A tény: Novak Djokovic biztosan nem lesz 21-szeres Grand Slam-győztes júniusban, ha nem oltatja be magát.


Az AFP ugyanis francia kormányzati forrásokból arról értesült hétfőn, hogy minden profi és amatőr sportolónak, aki Franciaországban bármilyen sportversenyen indulni szeretne, kötelezően be kell oltatnia magát.
Wimbledon
Mindent Wimbledonról - menetrend, történelem, nagy hiányzók és nagy esélyesek
5 ÓRÁJA
A világelső teniszező, Novak Djokovic Ausztráliából való kiutasítása után egy nappal a francia kormány ezzel egyértelművé teszi, hogy az oltási kötelezettség nemcsak a Franciaországban élő amatőr és profi sportolókra, hanem a versenyekre érkező külföldiekre is vonatkozik.
A friss álláspont tisztázza Roxana Maracineanu másfél héttel ezelőtti nyilatkozatát. A sportminiszter január 7-én azt mondta a France Info adásában, a jelenleg érvényben lévő szabályozás lehetővé tenné, hogy például a Roland Garros alatt buborékrendszer működjön, ami egyet jelentene azzal, hogy a nem beoltott külföldi sportolók, így Djokovic is indulhatna a május 22-én kezdődő és június 5-én záruló Grand Slam-tornán:
„Az a sportoló, aki nincs beoltva (...), részt vehetne például a Roland Garroson, mert a nagy sporteseményekre vonatkozó protokoll, az egészségügyi buborék erre esélyt adna.”

Roxana Maracineanu

Fotó: AFP

Jelenleg a Franciaországhoz való belépéshez nem kell védőoltás, viszont a nagyközönség számára nyilvános helyekre (ERP) igen.
Vasárnap este egyébként a Francia Teniszszövetség (FFT) elnöke, Gilles Moretton közölte, hogy mindenben együttműködnek a hatóságokkal, akik a megfelelő időben pontosítani fogják az oltatlan külföldi sportolók fogadására vonatkozó szabályokat.
A következő nagyobb nemzetközi versenyeken, így a judósok Grand Slam-versenyén (február 5-6.) és a rögbisek Hat Nemzet-tornáján (február 5. - március 19.) már érvényben lehet a szabályozás, ami minden bizonnyal a júliusi Tour de France-ra is komoly hatással lesz: a tervezetben ugyanis a buborékrendszer eltörlése mellett (noha ez még nem teljesen eldöntött) az is szerepel, hogy a legutóbbi oltástól számítva legfeljebb hat hónap telhet el – tehát azok, akik 2021 decemberében vagy azelőtt kapták meg a legutóbbi oltásukat, nem biztos, hogy részt vehetnek a Touron.
(Forrás: AFP)
Wimbledon
Djokovic, Murray és Fucsovics is pályán a wimbledoni torna nyitónapján
9 ÓRÁJA
Wimbledon
Djokovic esélyesként, de extra nyomással érkezik Wimbledonba, amely a GS-versenyt is eldöntheti
24/06/2022 16:00