Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ha valaki, akkor Thiem megérdemelte – először játszhat ATP-döntőt a sérülése óta az osztrák

Eurosport Magyarország

Frissítve 05/08/2023 - 14:22 GMT+2

Generali Open - Pályafutása leghosszabb két nyert szettre menő mérkőzését játszotta Dominic Thiem a kitzbüheli tenisztornán, és ami az ő szempontjából még lényegesebb: meg is nyerte a találkozót. Az osztrák a 2023-as szezonban négy mérkőzést is döntő szett tie-breakben veszített el, ezúttal azonban ő jutott tovább, ráadásul még öt meccslabdát is hárított Györe László ellen.

Öt meccslabdát hárítva jutott 2020 óta először ATP-döntőbe Dominic Thiem

Dominic Thiem először játszhat döntőt a 2020-as ATP-világbajnokság óta.
Az osztrák teniszező számára kifejezetten pozitívan zárult a 2022-es szezon, a nyári salakpályás versenyektől kezdve ugyanis három tornán is elődöntőbe jutott. Ennek köszönhetően visszaküzdötte magát a top 100-ba, és joggal bízhatott abban, 2023-ban újabb lépést tehet a visszatérés felé.
Ehhez képest idén az első kilenc meccséből csak egyet tudott megnyerni, és később sem halmozta a győzelmeket, Kitzbühel előtt két 250-es negyeddöntő volt a legjobb eredménye. Jobb híján tehát a biztató vereségekből kellett építkeznie, még ha a két kifejezés között van is némi ellentmondás.
Ebben a szezonban Thiem négy meccset veszített el döntő szett tie-breakben, akadt köztük rendkívül fájó vereség is, Indian Wellsben például úgy kapott ki Adrian Mannarinótól, hogy szett- és brékelőnnyel is vezetett a francia ellen.
Pontosan ezért nem szabad lebecsülni azt a tényt, hogy ezúttal Thiem jött ki győztesen egy döntő szett tie-breakbe torkolló összecsapásból, amin ráadásul öt meccslabdája is volt Györe Lászlónak.
„Nem tudom, hogy megfelelően szavakba tudom-e ezt önteni. Valószínűleg ez volt pályafutásom leghosszabb háromszettes meccse, beleértve a gyerekként lejátszott meccseket is. Szerintem még akkoriban sem volt ennyire hosszú mérkőzésem.”
picture

Öt meccslabdát hárítva jutott 2020 óta először ATP-döntőbe Dominic Thiem

Thiem a Tennis Abstract adatbázisa alapján nem tévedett, a 3 óra 30 perc valóban a leghosszabb két nyert szettig menő találkozó a pályafutásában. Ezt megelőzően Rómában játszott egy 3 óra 24 perces thrillert Lorenzo Sonegóval, ám azt a csatát – döntő szett tie-breakben – elveszítette.
„Nagyon kemény és intenzív meccs volt. Minden egyes szett, sőt, minden egyes játék szoros volt. Persze erre számítottam, az első három-négy játékot 20-25 perc alatt toltuk le. Megint hihetetlen volt a hangulat.”
Az osztrák játékáról sokat elmond, hogy 12-ből 12 bréklabdát hárított a meccsen, ezek közül három ráadásul meccslabda volt döntő szett 5:6-nál. Bár sokat is hibázott a találkozón, a kulcspillanatokban megvillantott néhány brutális fonákot, amivel már-már a régi önmagát idézte.
Ha már a régi önmaga szóba került: Thiem legutóbb 2020-ban, a csúcson járt ATP-döntőben, akkor a világbajnokságon menetelt a fináléig. Ezúttal lényegesen alacsonyabb szinten tette ezt meg, ám mégis rengeteget jelent az önmagával is viaskodó US Open-bajnok számára.
Nagyon különleges ez a mai, elvégre ez az első döntőm a csuklósérülésem óta. Nem is lehetnék boldogabb, hogy ez épp itthon, Ausztriában jött össze.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés