Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Hogy lehet, hogy nem ért top 100-at Marozsán Fábiánnak a Carlos Alcaraz elleni sikere?

Németh Dániel

Frissítve 19/05/2023 - 14:43 GMT+2

Marozsán Fábián karrierje legnagyobb sikerét érte el azzal, hogy legyőzte Carlos Alcarazt és bejutott a római 1000-es tenisztorna 4. fordulójába. A magyar teniszező ezzel a meneteléssel a top 100 közelébe került, a jövő heti rangsorban várhatóan a 114. hely körül jegyzik majd, ami új karriercsúcsot jelent.

Marozsán csodája: 40 éve nem vert meg magyar férfi teniszező ilyen magasan rangsorolt játékost

Ugyannyit ér öt római győzelem, mint egy Challenger-tornán elért siker?
21 hely. Pozíciókban kifejezve várhatóan ennyit jelent Marozsán Fábiánnak a római menetelés, ami ahhoz képest, hogy kiket győzött le, ráadásul mekkora versenyen, nem tűnik olyan jelentős ugrásnak. Ami alapvetően két okra vezethető vissza: egyrészt a top 140 és a top 100 közötti nem elhanyagolható különbségre, másrészt az ATP pontszámítási rendszerére.
Marozsánt már Róma előtt is csak 35 hely választotta el a top 100-tól, ami nagyon közelinek tűnik, pontokban kifejezve viszont durván 190 volt a lemaradása a 100. helyezett játékoshoz képest. Ahhoz, hogy ezt ledolgozza, még egy ATP 250-es versenyen elért döntő sem lett volna elegendő, de még az 500-as elődöntő esetében is számolgatni kellett volna.
Rómában egy negyeddöntőre lett volna szüksége Marozsán Fábiánnak, hogy egyáltalán legyen értelme elővenni a számológépet, de bármennyire is szépen helytállt Borna Ćorićcsal szemben, végül a horvát megfordította a találkozót. Látva azonban azt, hogy milyen játékosokat kellett legyőznie a negyedik fordulóig, felmerül az a kérdés, vajon a helyén kezeli-e az ATP az 1000-es versenyeket.
Egy 4. fordulós szereplés jelenleg 90 pontot ér, ami 96-os főtábla esetén három győzelmet jelent. Marozsánnak a selejtezős sikerei miatt végül 102 pontot hozott a verseny, ami még mindig alig több, mint az antalyai Challenger megnyerésével megszerzett 75. A magyar teniszező mindkét versenyen öt találkozót nyert meg, csak épp Rómában összehasonlíthatatlanul erősebb mezőnyben.

Antalya

  • Miljan Zekić (215.)
  • Alessandro Gianessi (235.)
  • Daniel Michalski (278.)
  • Vit Kopřiva (169.)
  • Sebastian Ofner (160.)

Róma

  • Timofey Skatov (144.) - selejtező
  • Felipe Meligeni Alves (175.) - selejtező
  • Corentin Moutet (67.)
  • Jiří Lehečka (39.)
  • Carlos Alcaraz (2.)
Amíg a törökországi Challenger-tornán az ellenfeleinek átlagos világranglista-helyezése 211,4 volt, addig az olasz fővárosban a selejtezővel együtt 73,8. Ha pedig csak a főtáblát vesszük alapul, még keményebb a helyzet: kereken 31 az átlag. A két versenyen elért teljesítménye tehát össze sem hasonlítható, a ranglista azonban nagyjából hasonló szinten kezeli a kettőt.
picture

Marozsán Fábián: Ez életem legnagyobb sikere és nagyon büszke vagyok

Az ATP 1000 egyébként is egyike a szezon legnehezebb versenyeinek. Mivel Monte-Carlót leszámítva ezek kötelező elemei a versenynaptárnak (értelemszerűen azoknak, akik felférnek a főtáblára), a mezőny általában ugyanannyira erős, mint a Grand Slameken, és bizonyos szempontból még nehezebb dolguk is van az alacsonyabban rangsorolt játékosoknak.
A Grand Slameken ugyanis gyakrabban fordul elő olyan, hogy a tábla valamelyik része nyitottabbá válik a kiemeltek vereségével. Ellentétben a rómaihoz hasonló, nagyobb 1000-es tornákkal, ahol csak a 2. körben csatlakoznak a kiemeltek, a major-versenyeken már a nyitókörben meglephetik őket. Még arra is van példa, hogy valaki anélkül jut el a második hétig, hogy kiemelttel játszott volna.
1000-es versenyen ez szinte elképzelhetetlen, hiszen az első fordulós párosítások győzteseire egészen biztosan egy kiemelt játékos vár (leszámítva azokat az eseteket, amikor valaki közülük visszalép, és egy szerencsés vesztes kerül a helyükre). A sűrű mezőnyben ráadásul a folytatás sem egyszerűbb, ezért ritkább, hogy egy kiemelt legyőzésével elérhető a 4. forduló.
picture

Így ért véget Marozsán Fábián örökké emlékezetes római menetelése

Fucsovics Márton a pályafutása során négyszer jutott el legalább a 4. fordulóig Grand Slam-tornákon, ebből háromszor elég volt egy kiemeltet búcsúztatnia. A kivételt karrierje legnagyobb sikere, a 2021-es wimbledoni negyeddöntő jelenti, ahol három kiemelt játékost győzött le (Sinner, Schwartzman, Rublev), majd a világelső Djokovictól kapott ki a nyolc között.

Australian Open (2018)

  • Radu Albot (87.)
  • Sam Querrey (13.)
  • Nicklas Kicker (93.)

Australian Open (2020)

  • Denis Shapovalov (13)
  • Jannik Sinner (82.)
  • Tommy Paul (80.)

Roland Garros (2020)

  • Daniil Medvedev (5.)
  • Albert Ramos-Vinolas (44.)
  • Thiago Monteiro (84.)

Wimbledon (2021)

  • Jannik Sinner (19.)
  • Jiří Veselý (72.)
  • Diego Schwartzman (9.)
  • Andrey Rublev (5.)
Külön érdekesség, hogy az ATP jelenlegi pontszámítási rendszerében ugyanannyit fizet a 250-es, az 500-as és az 1000-es versenyeken a három győzelem, holott utóbbin mindig erősebb mezőnnyel kell számolni. Egy 250-es ATP-tornán például aligha fordulhat elő, hogy a három mérkőzésből az egyiken a világ 2. legjobb teniszezője áll a túloldalon.
Az ATP-nek tehát hosszabb távon érdemes felülvizsgálnia a pontszámítási rendszert, és valamivel többet kiosztani az ATP 1000-es versenyekért. Különösen annak fényében, hogy egyre több tornán térnek át a másfél hetes lebonyolításra, idén a szokásos Indian Wells-Miami pároshoz Madrid, Róma és Shanghai csatlakozik, 2025-től kezdve pedig már öt ehhez hasonló verseny lesz (Kanada, Cincinnati.)
És, hogy a végén dicsérjünk is: épp Marozsán sikere mutatta meg, hogy miért volt értelme 96-osra bővíteni ezeket a versenyeket. Az előző rendszerben egy 130-on kívüli játékos még a selejtezőbe sem mindig fért be, és szinte elképzelhetetlen lett volna egy hasonlóan csodálatos hét, ami Marozsán Fábián mögött áll.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés