Az alábbi interjúban Marian Vajda visszatekint Novak Djokovic 20 Grand Slam-címére, de beszél a tanítványára nehezedő nyomásról, a US Open okozta kihívásról és a szerb büszkeségről is.

Egy rövid szünetet leszámítva Vajda szerves része Djokovic elmúlt tizenöt évének. A 2006-os Roland Garros előtt kezdtek el együtt dolgozni, és együttműködésük során sikert sikerre halmoztak.
Az 56 éves szlovák szakember az idén nem volt ott Wimbledonban, de mint elmondta, a nappalijában is hatalmas bulit csapott tanítványa 20. GS-címének tiszteletére. A következő beszélgetésben edzőtársáról, Goran Ivanisevicről is szó esik, ahogy Djokovic feljavult adogatásáról is, de nem maradhatott ki a sorból a tanítványa és a média közötti viszony sem.
Roland-Garros
Nadal, Alcaraz és a fiatal francia üdvöske – ezek várnak ránk a Garros hatodik napján
17 ÓRÁJA
Sokan azt mondják, hogy Novak tudásának mindössze a 80 százalékát nyújtva győzött az idén Wimbledonban. Egyetértesz ezzel?
Senki sem tesztelte őt úgy istenigazából. A döntő előtt azt mondtam, hogy négy szettben, egy rövidítést játszva fog nyerni, és igazam lett. Novak rendkívül okosan játszik füvön és rengeteg tapasztalata van, nagy előnyben volt Berrettinivel szemben. Az olasznak nehéz dolga volt, élete első GS-döntőjében megkapta Novakot Wimbledonban.
Goran azt mondja, nagyon szeret veled dolgozni. Hogy kommunikáltok a nagy tornák alatt?
Először is fontos, hogy mi csapatként mindent megosztunk egymással, szakmai és magánéleti dolgokat egyaránt. Novak maga is rengeteg pozitív energiát hoz a közös munkába, így tényleg könnyű a közös munka. Napi szinten beszélünk Gorannal a GS-eken. A végső szót a helyszínen lévő edző mondja ki. A Garroson ez én voltam, Wimbledonban ő. Ez logikus, hisz az érzi igazán a tornát, aki ott van a Novakkal.
Sok szakember beszélt arról, mennyit javult Djokovic adogatása. Mi volt a kulcs? Min változtattatok?
Goran ötletei kiválóak voltak, ebben ő nagyon nagy mester. Novak feldobása alacsonyabb, mint korábban, és sokkal dinamikusabb, energikusabb és gördülékenyebb. A szerva így összességében gyorsabb és pontosabb is. Látható, hogy Novak több ászt adogat, és a szervák kontrolláltabbak is, mint régen. Mindez magabiztosságot ad neki.

Goran Ivanisevic és Novak Djokovic

Fotó: Imago

Három évvel ezelőtt azt mondtad, hogy a média nem kezelte úgy Novakot, ahogy megérdemelte volna. Mit gondolsz, most megkapta a kellő elismerést?
Ez bonyolult dolog. A média azt ír, amit akar. Talán automatikusan fújják a magukét vagy talán tudatosan akarnak befolyást elérni. Novak személyiségét mindenesetre elég egyoldalúan mutatják be, pedig ő egy fantasztikus ember, egy nagyon kedves személyiség, aki rengeteg pozitív energiát hoz a játékba.
Az is benne van persze a dologban, hogy Novak nagyon sokat nyer, és sokan drukkolnak inkább a kevésbé esélyeseknek. Mások irigylik is talán az eredményeit. Az rendben is van, hogy sokan szeretnének már egy új világelsőt látni, de remélem, ezt csak a sport szempontjából gondolják.
Összességében jobban szeretnék egy kiegyensúlyozottabb hozzáállást a média részéről. A fiatalok számára mindig csak Nadalt és Federert hozzák föl pozitív példának, pedig Novak is megérdemelné, ő is egy igazi bajnok.
Közeledik a US Open. Novak általában jól játszik New Yorkban, azonban ’csak’ háromszor tudott nyerni. Hogy lehet ez szerinted?
Többször volt, hogy az energiaszintje a döntőre kicsit visszaesett. A New York sokat követel a játékosoktól, egy nagyon vibráló, egy sok érzelemmel átszőtt torna. Ezért sokszor nehéz nyugodtnak maradni, nehéz tökéletes kontroll alatt tartani az érzelmeket. Ott vannak a nappali és az éjszakai meccsek, a páratartalom, a város, valamint ez az év utolsó slame, úgyhogy mire ide kerülnek, a játékosok már nagyon sokat kiadtak magukból.

Novak Djokovic - US Open

Fotó: Getty Images

Novak 2011-es áttörése után jött némi visszaesés, majd Federer 2014-es wimbledoni legyőzésével ismét nagyot fordult a kocka.
Igen, időközben én is egy kicsit elfáradtam, talán ki is égtem. Novaknak szüksége volt valakire, aki új lendületet ad neki, de akivel én is jól együtt tudok dolgozni. Jött Boris Becker, és vele együtt az új energiák, meg hat GS-győzelem, plusz a karrier Slam. A Garros-győzelem 2016-ban fantasztikus volt.
Ezt követte egy sérüléses időszak, plusz Novak lecserélte a teljes csapatát. Sokan el is kezdték őt leírni. Te hittél abban, hogy vissza tud jönni?
Ez egy kemény időszak volt neki is, nekünk is. Megint kellettek új ötletek, látásmódok Agassitól, Stepanektől. Talán a kémia sem volt meg, de a sérülések, a műtét sem segítették ezt az időszakot. Ezután visszahívott minket és mi újult erővel jöttünk. Kőkemény munka következett, aminek a 2018-as wimbledoni cím lett az első gyümölcse, majd jött utána a US Open-győzelem is. Az ezt megelőző időszak volt talán a legkeményebb lecke az életében.
Miután Novak most megnyerte Wimbledont, Goran azt mondta, „A Balkánról jövünk, úgyhogy minden lehetséges”. Hogy jellemeznéd ezt a mentalitást?
Goran nagyszerű választás volt annak idején, a mentalitásunk nagyon hasonló. Rendkívül egyenesen kommunikál, ezt nagyon szeretem benne. Egyikünk sem felejti el, hogy honnan jött, büszkék vagyunk minden pillanatra, ami eljuttatott minket oda, ahol most tartunk. A balkáni emberek bátrak, tehetségesek, teljes szívvel csinálják, amit csinálnak. Imádnak versengeni és azt óriási szívvel teszik. Az idézett mondatban a balkán népeknek ez a jól érzékelhető büszkesége érhető tetten.

Novak Djokovic

Fotó: Getty Images

Goran azt is mondta, hogy extra nyomás Novakkal dolgozni. Milyen az élet vele egy GS-en?
Az edzéseket mindig a következő ellenfélhez igazítjuk. Az egész sokkal inkább a dolgok mentális részéről szól. Nem akarunk veszíteni, ez a nyomás. De, ha valaki képes ezt kezelni, az Novak. Vicces amúgy ez. Néha túl nagy nyomást helyez magára, viszont ha nem helyezne ekkora nyomást, nem volna ekkora bajnok.
Ha olyan a helyzet, nem lehet neki azt mondani, hogy légy csendben, meg nyugodja le, mert az energia ott munkál benne, ami jó dolog. A nyomás jó dolog, mert a legjobbat hozza ki belőled.
Novak karrierjének ezen pontján, amikor már fizikálisan, mentálisan és teniszszakmailag is keresztülment annyi mindenen, mi a legnagyobb feladatod edzőként?
Hogy pályán tartsam, hogy megtartsam azt a rutint, amit kialakítottunk. És, hogy pozitív energiát hozzak a mindennapokba. Nagyon fontos a felkészülés, mindig készen kell állnia. Fontos, hogy támogassam őt, hogy önbizalmat adjak neki, hogy bízzak benne. Most nagyon jó passzban van, szinte nincs határ a számára.
New Yorkban több szempontból is extra nyomás lesz rajta. Mi kell ahhoz, hogy jól megküzdjön vele?
Kerülnie kell a médiát, mert a média gerjeszti a nyomást. Nem szó szerint elkerülni, de megfelelően kezelni, de Novak ezt jól tudja, hogy kell. Például úgy, hogy a negatív kérdéseket nem veszi magára. Ami pedig a pályát illeti, ki kell mennie, és a legjobbját nyújtania. A pálya a nappali a számára.

Novak Djokovic

Fotó: Getty Images

Mit gondolsz, meddig lesz képes Novak fenntartani ezt a szintet?
Próbálunk a jelenben élni, mert ha túlságosan sokat nézünk előre, az visszaüthet. Két-három-négy év, ki tudja? Az biztos, hogy messze van még a vége. Nem akarom őt keretek közé szorítani azzal, hogy adok neki még egy évet. Aztán még egyet, aztán még egyet.
via Tennis Majors
Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Roland-Garros
Nadal: Nem juthatok messzire ezen a tornán, ha állandóan az egészségemmel foglalkozom
TEGNAP 07:44
Roland Garros
Djokovic könnyedén jutott tovább
TEGNAP 17:42