Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Visszatér a US Open-bajnok Thiem? – Nagy skalppal bizonyította javuló formáját az osztrák

Németh Dániel

Publikálva 22/10/2022 - 12:38 GMT+2

European Open - Dominic Thiem idén áprilisban tért vissza csuklósérülését követően a pályára, és ezt követően is rengeteget kellett dolgoznia, hogy fokozatosan visszaépítse magát a korábbi szintjére. Bár a US Open-bajnok forma még távolabb van, az irány egyértelműen jó, Antwerpenben ugyanis Hubert Hurkacz legyőzésével jutott elődöntőbe.

Dominic Thiem

Fotó: AFP

Visszatérése óta most először vert meg top 10 közelében lévő játékost Dominic Thiem, aki egyre jobban idézi régi önmagát.
„Nem volt valami jó meccs, de ez van” – mondta Dominic Thiem azt követően, hogy bántóan simán, 6:3, 6:2, 6:4-re kikapott Hugo Dellientől a Roland Garros első fordulójában. Hét meccs, hét vereség, és csupán egyetlen megnyert szett: a korábbi US Open-győztes visszatérése finoman szólva is nehezen indult, ő azonban többé-kevésbé számított erre. „Nagy meglepetés lett volna, ha sok meccset nyerek. Fájdalmas, nagyon csalódott vagyok, de megyünk tovább.”
Thiem mintegy kilenc hónapot töltött távol a profi tenisztől egy makacs csuklósérülés miatt, kálváriája azonban már a tavaly júniusban elszenvedett csuklótörése előtt elkezdődött. A Roland Garroson például 2-0-s szettelőnyről kapott ki Pablo Andújartól, amely tökéletesen jellemezte a csalódásokkal teli salakpályás szezonját. A sérülése tehát inkább csak egy újabb övön aluli ütés volt, a problémák sokkal korábban, és leginkább fejben kezdődtek el, amiről ő maga is beszélt.
„A tenisszel az a baj, hogy nagyon gyorsan pörög, hétről hétre. A US Opent követően eluralkodott rajtam az eufória. Jók voltak az eredményeim, Londonban bejutottam az ATP Finals döntőjébe. A felkészülés alatt azonban gödörbe kerültem. Meglátjuk, hogy sikerül-e lazítanom, magam sem tudom biztosan, de reménykedem benne. 15 éven át anélkül üldöztem a nagy célt, hogy balra vagy jobbra pillantottam volna. És mint mondtam, sikerült ezt most elérnem.”
Kezdetben nem tűnt annyira súlyosnak a csuklósérülése, hogy hónapokat kelljen kihagynia, azonban a közelgő US Open miatt – ahol címvédőként indult volna – túlságosan is erőltették a visszatérését, aminek újabb törés lett a vége. A leckét megtanulták, második nekifutásra már sokkal körültekintőbbek voltak; leginkább erre lehet visszavezetni, hogy az osztrák még az év elején is sorban mondta le a versenyeket, és csak áprilisban ragadott ismét ütőt a profik között.
„Kétszer is eltörte a csuklóját, először júniusban” – magyarázta Jez Green, aki erőnléti edzőként dolgozik Thiem mellett. „Nagyon lassan kezdett el újra játszani, szeptember, október környékén, és egy hónapon át csak puha labdákat használt. Ekkoriban egy csomó erőnléti edzést végeztünk. Szeptemberben, októberben, novemberben, és mire december lett, tulajdonképpen már teljes erőből üthetett. Dubajban nagy előrelépést tett, az Australian Openre azonban nem állt készen.”
picture

Dominic Thiem

Fotó: Getty Images

Thiem stábja a kényszerszünet alatt átalakult valamelyest, 2021 őszén ugyanis kirúgta Alex Stobert, a korábbi erőnléti edzőjét, mivel úgy gondolta, a szakember hibája is szerepet játszott abban, hogy másodszor is megsérült a csuklója. Green érkezésével alapvetően megváltozott a felkészülése: amíg korábban elsősorban a pályán hajtott végre gyakorlatokat, az új edző irányításával tudatosabban dolgoztak, és tudományos alapra helyezték az edzéseit.
Korábban nem nagyon voltak strukturált fitneszprogramjai, mert egy olyan régivágású edzővel dolgozott, akivel mindent a pályán csináltak. Változtattunk ezen. Tudományos alapra helyeztük a fitneszprogramot, amire korábban nem volt példa.
- mondta Green.
Januárban és februárban még hátráltatta a csuklósérülése, Indian Wellsben viszont Green szerint már elindulhatott volna, ha csak az erőnlétén múlik. Thiem azonban játék terén jelentős lemaradást halmozott fel, és még a salakpályás versenyeken is látszódott, hogy messze van a csúcsformájától. Mindezt nehéz volt mentálisan feldolgoznia egy olyan játékosnak, aki az évek során hozzászokott ahhoz, hogy a versenyek többségén messzire jut.
„Gondolkozom azon, hogy egy vagy két verseny erejéig visszamegyek a Challengerekre. Egy győzelem természetesen sokat segítene, ám ha őszinte akarok lenni magammal, az eddig lejátszott meccseimen elég messze voltam ettől. Nem is gondolok erre, fejlődnöm kell, ami remélhetőleg magától fog menni, és ezzel együtt jön majd az első győzelem is. Meccsek tekintetében is nagyon sok munkát kell elvégezni.”
Thiem a füvespályás szezont inkább kihagyta, és Barcelonába utazott, ahol két Wimbledonból kitiltott orosszal, Andrey Rublevvel és Karen Khachanovval dolgozott. A döntés kifizetődött, az osztrák formája – és ezzel az eredményei – lassacskán javulni kezdtek, a salzburgi Challenger-tornán például megszakította a rossz sorozatát. Önmagában a 210. helyen rangsorolt Filip Misolic nem számított nagy skalpnak, az osztrák számára azonban fontos visszajelzés volt.
Bastaadban már a top 50-es Emi Ruusuvuorit győzte le döntő szett tie-breakben, majd a top 20-as Roberto Bautista Agutot is búcsúztatta. Gstaadban elődöntőt játszott (Matteo Berrettinitől kapott ki), Kitzbühelben és Winstom-Salemben két-két mérkőzést nyert, majd a US Opent követően döntőbe jutott Rennes-ben egy Challenger-versenyen. Azóta Gijónban is sikerült elődöntőbe jutnia, amivel a top 100 is elérhető közelségbe került; jelenleg ennél többet nem is nagyon kívánhat.
picture

European Open: Thiem kiütötte az első kiemeltet - Összefoglaló

Hubert Hurkacz, Marin Čilić, Andrey Rublev – az előző három versenyén tőlük kapott ki, ami önmagában árulkodó azzal kapcsolatban, mekkora utat tett meg április óta. Antwerpenben ráadásul újabb szintet sikerült meglépni azzal, hogy három mérkőzéslabdát hárítva, döntő szett tie-breakben legyőzte Hurkaczot, és visszavágott a metzi vereségért. Visszatérése óta magasan ez volt a legnagyobb skalpja, amit ő is kiemelt a meccs utáni interjúban.
Ez a győzelem különösen hihetetlen, mert a visszatérés során most először sikerült megvernem egy majdnem top 10-es játékost.
Thiem néhány héttel ezelőtt azt mondta, próbál Rafael Nadal példájából erőt meríteni, aki a karrierje során legalább négy-öt alkalommal tért vissza egy-egy súlyosabb sérülést követően. Az osztrák számára az út valamivel hosszabb volt, ám az előző hetek pozitív eredményei megerősítik, hogy az irányt sikerült belőni, és egyre inkább látni a fényt az alagút végén. 2023-ban pedig talán újra azt a Thiemet láthatjuk a pályán, akivel a Grand Slameken is számolni kell.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés