszvilágot, majd közölte, hogy mindenki nyugodjon le
16/11/2021 18:22
Nitto ATP Finals
Az alvás segítette Rublevet Tsitsipas legyőzésében, vajon Djokovic ellen is bejön a szunya?
16/11/2021 16:02