Stefanos Tsitsipas karrierje legnagyobb sikerét érte el, miután megnyerte a monte carló-i Masters-tornát. Az ütemesen fejlődő karrier mögött ott áll sarokkőként az apa.

Miután Stefanos Tsitsipas 2018-ban megnyerte a NextGen ATP-döntőt, szokás szerint saját stábjához rohant ünnepelni. A csapat közepén annak motorja, Apostolos állt, aki az azóta görög istennek nevezett fiú apja és edzője. Az apa mosolya többet fejezett ki szavainál.
A meccsek alatt a fiatalabb Tsitsipas ritkán vette fel a közönség számára kihangosított headsetet, ami a „junior vb-n” a show része. Gyakran hagyta ott apját, kerülte a kommunikációt, holott az apa folyamatosan adta volna a tanácsokat. A torna végén azonban, amikor már a trófea is elkelt, és a nézők is elmentek, Stefanos megfogta apja arcát, és csak annyit mondott: „Megcsináltuk!” Apja pedig homlokon csókolta fiát.
Australian Open
Tsitsipasra brutál nagy meccs vár, Čilić és Felix miatt pedig muszáj lesz hajnalban kelni
TEGNAP 17:03
Minden nap tanulok valamit. Remélem, egy nap elég jó edző leszek a fiamnak, hogy megvalósítsa jövőbeli terveit"– nyilatkozta az apa az atptour.com-nak 2018-ban.
Apostolos bármit feláldozott azért, hogy fiát közelebb vigye ehhez az álomhoz. Az 55 éves férfi 23 évesen kezdett teniszezni, de sosem vált profi játékossá. Felesége, Julia Salnikova top 200-as játékos volt egyesben és párosban is. Amikor Stefanos 12 éves volt, már szükség volt arra, hogy valaki kísérje őt a tornákon. Így hagyta abba a munkáját Apostolos, és lett saját fia főállású edzője, miközben Salnikova otthon maradt a család többi tagjával.
Nem tudom, volt-e más választása, de sokat kockáztatott. Otthagyott mindent, és elkezdett velem utazni. Nagyra értékelem, amit értem tett, ez fantasztikus. Nem sok apa tenné meg ugyanezt a fiáért – nyilatkozta Tsitsipas 2018-ban, Wimbledonban.
Sikerei validálták apja áldozatait. Amikor megnyerte a korábban már említett 2018-as NextGen-vb-t, a világranglista 15. helyén állt. Éppen egy hónappal korábban győzött első tornáján, a stockholmi 250-esen. Nem volt kérdés, hogy Tsitsipas el fogja érni a legmagasabb szinteket, hiszen már ott volt. Csak egy kérdés maradt: milyen magasságig mehet? Húszévesen ott, a milánói vb-n megtanult valamit: „Rájöttem, hogy egy harcos vagyok. Hogy a szívem húz” – mondta.
2019-ben megvetette lábát a Grand Slam-tornákon is, hiszen elődöntőbe jutott januárban az Ausztrál Openen. Melbourne-ben a legjobb 16 között négy játszmában megverte Roger Federert, csak Rafael Nadal állította meg őt az elődöntőben. Az ottani 6:2, 6:4, 6:0 azért kijózanító pofon volt, amire válaszokat kellett keresni.
„Úgy éreztem, akkor ott egy másfajta tenisz volt, mint amit addig játszottam. Egy egész más dimenziója mutatkozott meg a játéknak” – nyilatkozta. Mindezek mellett mégis ez az év volt az eddigi legsikeresebb. Madridban, a salakpályás Masters-tornán már megverte Nadalt, és belépett a top 10 illusztris körébe. Az év második felében szintet ugrott, és egy évvel a NextGen-vb után megnyerte az igazit is a londoni O2 Arénában. Ekkor már kész sztár volt, támadójátéka egyértelmű veszély volt mindenki számára.
Persze nem volt mindig ilyen könnyű. A 2020-as, egyébként is terhes évben például hiába jutott elődöntőbe az újrakezdés utáni első tornán, Cincinnati Mastersen, a US Openenen már a 32 között kiesett Borna Ćorić ellen, hiába volt hat meccslabdája... Onnantól már csak azt nézhette, vajon Dominic Thiem vagy Alexander Zverev nyeri meg első Grand Slam-tornáját, holott nemrég mindkettőjüket verte a londoni év végi vb-n.
Persze Tsitsipas sosem az a típus volt, aki nyalogatta a sebeit. A 193 cm-es jobbkezes játékos mindig tanult a hibáiból. Egy hónappal később már ott volt a Roland Garros elődöntőjében, ahol Novak Djokoviccsal játszott egy igen küzdelmes és magas színvonalú ötjátszmást. Még ha el is veszítette, nagyot fordult vele a világ.
A vereség némileg visszatart a fejlődésben, a célok elérésében, éppen ezért utálok veszíteni. Természetesen mindenki utál veszíteni. Az volna furcsa, ha nem utálnál. De azt hiszem, a vereség nagyon jó lecke, ami azt mondja az életnek: állj, ezt ne csináld tovább! Ilyenkor van lehetőséged reagálni. Fejlődni, jobban csinálni.
2021-ben is tovább tudott lendülni ezekkel a negatív tapasztalatokkal. Melbourne-ben ismét Rafael Nadal volt az ellenfél, mint két évvel korábban, a görög pedig ismét két szett hátrányban volt. A spanyol éppen azon volt, hogy megdöntse Roger Federer 20 Grand Slam tornagyőzelméből álló rekordját, amit éppen korábban, Párizsban ért utol. De Tsitsipas nem adta fel: visszaküzdötte magát, és 3:6, 2:6, 7:6 (4), 6:4, 7:5-re nyerni tudott egy több mint négyórás csatában.
„Nem sok ilyen pillanat van a pályám során. A tény, hogy vissza tudtam jönni, hogy megcsináltam, és hogy egy ilyen, óriási tiszteletnek örvendő játékos ellen küzdöttem, mint Rafa, mindez valami különleges érzést adott. Ilyet sosem éreztem eddig” – mondta győzelme után.
A márciusi acapulcói döntő már megmutatta a jó formát. Ez a hét Monte-Carlóban azonban újabb szintlépést jelent. Mondhatni, Tsitsipas ezzel bekopogtatott Párizsba. A tavalyi elődöntő után idén megcélozhatja a győzelmet, ami eddig szinte mindig Rafael Nadal privilégiuma volt.
Forrás: atptour.com
Tenisz
Mennyit érne Pete Sampras szerva-röptéje a mai mezőnyben?
21/01/2022 13:23
Australian Open
Murray ereje elfogyott az ötszettes drámája után, Dimitrov is kiesett, Tsitsipas viszont továbbment
20/01/2022 10:30