Hatodszor is Novak Djoovic nyerte a római ATP 1000-es tenisztornát.


Sokan és sokféleképpen formáltak már véleményt a szerb világelsővel kapcsolatban az évek folyamán, 2022-es teljesítménye pedig tulajdonképpen megágyazott az újabb érveknek. Azt azonban már megtanulhattuk a szerb teniszező pályafutását figyelve, hogy kevés nála nagyobb küzdő szaladgál manapság a világ teniszpályáin, és hogy ellene tényleg csak a kézfogásnál van ténylegesen vége egy mérkőzésnek. Idei szezonját jelentősen “beárazta” az ausztráliai kaland, amely végül többkörös bírósági tárgyalások sorozatát követően az országból való kitiltással és egy világelsőhöz képest dicstelen távozással zárult.
Wimbledon
Mindent Wimbledonról - menetrend, történelem, nagy hiányzók és nagy esélyesek
5 ÓRÁJA
Az ezt követően szükségszerűen érkező szünetet követően Dubai-ban, majd Monte Carlo-ban is formán kívül játszott, nem meglepő tehát, hogy hozzá képest a tornák korai szakaszában szenvedett vereséget. Az éledés jeleit először Madridban vélhettük rajta felfedezni, de ahogy Sascha Zverev is emondta ezt a vesztes döntőt követően, Carlos Alcaraz manapság mindenkinél jobb, ott még a szerbnek sem lehett esélye. A spanyol csodatini nem volt ott Rómában, így kettejük esetleges valós erejű összecsapására minimum a Garrosig várni kell, jó hír azonban Djokovic rajongóinak, hogy kedvencük már valós játékerejének birtokában vághat neki a franciaországi címvédésnek.
https://i.eurosport.com/2022/05/08/3368753.png
Ezt a valós játékerőt a szerb sztár Rómában találta meg, ahol a vasárnap végetért Mester-versenyen begyjtötte karrierje hatodik ottani tornagyőzelmét. A döntőben Djokovic ellenfele Stefanos Tsitsipas volt, akit egy erődemonstráló első szett után (6-0) egy igazi “djokovicos” második játszmával tudott megadásra késztetni. Nézzük hogyan vélekedtek az Örök Város versenyének döntőjében pályára lépő játékosok mérkőzésüket követően.
“Kellemesen megleptem magam.” – kezdte értékelését a győztes a trófea átvételét követően.
“Volt egy pontos játékterv a fejemben, tudtam, hogy mire számíthatok a másik oldalról, ez pedig egy tökéletes első szettre volt elég. A második játszma már szoros volt. Tipikusan olyan mérkőzés volt, ami könnyen háromszettre nyúlhatott volna, nagyon örülök, hogy a szükséges pillanatokban képes voltam megtalálni a megfelelő ütéseket.”
https://i.eurosport.com/2022/05/15/3373313.jpg
“Igyekeztem építgetni a formámat az elmúlt hetekben, tudtam, hogy salakon a legjobb teljesítményre Róma környékén lehetek képes. Így, hogy ez egy tornagyőzelemmel jött össze, a lehető legjobb alaphangot adja meg a számomra a Roland Garros előtt.”
Elegánsan nem keresett kibúvókat vereségével kapcsolatban Stefanos Tsitsipas, a görög teniszező mérkőzést követő sajtótájékoztatóján elismerte veresége jogosságát, és méltatta legyőzőjét:
“Hihetetlenül jól kezdett, állva hagyott az első szettben. Tulajdonképpen minden egyes labdamenet során minimális mozgásteret hagyott nekem, nem lehetett esélyem ma ellene.”

Djokovic & Tsitsipas

Fotó: Getty Images

Djokovic a 6-0-val besöpört első szettben összesen kétszer nem ütötte be az első adogatását, 13 sikeres első adogatásából pedig mindössze egyszer nem csinált pontot. Kiharcolt öt bréklabdát, amelyek közül hármat értékesített is, és a makulátlan játékhoz azzal is hozzájárult, hogy egyetlen ki nem kényszerített hibát ütött csak a játszma hat játéka során.

Az 1001. győzelem meghozta a 87. trófeát is Djokovicnak

Novak Djokovic szettveszteség nélkül nyerte meg a tornát Rómában, ami ezen a szinten önmagárét beszélő tett. Ha hozzátesszük, hogy a hét során legyőzte az őt egy éve Belgrádban (!) legyőző Aslan Karatsevet, a visszatérőben lévő Stan Wawrinkát, a vele szemben támasztott elvárásoknak lassacskán megfelelni tudó Felix Auger Aliassime-et, a salakon mindenkire veszélyes Casper Ruudot, no meg Stefanos Tsitsipast, méginkább felértékelődik a győzelem súlya. Erről beszélt immáron hatszoros győztesként a szerb is a mérkőzést követő sajtóeseményen:
“Ha megrendelhettem volna a hetem alakulását, ennyire jót nem tudtam volna kérni. Ma játszottam egy tökéletes szettet, a hét folyamán pedig egyet sem veszítettem. Amikor elkezdtem salakon készülni, bíztam a folyamatban, és abban, hogy a munkával a formám is meglesz. Általában felszálló ágban érkezem Rómába, ezt bizonyítja, hogy az évek során nyertem itt hatszor, ezen kívül pedig döntőim és elődöntőim is vannak innen. Ez a torna minden évben remek színvonalú teniszt és óriási versenyt hoz – idén pedig mindent megadott, amire csak szükségem volt.”
https://i.eurosport.com/2022/05/15/3373264.jpg
Ha gyors mérleget akarunk vonni a Roland Garrost megelőző három európai Masters-tornáról, akkor elégedetten dörzsölhetjük a tenyerünket, hiszen Tsitsipas monte-carlói címvédése, Alcaraz madridi diadala és Djokovic római sikere egyaránt azt bizonyítja, hogy többpólusú, nyílt és főleg színvonalas francia nyílt bajnokságra van kilátás. A Roland Garros küzdelmeit május 22-június 5 között szokás szerint kiemelt óraszámban közvetítjük az Eurosport csatornáin.
Forrás: www.atptour.com
Wimbledon
Djokovic, Murray és Fucsovics is pályán a wimbledoni torna nyitónapján
8 ÓRÁJA
Wimbledon
Djokovic esélyesként, de extra nyomással érkezik Wimbledonba, amely a GS-versenyt is eldöntheti
24/06/2022 16:00