Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Lelki és testi sebeket is okozott az Indian Wells-i pálya Medvedevnek, de rendületlenül megy tovább

Németh Dániel

Frissítve 16/03/2023 - 13:24 GMT+1

Daniil Medvedev fantasztikus győzelmi sorozattal a háta mögött utazott Indian Wellsbe, amely valószínűleg a legkevésbé kedvelt kemény pályás versenye. Idén az orosz teniszező, ha nem is minden gond nélkül, de sorban vette a legnehezebb akadályokat is, és már az elődöntőben jár az 1000-es versenyen.

Medvedev nyerte az orkán erejű szélben játszott negyeddöntőt

„Ez szégyen a sportágra nézve. Be kellene itt tiltani a játékot, rohadt nagy szégyene a tenisznek ez a nyavalyás pálya. És azt mondják erre, hogy kemény pálya. Micsoda szégyen ezt kemény pályának nevezni. Az ATP nem végez elég jó munkát a borítások ellenőrzésével, mert ez egészen biztosan nem kemény pálya. Oda kellene írni a tájékoztatókban, hogy ’nagyon lassú kemény pálya’. Nem dolgoznak elég jól, csak imitálják, ezért az embereknek tudniuk kellene erről.”
Én tudom, mi az a kemény pálya, specialista vagyok.
Daniil Medvedev interjúit, sajtótájékoztatóit mindig élmény olvasni, ezek ugyanis sokat elárulnak arról, hogyan gondolkozik a pályán, mit és miért csinált a mérkőzés kulcspillanataiban. A többnyire higgadt értékelésekben már a saját szerepét és viselkedését is képes objektíven látni, így azt sem titkolja, hogy a kifakadásai nem segítik a játékát, és jobban járna azzal, ha csendben feldolgozná a frusztrációját. Csak hát ezt megvalósítani nem olyan könnyű, mint elmondani.
Az orosz teniszező Indian Wellsben 23-2-re javította a 2023-as mérlegét, ráadásul az előző 18 mérkőzését megnyerte, aminél csak egyszer, 2020 vége és 2021 eleje között volt hosszabb győzelmi sorozata (20). Amennyiben egymást követően a negyedik tornagyőzelmét is megszerezné az orosz, ezt a szériát állítaná be, Miamiban pedig potenciálisan túl is szárnyalhatná – ehhez persze előtte még kettő (várhatóan nehéz) meccset meg kellene nyernie.
Medvedev soha nem titkolta, hogy magát Indian Wellst nagyon szereti, a pályáit – egészen pontosan magát a borítást – viszont nagyon nem. Ezt megelőzően a 4. forduló volt a legjobbja a kaliforniai sivatagban, amelyben a koronavírus-járvány is szerepet játszott (2020-ban elmaradt a verseny, 2021-ben ősszel rendezték meg), ám a legtöbb problémát a mentális korlátok okozták, amiről nemrég az orosz edzője nyilatkozott a Tennis Majorsnek.
picture

Medvedev nyerte az orkán erejű szélben játszott negyeddöntőt

Gilles Cervara elárulta, Medvedevnek meggyőződése volt, hogy a sivatagban nem tud jól játszani, ezért nem megy neki Dohában és Dubajban, Indian Wellsben pedig a jóval lassabb pályákon teljesen esélytelen. Idén viszont úgy utazott Kaliforniába, hogy csupa pozitív élményben volt része, három hét alatt megnyert három versenyt – kettőt a gyűlölt sivatagban – a törékeny önbizalom pedig fokozatosan felépült, amire hatalmas szüksége volt az előző egy hétben.
Az egy hónappal ezelőtti Medvedev talán már az Ilya Ivashka elleni meccsét elveszítette volna, az Alexander Zverevvel lejátszott nyolcaddöntőt biztosan, és a második szettre nagyot javuló Alejandro Davidovich Fokina is okozott volna neki problémákat. (Elég csak arra gondolni, hogy négy játékban hat bréklabdát hárított Medvedev a játszma során, és egyszer 0/40-ről hozta vissza a szervajátékát.) Most viszont épp azt az időszakot éli meg, amikor nyomás alatt is jönnek a nagy szervák és az extrák.
Az út persze nem volt sima, Medvedevnek az első meccseken a borítással és önmagával is meg kellett küzdenie a továbbjutás érdekében, Ivashka és Zverev ellen egyaránt volt egy hosszabb monológja a pálya játékra való alkalmatlanságáról. Visszatérő poénként mindkét meccsén kifejtette, a mosdószünet alatt alkalmazkodni fog a pálya sebességéhez, vagyis jó lassan fog visszatérni, és az sem foglalkoztatja, ha emiatt esetleg figyelmeztetik. Később aztán finomított az álláspontján.
„Megértem, hogy a 96 játékos közül 60 azt fogja mondani, hogy ezek a pályák teljesen rendben vannak. Szóval ez csak az én problémám” – értékelt némileg higgadtabban az orosz. „Akadnak néhányan, akik nem kedvelik, és ha arról lenne szó, hogy 80-an tartják túl lassúnak és mondják azt, hogy változtatni kellene, akkor rossz lenne, ha semmi sem történne. De nem hinném, hogy a játékostanács bármit is tehetne ez ellen.”
picture

Csúnyán kifordult Medvedev bokája, percekig a földön fekve próbált rájönni, mekkora a baj

„Plusz ott vannak a Cameron Norrie-hoz hasonló srácok. Hogy Alcaraz szeret-e itt teniszezni, azt nem tudom, Norrie viszont egyértelműen imádja, és ő nyilván azt mondaná, ugyan mégis miért kellene változtatni rajta. És igaza is lenne. Nem változtathatjuk meg a pályát, csak azért, mert én nem szeretem. Most, hogy nyugodtan beszélek erről, én is megértem ezt, nem szeretek így viselkedni a pályán. Csakhogy a meccs közben megőrülök, amikor van öt-tíz jó ütésem, és aztán kapok egy nyerőt.”
Medvedev számára kedvező lehet, hogy innentől talán nagyobb eséllyel kerül a nappali programba, ahol azért sokkal gyorsabb a játék. Érződött ez a Davidovich Fokina elleni találkozón is, végig kontroll alatt tartotta az eseményeket, és ami legalább ennyire fontos: az érzelmeit. Mondjuk a jelek szerint a pálya nem bocsátotta meg azt a rengeteg negatív jelzőt, amit az előző napokban hallhattunk, az egyik esésnél ugyanis csúnyán felsértette az ujját.
„Teljesen felhasadt, nyílt seb volt. Korábban még késsel sem vágtam meg így magam, mivel nem főzök sokat. Most még be is feketedett, de nem igazán tudom, jó jelnek számít-e. A vágás után, nem is tudom, elmondjam-e, de láttam a húst. Nem volt kellemes látvány. Mostanra kitisztították, került rá egy kicsi kötés. Rendben kell, hogy legyen” – fogalmazott Medvedev, aki azt is elmondta, elsőre nem kért rá tapaszt, de kénytelen volt beköttetni az ujját, mivel képtelen volt megfogni az ütőt.
Harci sérülésekből most már van pár, hiszen a Zverev elleni meccsen a bokája is kifordult, de a kötés és a fájdalomcsillapító megtette a hatását, és ennek semmi jele nem volt a negyeddöntős mérkőzésen. Idén tehát 4-0 az Indian Wells és Medvedev között zajló párharc, a következő fordulóban pedig azzal a Frances Tiafoe-val találkozik az orosz, aki legutóbb 2015-ben nyert ellene, egy franciaországi salakpályás Challenger-torna selejtezőjében.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés