Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Alcaraz nagyon várta a Marozsán elleni visszavágót, és úgy érezte, szinte tökéletes napot zárt

Németh Dániel

Frissítve 13/03/2024 - 12:31 GMT+1

Carlos Alcaraz visszavágott Marozsán Fábiánnak a római tenisztornán elszenvedett vereségért, Indian Wellsben 6:3, 6:3-ra nyert a magyar teniszező ellen. A kétszeres Grand Slam-bajnok a találkozót követően elmondta, egyre jobban érzi a játékot, és miután a körülmények passzolnak a teniszéhez, az önbizalma is kezd a helyére billenni. A következő fordulóban Alexander Zverev vár rá.

Alcaraz visszavágott Marozsánnak Rómáért, negyeddöntős Indian Wellsben

Carlos Alcaraz ezúttal nem adott esélyt Marozsán Fábiánnak.

„A vereség után nagyon rosszul éreztem magam. Nagyon vártam, hogy újra összecsapjunk. Nagyszerűen teniszezik, az előző hónapokban megvert pár erős játékost. Nagyon várom, hogy újra találkozzunk” - nyilatkozta Carlos Alcaraz, miután már biztossá vált: Marozsán Fábiánnal játszik a legjobb 16 között Indian Wellsben.
Marozsán a tavalyi római tenisztorna idején a 135. helyen állt a ranglistán, és életében először szerepelt ATP-torna főtábláján, mégis 6:3, 7:6-ra nyert a világranglista-2., de már biztosan újra világelső spanyol ellen. A mérkőzést az ATP honlapján az év legnagyobb meglepetéseként jellemezték, így aztán Indian Wellsben is kiemelt érdeklődéssel várták, vajon a magyar srácnak ezúttal is sikerül-e meglepnie a kétszeres Grand Slam-bajnokot.
Nem sikerült, de ez leginkább Alcaraz érdeme.
A spanyol teniszező, aki bevallottan önbizalomhiánnyal küszködik egy ideje, Indian Wellsben fordulóról fordulóra jobb teljesítményt nyújt. Míg a Matteo Arnaldi elleni találkozót idegesen, sok hibával kezdte, Felix Auger-Aliassime-mal szemben már kontrolláltabb, pontosabb teniszt hozott, és ez volt jellemző a Marozsán elleni meccsre is. Alcaraz ezeken a mérkőzéseken nagyobb hangsúlyt fektetett a kontrollra, a legnagyobb ütéseit pedig azokra a pillanatokra tartogatta, amikor kinyílt a pálya.
Marozsánnak az elején még sikerült kapaszkodnia, 3:3-ig tartotta a lépést, de aztán becsúszott egy gyengébb adogatójáték, amit Alcaraz könyörtelenül kihasznált. Ugyan a magyar játékos a második szett elején megállította a vérzést, kísértetiesen hasonló forgatókönyvvel került brékhátrányba, és miután a saját lehetőségeivel nem tudott élni fogadóként, sima 6:3, 6:3 lett a vége.
„Azt mondanám, hogy majdnem tökéletes volt [ez a nap]” mondta Alcaraz a sajtótájékoztatón. „Mindig is azt mondtam, hogy tudok még jobb lenni, még jobban játszani. De igazából nagyon elégedett vagyok azzal, ahogyan megérkeztem erre a meccsre, valamint a mutatott játékommal és az érzéseimmel. Szerintem nagyszerűen mozogtam, és kiválóan kontrolláltam a meccs időzítését a legnehezebb pontokban, pillanatokban, például a bréklabdáknál.”
Egyre nagyobb az önbizalmam.
- újságolta mosolyogva a spanyol.
picture

Carlos Alcaraz

Fotó: Getty Images

Alcaraznak ez volt sorozatban a kilencedik győzelme Indian Wellsben, ahol egyébként is kiváló a mérlege; 2022-ben itt játszotta le pályafutása első ATP 1000-es elődöntőjét, tavaly pedig már meg sem állt a győzelemig.
„Az itteni körülmények nagyon passzolnak a játékomhoz, jól érzem magam ezeken a pályákon, ezen a versenyen. Ráadásul nem csak a pályán, de azon kívül is így van. Nagyon fontosnak tartom, hogy a játékosok kipihentek maradjanak, nyugodtnak érezzék magukat, és úgy általában véve jó érzéseik legyenek a pályán kívül. Időnként jó egy kicsit kikapcsolni, és nem 100%-ban a teniszen agyalni.”
„Itt van pár dolog – még ha nem is túl sok – amivel a pályán kívül elfoglalhatja magát az ember. Nekem ilyen például a golf, ami nagyon ki tud kapcsolni. Itt általában remekül megy, és egy kicsit túlzásba is viszem. Imádok ezeken a pályákon játszani, az előző három évben nagyszerűen ment a játék. Szóval ez egy kis extra motivációt és önbizalmat ad.”
A spanyol azt is elárulta, hogy Indian Wellsre pont úgy készül, mint a többi versenyre, egyszerűen csak könnyebb alkalmazkodnia az ottani pályákhoz és időjáráshoz. Azt viszont elismerte, hogy nagyon különleges versenynek tartja, és emiatt minden évben valami kimagasló eredményt szeretne elérni az év első 1000-esén.
Alcaraz a Marozsán elleni mérkőzés előtt beszélt a netes kommentekről is, amelyek – főleg egy-egy rosszabb meccs után – szintén odavertek kicsit az önbizalmának.
picture

Alcaraz visszavágott Marozsánnak Rómáért, negyeddöntős Indian Wellsben

„Próbáltam minden meccset élvezni, de küszködtem. Nem tudtam fenntartani a magas szintű intenzitást és nyomást. Nem volt könnyű megbirkózni ezzel, de igyekeztem túllendülni rajta, továbbra is jól szórakozni a pályán, mert nekem ez a legfontosabb. Sokszor mondtam már, hogy a telefonomon el szoktam olvasni az emberek kommentjeit is. A többség pozitív, de akadt pár nagyon rossz is. Nehéz megküzdeni ezzel, de próbálok nem figyelni rájuk, csak magamra, és aztán jól szórakozni a pályán.”
A spanyol szerint egy élsportoló nehezen kerülheti ki ezeket a negatív véleményeket, vagyis meg kell tanulni a helyén kezelni a gyalázkodó hozzászólásokat.
„Nagyon is jelentős hatásuk van a játékosokra, a sportolókra. Sokan vannak, akikre nincsenek rossz hatással a negatív kommentek, de sokan vannak azok is, akiket mélyen megérint. Próbálok nem gondolni ezekre. Nyilván nem látok minden hozzászólást, de elbújni sem tudunk ezek elől. Sokan írnak jó és rossz dolgokat is, mi ezt nem irányíthatjuk. A lehető legjobb módon kell feldolgoznunk, és én erre törekszem.”
Alcarazra a következő fordulóban még nehezebb ellenfél vár, ugyanis az Indian Wellsben nagyon meggyőző játékkal menetelő, Alex de Minaurt búcsúztató Alexander Zverevvel játszik a negyeddöntőben. A német teniszezővel szemben negatív a mérlege (3-5), és az Australian Openen is kikapott tőle, vagyis, ha sikerülne visszavágnia Zverevnek, az már egyértelmű jelzése lenne annak, hogy valóban kezdi visszanyerni korábbi önbizalmát.

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés