Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Andy Murray őszre ellovagol a naplementébe, de akkora király, hogy nincs kinek átadnia a koronáját

Takács Márton

Frissítve 29/02/2024 - 20:50 GMT+1

Dubai Duty Free Tennis Championships - Andy Murray profi teniszkarrierje a jelek szerint a végéhez közeledik. A korábbi világelső és háromszoros Grand Slam-bajnok azt nyilatkozta, hogy valószínűleg a nyár után már nem játszik élesben. Addig még tervei között szerepel a Roland Garros, Wimbledon és a párizsi olimpia is. Nagy űrt hagy majd maga után.

Murray a brit védelmi miniszter - körbefutotta a bolygót is Kokkinakis ellen

Andy Murray a pályán és azon kívül is olyan dolgokat tesz, amelyek magasra helyezik őt az elitteniszezők polcán.
"Amit biztosan tudok, az az, hogy Andy Dufrense kitűnt közülünk, nem olyan volt, mint én vagy a többiek, akiket itt megismertem, mióta sittre vágtak. Ötkilónyi dollárt csempészett be ide, de ez az anyaszomorító csirkefogó valami sokkal többet is hozott magával. Az önbecsülését, vagy talán azt az érzést, hogy ő nevet majd a végén… vagy mindössze csupán a szabadság érzését, még ezek közé az elátkozott szürke falak közé is."
Ezt Stephen King írta A remény rabjai című kisregényében, amiből 30 éve, 1994-ben Frank Darabont a világ egyik legjobb filmjét rendezte.
Ez az idézet néhány apró, oda nem illő részlet kivételével illik egy másik Andy, Andy Murray jellemzésére is, aki miután kikapott Ugo Humberttől Dubajban, belengette, hogy nyár után valószínűleg nem láthatjuk már teniszezni.
Miután legyőzte Denis Shapovalovot, és elkönyvelte 500. kemény pályás sikerét, még világklasszis társairól beszélt, és némi információmorzsát elhintett a saját visszavonulásáról is.
picture

Australian Open: Berrettini - Murray - a mérkőzés legjobb pillanatai

"Nincs helyes módja a pályafutás befejezésének, mindenki máshogy csinálja, így ami Roger Federernek helyes, az nem biztos, hogy Rafael Nadalnak, vagy Novak Djokovicnak is az” - mondta Murray a BBC-nek.
"Pete Sampras megnyerte a US Opent, és nem mondott semmit, nem teniszezett többet. Federer Rafael Nadallal párosban játszotta az utolsó meccsét, ki gondolta volna ezt? Elképesztő és különleges volt, hogy a legnagyobb riválisával az oldalán fejezte be.
Ha eljön az ideje, valószínűleg az utolsó versenyem, illetve az utolsó mérkőzésem előtt mondok majd valamit. Azt, hogy hónapokkal előtte nyilatkozom-e erről, nem tudom” – tette hozzá.
A pályafutása legszebb pillanatait Wimbledonban és az olimpiákon élte át, és valószínűnek tűnik, hogy mindkettőn szeretne még legalább egyszer játszani, ha lehetősége lesz rá – az ő karrierjében erre pedig már csak idén kerülhet sor.
picture

Űrtenisz hajnali négykor is - Andy Murray és Thanasi Kokkinakis földöntúli csatájának összefoglalója

Sir Andy 2012-ben Londonban és 2016-ban Rióban is aranyérmet nyert egyesben, így nyilatkozott erről:
"Ragyogó élményekben volt részem Londonban és Rióban, de a pekingi olimpián [ahol Murray az első fordulóban kikapott] is nagyszerű tanulságokat vontam le. Remélhetőleg kapok még lehetőséget arra, hogy egy másik olimpián is indulhassak.”
Aztán kikapott 6:2, 6:4 arányban Humberttől, és fájdalmasan keserű szavak hagyták el a száját, amitől alaposan elszomorodhattak az őt kedvelők (jelen). Nyolc idei meccséből ezzel már a hatodikat veszítette el, de az is csoda, hogy ilyen szinten játszik még a Touron, a teniszért magáért.
"Valószínűleg a nyár után már nem fogok játszani” – említette a tételmondatát Murray.
"Minden egyes mérkőzésem, minden egyes tornám után kérdeznek erről. Őszintén szólva már unom a kérdéseket. Nem fogok többet beszélni erről mostantól kezdve, és akkor sem, amikor eljön az idő, hogy abbahagyjam. De nem tervezem, hogy a nyár után sokat játszom” – folytatta.
Azért ez régóta benne van a levegőben, de így is fáj.
picture

Az év pontja az év meccsén? A Murray - Kokkinakis klasszikus 5 legszebb labdamenete

A csávó kilenc Grand Slam-finálét vívott. Mind a négy major-tornán játszott döntőt a Sir, Wimbledont kétszer, a US Opent egyszer meg is nyerte. Egymást követő két olimpián lett aranyérmes egyesben. Londonban Federert győzte le a fináléban három sima szettben (az elődöntőben Djokovicot múlta felül).
Rióban a hatalmasat menetelő, többek között Djokovicot és Nadalt is búcsúztató Juan Martín del Potrót verte. 2015-ben tagja volt a Davis-kupát nyerő brit csapatnak.
Ezeknél is többet ér, hogy olyan integritással rendelkezik, mint kevesen a sportban. Úgy beszél, ahogy teniszezik és fordítva. Régóta az az érzése vele kapcsolatban az embernek, hogy Andy Murray egy közülünk. A kitartása, az elhivatottsága, a küzdőszelleme rendkívül inspiráló.
Miután megműtötték a csípőjét, az Andy Dufrense-t alakító Tim Robbins mintájára egy érckalapáccsal vájta ki magának a mozgásterét, a módot, ahogyan tovább játszhat eredményesen is.
Tavaly januárban sokáig emlékezetes menetelést produkált az Australian Openen. Előbb Matteo Berrettinit, majd Thanasi Kokkinakist győzte le öt szettben, minden előzetes várakozást felülmúlva.
13 hónappal később pedig már arról kell írnunk, hogy közeledik lenyűgöző pályafutása vége. Addig is él a szabadságával, hogy nem érdeklik a kritikák, és addig folytatja, amíg ő szeretné.
picture

Így ért véget Andy Murray valószínűtlen menetelése Ausztráliában - Összefoglaló

Machán-Csetvei Frigyes (sokunknak csak Nesta) beszélt arról szerdán a Hellojárat című, Winkler Nórával közös műsorában a radiocafén, hogy azért nem járt a Rolling Stones és az AC/DC koncertjeire, mert nem bírja elviselni az öreg rocksztárokat a színpadon, akkor sem, ha rajong értük, mint ezért a két együttesért.
Valószínűleg sokan vannak így mondjuk Murrayvel, aki 36 évesen egy ideje inkább már csak szenved a pályán. Miközben nem tudunk nála nagyobb hőst mondani a sportág aktív résztvevői közül, aki fémcsípővel a testében már csak a sportág szeretetéért teniszezik hétről hétre a világ különböző pontjain.
Benne volt a pakliban, hogy gyengébben szerepel majd, és kapja majd az ívet, de ő úgy volt vele, mint a Lázár tesók A végén úgyis c. dalának elbeszélője:
"Tudom, a végén úgyis elb*szom, de addig legalább élek/Damoklész kardja a fejem felett, de a félelem szemébe nézek/Tudom, a végén úgyis elb*szom, ilyenek az emberek/A célkereszt már a mellkasomon, de én akkor is csak: ’ide lőjetek!’”
Aki, miközben teniszezik, a pályán kívül is szimpatikus dolgokat csinál. Normaszegő lépéssel Amélie Mauresmót nevezte ki edzőjének 2014-ben, szexista megjegyzéseket is kapott miatta saját játékostársaitól. Szántó Petra akkor azt írta, hogy "a kalapunkat meg kell emelnünk a váratlanul szokatlan és kifejezetten bátor döntés előtt”. Ezt erősítendő ezzel férfiként e sorok írója is így volt.
Közben olyan mondat is elhangzott Andytől, hogy "maximálisan kiállok amellett, hogy minden ember egyenlő”, ami meg rendkívül fontos alapelv.
2022-ben a tenisszel keresett pénzét (630 ezer dollárt) az UNICEF humanitárius segítségnyújtására ajánlotta fel az ukrajnai orosz inváziót követően.
Nazanin Zaghari-Ratcliffe iráni-brit aktivistát 2016-ban vették őrizetbe Iránban, és hat hosszú évig volt börtönben. Murray az évi wimbledoni győzelméből merített erőt, a skót pedig tavaly meghívta őt Wimbledonba, ahol Federer mögött foglalhatott helyet a páholyban.
picture

Csak a szokásos: Murray három meccslabdát hárítva jutott tovább Dohában

Minden alkalommal, amikor Murray a teniszpályára lép, egy rövid üzenetet ír a csuklószorítójára, vagy az ütőmarkolatára, amely a felesége, Kim iránti odaadását szimbolizálja. Ez az apró, de jelentős gesztus emlékeztetőül szolgál erős kötelékükre, és motiválja őt minden egyes mérkőzésen.
Ezek mellett tök szórakoztató fickó is. Ki másnak jutna eszébe gratulálni Taylor Swiftnek Twitteren annak első Super Bowl-győzelme miatt? "Lenyűgöző teljesítmény” – írta Murray. (A világ egyik legsikeresebb női énekesének a Kansas City Chiefs tight endje, Travis Kelce a pasija).
Szakmailag a nála csak egy héttel fiatalabb Djokovic nyilván sokkal jobb nála, de emberileg a szerb a fasorban sincs hozzá képest. Nincs annyi GS-győzelem, ami felérne ezekkel a gesztusokkal, amelyek bőven túlmutatnak a teniszen.
Kiváltságot jelent a kortársának lenni, és írni róla.
Remélhetőleg Andy Dufrense-hez hasonlóan ő is megtalálja majd a boldogságot a végén, és ehhez nem kell a mexikói Zihuatanejóhoz utaznia! És ahogy a filmbeli Andy mellett, ő mellette is ott lesz egy Redhez hasonló jó barát, ha nem is Morgan Freeman képében (magyar hangja Papp János). Irigyelnénk érte, mert a barátok az élet értelmei.
picture

Murray simán kapott ki az ötödik kiemelttől Dubajban - videó


Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés