Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Könyök, salak, Nadal, Alcaraz – Djokovic jó érzésekkel tér vissza kedvenc salakos versenyére

Németh Dániel

Frissítve 12/05/2023 - 18:13 GMT+2

Internazionali BNL d'Italia - Novak Djokovic imádja a római salakot, korábban hat alkalommal – köztük tavaly – győzött ezen a versenyen. A szerb a tornát megelőzően elmondta, fizikálisan rendben van, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a Roland Garrosra csúcsformában legyen. Szerinte a mostani formák alapján Carlos Alcaraz lesz az egyik fő riválisa, de Rafael Nadalt sem veszi félvállról.

Az 1001. győzelem meghozta a 87. trófeát is Djokovicnak

Alkalmazkodnia kell még a salakhoz, de készen áll a játékra Novak Djokovic.

Az utóbbi években megszokhattuk már, hogy Novak Djokovicnak időre volt szüksége, mire megtalálta a legjobb játékát salakon. Idén sincs ez másként, Rómára és a Roland Garrosra rákanyarodva két győzelem és két vereség áll a neve mellett a salakos versenyeken, ráadásul egy kisebb sérülés is hátráltatja, ami miatt visszalépett a madridi tornától. A szokásos torna előtti sajtótájékoztatón az első kérdés természetesen a fizikális állapotára vonatkozott.
„Minden rendben van. Vannak apróságok, amik zavarnak ezen a szinten, de ez teljesen normális. Azt is számításba kell venni, hogy már nem vagyok 25, és manapság többször tapasztalok ilyesmit. A regeneráció is több időt vesz igénybe. De jól érzem magam, hiányzott a versenyzés. Imádok Rómában teniszezni, mindig is jó voltam ezen a versenyen, sokszor győztem itt, és volt még pár döntőm is. Ez a legsikeresebb salakpályás versenyem, egyben a legnagyobb a Garros előtt.”
Djokovic számára 2021-ben és 2022-ben is hasonlóan indult a salakpályás szezon: korai vereség Monte-Carlóban, majd szenvedős játék a hazai versenyén, ám hétről hétre jobb formába lendült, két évvel ezelőtt meg is nyerte a Roland Garrost. A szerb úgy gondolja, hogy a salakpályás tenisz különlegessége miatt több időre van szüksége a teljes átálláshoz, mivel jóformán mindent át kell kalibrálnia a játékában, hogy eredményes legyen.
Kezdetnek ott van a mozgás. Aztán a labda mindig másképp pattan. Egyenetlen a borítás felülete. Van, hogy fúj a szél. Maga a salak olyan, mintha önálló életet élne. Ilyen a fű is bizonyos értelemben.
„A szél elfújja a salak legfelső rétegét, másképp pattannak és pörögnek a labdák, változik a pálya sebességére. Az eső is folyamatosan változtatja a körülményeket, vagyis az időjárás miatt keményebb vagy puhább lesz a salak. Számos tényezőt figyelembe kell venni, amelyek sokkal jobban érintenek, mint a többi borításon. Néha nyomasztó, de alkalmazkodunk. Több edzésre, pályán töltött időre van szükség, hogy dolgozz a taktikádon, a technikádon, és ezáltal alkalmazkodj a körülményekhez.”
picture

Az 1001. győzelem meghozta a 87. trófeát is Djokovicnak

Djokovic a 2. fordulóban az argentin Tomas Martin Etcheverryvel kezd, aki egyebek mellett azzal vált ismertté, hogy rendszeresen számon tartja, hány pont választja el a szerbtől. „Párszor láttam csak játszani. Emellett láttam a posztjait a köztünk lévő különbség csökkenéséről. A legjobbakat kívánom neki. Remek srácnak tűnik, olyan országból származik, amelynek nagy sikerei voltak a teniszben. A pályán mindig az jött le róla, hogy keményen dolgozik, és egy igazi harcos.”
Róma mindig is egyfajta főpróbának számított a Roland Garros előtt, ahol általában a torna fő esélyesei (mondjuk Rafael Nadal mellett a többes szám általában indokolatlan) megmutatták, milyen formában várják a salakos Grand Slamet. Idén ez még inkább igaz lehet, ugyanis ez az első olyan verseny 2023-ban, amikor Carlos Alcaraz és Novak Djokovic egyaránt ott van a főtáblán; mivel az ő nevükkel kezdődik a kiemelési sorrend, így maximum a döntőben találkozhatnak.
„Valóban furcsa, hogy ebben a szezonban nem indultunk el ugyanazon a versenyen, de mindkét oldalon voltak olyan körülmények, amelyek így hozták. A tornát követően biztosan ő lesz a világelső, megérdemelten. Lenyűgöző teniszt mutatott be, nagyon magas színvonallal. Nem kérdés, hogy ő az a játékos, akit meg kell verni ezen a borításon. Ez persze azon is múlik, hogy Nadal ott lesz-e a Garroson, Alcarazt azonban ettől függetlenül az esélyesek közé sorolhatjuk.”
„Madridban találkoztunk tavaly, itt csak akkor van erre esély, ha mindketten döntőbe jutunk. De szerintem mindketten azt szeretnénk, hogy ott legyünk a fináléban. Meglátjuk, ez egy hosszú verseny, tele nagyszerű játékosokkal. Ez egyfajta felkészülés erre a versenyre és a Roland Garrosra. Ennyit tudok mindeni a távkapcsolatokról (a kérdésben elhangzott a távrivalizálás kifejezés – a szerk.), a többit a képzeletetekre bízom.”
picture

Novak Djokovic

Fotó: Getty Images

Djokovic változatlanul Nadalt tartja a legnagyobb rivalizálásának, a hozzáállására és a felkészülésére azonban nincs hatással az, ott lesz-e Párizsban a 14-szeres bajnok. Nadal az Australian Openen elszenvedett csípősérülése miatt az összes salakos versenyt kihagyta a Roland Garros előtt (tény: egy 250-es tornát beiktathatna, ha úgy alakul), és egyelőre arra sem vennénk mérget, hogy időben felépül a kedvenc versenyére, az előjelek mindenesetre nem túl biztatóak.
„A felkészülésemmel kapcsolatban ez semmit sem változtat. Arra törekszem, hogy olyan jól játsszak, amennyire csak tudok. A teniszvilágot és a Roland Garrost természetesen érintené a hiánya a versenyen elért eredményei és a sportra gyakorolt hatása miatt. Ha nincs ott valamelyik versenyen, különösen a nagyobbakon, az hatással van a teniszvilágra. Biztos vagyok benne, hogy mindenki azt szeretné, hogy ott legyen.”
„Én is azt szeretném, hogy játsszon, mert a verseny számára az a legjobb, ha a legjobb teniszezők sorakoznak fel, legyen bármekkora kihívás is. Láttam pár videót az edzéseiről, próbál felkészülni, de majd meglátjuk. Nyilvánvalóan nem én vagyok az ő helyzetében, fogalmam sincs, mit érez most. Abban viszont biztos vagyok, hogy mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy ott legyen. Aztán majd meglátjuk, hogyan alakul.”

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés