Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Szabálytalan fickó, Edberg röptéje inspirálja – áttörésre készül az amerikai fenegyerek Indian Wellsben

Kálmán Laci

Frissítve 15/03/2024 - 21:13 GMT+1

Pályafutása során másodszor játszhat 1000-es elődöntőt Tommy Paul, amerikai földön azonban most először jutott be ilyen szintű tornán a legjobb négy közé. Az Australian Open 2023-as elődöntőse finoman szólva sem szokványos módon készül a meccseire, és mivel a dolog egyelőre működik, úgy gondoltuk, megosztjuk a rutinját másokkal is.

Tommy Paul

Fotó: Getty Images

Tessék, itt a Tommy Paul-módszer, amely az Indian Wells-i elődöntőbe repítette az amerikait.
Paul a tenisszel kel és fekszik Kaliforniában. Folyamatos múltidézésben van, ugyanakkor jelenben levést is tökéletesen megvalósítja. Mindez megteremt számára egy olyan egyensúlyt, amelynek hatására rendkívül hatékony tud lenni a pályán.
Alapvetően csak lazultam, teljesen kikapcsoltam és teniszt néztem” – mesélte Paul még a Casper Ruud elleni negyeddöntője előtt.
„Jó volt, hogy általában enyém volt a második meccs, így utána volt időm nézni a többi találkozót. A barátnőm főzött, sütögettünk esténként, és csak lógattuk a lábunkat.”
A 26 éves amerikai tavaly Torontóban jutott először 1000-es torna elődöntőjébe, az azonban természetesen nagyon sokat jelent neki, hogy ezúttal hazai pályán, az Egyesült Államokban is összejött neki a legjobb négy. Nyilván szeretne előrelépni, és azon van, hogy három éven belül ő legyen a második amerikai, akinek sikerül győznie Indian Wellsben.
Paul elárulta, hogy nem csak az aktuális meccseket nézi, nála a ráhangolódás része, hogy előveszi a korábbi nagy bajnokok által játszott klasszikusokat is.
„Azt hiszem, az első fordulós meccsem előtt egy Tim Henman-Roger Federer-összecsapást néztem, amit a Bercyben játszottak. A második kör előtt Stefan Edberget néztem, tegnap pedig Boris Becker egyik meccsét vettük elő. Tudjátok, az ember próbál előrejönni a hálóhoz, és ezek a srácok mind nagyon jó röptézők voltak.”
Edberget különösen jó nézni. Valamilyen okból imádom a fonák röptéit. Az a kedvenc ütésem teniszben.
picture

Tommy Paul

Fotó: Getty Images

Oscar Wilde mondta azt, hogy „Az élet másolja a művészetet, sokkal inkább, mint ahogy a művészet másolja az életet”. Nos, valami ilyesmi történt Paullal is. Az Edberg-féle, már-már művészi szintű fonák röptét kellett leutánoznia meccslabdánál Ruud ellen.
Elszakadt a húrja, ő ment előre a hálóhoz immáron ötödik alkalommal abban a gémben. Ütött egy hajszálpontos fonák röptét, és mivel a norvég átemelése hosszú lett, az amerikai bejutott az elődöntőbe egy 6:2, 1:6, 6:3 arányú győzelemmel.
„Ha össze kell hasonlítanom a mostanit a tavalyi Australian Openen mutatott játékommal, azt kell mondjam, hogy egy kicsit más stílusú teniszt játszom. Szerintem Ausztráliában és Torontóban egy kicsit jobb voltam az alapvonalról.
„Most viszont jobban adogatok, egy kicsit jobban látok a pályán, eredményesebben támadok, és úgy összességében jobban használom a pálya adta lehetőségeket. Valahogy máshogy, talán azt mondanám, hogy okosabban játszom.”
Az, hogy tisztább fejjel játszik, talán annak is köszönhető, hogy szigorúbb rutint követ, mint évekkel ezelőtt, no és annak, hogy végképp lezárta pályafutásának a bulizósabb időszakát.
„Úgy értem, ezek nem feltétlenül a normál rutinok. Nagyon sok játékos kőbevésett rutinnal jön fel a pályára, mindig ugyanazokat a gyakorlatokat végzi, ugyanabban a sorrendben. Nálam ez nem mindig van így.”
picture

Tommy Paul

Fotó: Getty Images

„A pályán kívüli dolgokon azonban nem sokat változtattam, például a reggelim az nagyjából ugyanaz. Este is vacsi, utána rögtön befekszem egy kád forró vízbe, lazítok, kikapcsolok, utána pedig megyek aludni. Eddig ez volt a rutinom, és eddig tök jól működik.”
Paul ezt megelőzően összesen hétszer szerepelt a Sunshine Double két tornájának főtábláján, és eddig sosem jutott túl a negyedik fordulón. Ezúttal a játszmaveszteség nélkül jutott be a negyeddöntőbe, ahol Ruud ellen volt egy teljesen homály szettje, de a végén fordítani tudott.
A közönség maximálisan mellette volt, ő meg küzdött a rá nehezedő nyomással, de végül kezelni tudta a norvég jelentette kihívást. Az idei AO csalódás volt a számára a harmadik körös kieséssel, a rossz szereplés viszont komoly motivációt jelentett számára az elmúlt hónapokban. Dallasban tornát nyert, Delray Beachben pedig döntőzött.
„6:0-ra buktam Miomir Kecmanovic ellen a döntő játszmát az Australian Openen. Néha ez a legjobb dolog, ami történhet veled. Visszamentem kőkeményen dolgozni. Máskor is volt, amikor egy kemény vereség után még intenzívebben melóztam.”
„Jó, utána Acapulcóban rögtön kiestem, de azonnal szóltam a csapatomnak, hogy jöjjenek Kaliforniába, iszonyú motivált vagyok, dolgozzunk keményen, hisz jön két olyan torna, amelyek nagyon fontosak a számomra.”
És ha ezen túl kellene még valami inspiráció Paulnak a Daniil Medvedev elleni elődöntő elé, akkor javasoljuk, nézze meg az 1990-es döntőt, ahol Edberg a negyedik Indian Wells-i főtáblája alkalmával megnyerte a tornát, Andre Agassit verve a döntőben.
Csak zárójelben tesszük hozzá, Paul most szerepel negyedszer a főtáblán Kaliforniában…
picture

Tommy Paul, Laver Cup 2023

Fotó: Getty Images

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés