Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Az egyik 208, a másik egy híján 170 – nagyot ment Rómában a furcsa páros

Németh Dániel

Publikálva 17/05/2022 - 18:19 GMT+2

Poénnak gondolták, római döntő lett belőle: váratlanul nagyot ment a John Isner-Diego Schwartzman kettős a salakos Mastersen. Az amerikai ráadásul történelmet írt, hiszen az idei harmadik Masters-döntőjébe jutott be, három különböző partner oldalán. Attól viszont mindenkit óva intenénk, hogy páros specialistának nevezze, ő ugyanis nem szereti ezt a jelzőt.

Diego Schwartzman és John Isner a római Mastersen

Fotó: Getty Images

John Isner és Diego Schwartzman is korán búcsúzott egyesben a római 1000-es tenisztornán, egymás oldalán viszont döntőig meneteltek a párosok között.
Talán nincs még egy sport, amelyben annyira eltérő testfelépítésű emberek érvényesülni tudnak, mint a teniszben. Az összehasonlítást nyilvánvalóan számos dolog megnehezíti, a csapatsportokban például a különböző posztok egészen más fizikai paramétereket követelnek meg a játékosoktól, mindenesetre az azért ritka, hogy egy 170 centis ember ugyanolyan jó tud lenni valamiben, mint egy 210 centis.
A teniszpályán időnként előfordulnak ilyen ellentétpárok, amelyekből alkalomadtán vicces dolgok is kisülnek, mert ne szépítsük: első ránézésre ez olyan, mintha egy felnőtt sportolót összesorsolnának egy utánpótlás játékossal. Néhány évvel ezelőtt Dudi Sela poénkodott a magasságbeli különbséggel egy Ivo Karlović elleni mérkőzésen: az izraeli teniszező a köztük lévő 36 centit egy székre állva hidalta át a meccs utáni kézfogásnál.
Idén Rómában egy hasonlóan kontrasztos páros hívta fel magára a figyelmet, ők ráadásul egymás oldalán küzdöttek a párosok között. Egyéniben John Isner és Diego Schwartzman számára is korán véget ért a verseny (az amerikai óriás, Rafael Nadaltól kapott ki, az argentint pedig Marcos Giron verte meg), a páros azonban váratlanul jó hetet hozott. Már amennyiben Isner esetében beszélhetünk még meglepetésről, idén ugyanis a harmadik 1000-es döntőjét játszotta.
Azzal ráadásul példátlan tettet hajtott végre, hogy mindezt három különböző partner oldalán tette meg. Indian Wellsben Jack Sockkal, Miamiban Hubert Hurkaczcsal nyert tornát, és nem sok hiányzott a római győzelemhez sem: a Nikola Mektić-Mate Pavić kettőstől meccs tie-breakben, 12-10-re kaptak ki. Isner a múlt heti meneteléssel 23-5-re javította az idei mérlegét a párosok között, és a 20. helyre ugrott a ranglistán.
Mivel az amerikai egyéniben is top 30-as, ezért még véletlenül sem tekinthetjük páros specialistának, ám az eredményei arra utalnak, egy jó játékos oldalán bármelyik versenyen odaérhet a véghajrára. Andy Roddick egyébként elárulta, hogy a közös chatben időnként szokták azzal heccelni az amerikai óriást, hogy párosspecialistának nevezik, ő azonban kifejezetten utálja ezt a jelzőt. Vagyis a páros az ő esetében a továbbiakban is inkább kiegészítő tevékenység lesz.
Schwartzmannal egyébként láthatóan megvolt az összhang, még becenevet is adtak egymásnak: a hivatalosan 170 centis Schwartzman a fogadógép, a 208 centis Isner a szervagép nevet kapta. Sőt, a duójuk a közönséget is megihlette, így lett belőlük Isnerman. Hogy mennyire poénra vették az egészet, azt egy fotó is alátámasztja, amelyen egy Isnerman feliratú plakátot tartanak maguk előtt, Isnernek kényelmes magasságában, Schwartzmant szinte teljesen kitakarva ezzel a képről.
Poénnak indult, de egészen jól sült el
- jegyezte meg Isner a római döntőre utalva.
Innentől már csak az a kérdés, ráfekszik-e valamilyen szinten Isner a párosra, hogy esetleg valamelyik Grand Slam-tornát megnyerje. Két 1000-es címmel és egy döntővel a zsebében az egyéni érdekeltségek mellett sem tűnik lehetetlennek a feladat, egy GS-győzelem pedig párosban is jelentős eredménynek számít. Isner ugyanakkor legutóbb 11 évvel ezelőtt játszott a párosok között GS-tornán, ami nem épp arra utal, hogy bármilyen szinten is motiválná egy párosban elért győzelem.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés