Novak Djokovic azért küzd, hogy ő legyen az első férfi, aki teljesíti a Golden Slamet, de biztos, hogy bölcs döntés a részéről, hogy elindul az olimpián? Nem kellene inkább a US Openre összpontosítania?

Djokovic szemei előtt, eléggé el nem ítélhető módon ott lebeg ennek a történelmi teljesítménynek a lehetősége. Steffi Graf eddig az egyetlen, akinek egy naptári éven belül sikerült a négy nagy tornát és az olimpiát is megnyernie. Férfi teniszező ennek eddig a közelében sem járt.
Három major már a zsákban, ami azt jelenti, hogy már ’csak’ két tornát kellene megnyernie a következő két hónapban, és akkor olyat érne el, ami korábban csak Grafnak sikerült.
Wimbledon
Djokovic simán verte Kecmanovicot
15 ÓRÁJA
De nem volna ésszerűbb a naptári Grand Slamre rámennie, és kihagynia az olimpiát?
Djokovic a wimbledoni győzelmét követően még azt mondta, a szigorú szabályok és a zárt kapus megoldás miatt nem biztos, hogy játszik Tokióban. Azóta azonban már megerősítette, hogy már meg is van a repjegye, úgyhogy a kocka el van vetve, irány az olimpia.
Elég hosszú azon teniszezők listája, akik nem utaznak el a játékokra. Mindenkinek jó oka van rá, a szerbnek azonban az olimpiai bajnoki cím még hiányzik a tarsolyából, ráadásul minél több a hiányzó, neki annál jobbak az esélyei. Hozzátéve persze, hogy akkor is ő lenne a favorit, ha teljes lenne a mezőny.
Sokan beszéltek arról, hogy rendkívül kimerítő volt a szezon első fele, ezért is döntöttek úgy, hogy nem indulnak Tokióban. Maga Djokovic is nyilatkozta, milyen sokat kivett belőle a tour, a pályán azonban eddig ebből semmi sem látszott. 37 meccséből 34-et megnyert 2021-ben, és ő az első játékos Rod Laver 1969-es menetelése óta, aki behúzta az év első három GS-ét.
Ha nem lenne képben a naptári Slam, akkor valószínűleg még ennyit sem vacillált volna a tokiói indulással kapcsolatban. Az olimpiai arany az ugyanis nagyjából egy most-vagy-soha-ügy lehet a számára. Valószínű ugyanis, hogy 2024-ben, Párizsban már nem ő lesz az első számú favorit. Persze, ki tudja?

Novak Djokovic embraces Juan Martin del Potro after losing his opening game in the Rio Olympics

Fotó: Reuters

2008-ban bronzot nyert, 2012-ben negyedik lett, 2016-ban, Rióban pedig egy óriási meccsen szenvedett vereséget az első fordulóban Juan Martín del Potrótól. Nyilatkozta is, hogy álma az olimpiai arany, de ha nem tette volna, akkor is tudnánk, hogy az ötkarikás bajnoki cím neki tényleg rengeteget jelentene.
A naptári Slam Wimbledon után nagyon is képben van, úgyhogy az olimpiával kapcsolatos döntés nem lehetett könnyű a számára. A napatári GS is ritka, de azért korántsem annyira, mint a Golden Slam. Eddig öt teniszező teljesítette, összesen hat alkalommal, legutóbb Laver 1969-ben.
Az igazi kérdés, hogy Djokovic olimpiai indulása ronthatja-e a győzelmi esélyeit New Yorkban.
Létezik olyan narratíva, mely szerint az olimpiai tenisztorna tulajdonképpen felfogható a kemény pályás szezon első állomásaként is. Ez igaz, még ha időben a versenyek eléggé közel is esnek egymáshoz. Mindössze két hét van ugyanis a wimbledoni döntő és az olimpiai tenisztorna kezdete között. Az olimpiai döntő pedig augusztus 1-én lesz, mindössze nyolc nappal a Toronto Masters kezdete előtt.
Ezek a gyors váltások mentálisan is rendkívül kimerítőek lehetnek, nem beszélve a különböző buborékok közötti utazgatás fizikai korlátairól. A világelső korábban megdöbbenve mesélt arról, hogy a szigorú szabályok miatt nem látogathat szabadon más rendezvényeket, és például nem viheti magával a húrozóját Tokióba. Rendszeres lesz a tesztelés, a szociális élet pedig gyakorlatilag megszűnik létezni.

Djokovic

Fotó: Eurosport

Akár győz, akár nem, nehéz elképzelni, hogy Djokovic ne legyen teljesen kimerült a tokiói menetelés végére. Így aztán könnyen lehet, hogy a világelső kihagyja az augusztus 8-án kezdődő torontói tornát, és inkább regenerálódik helyette, sőt, még akár Cincinnatit is beáldozhatja.
Pat Cash azonban mindettől függetlenül azt mondja, Djokovicnak a US Opent előnyben kellett volna részesítenie az olimpiával szemben.
„A célja most az, hogy megnyerje mind a négy Grand Slamet egy éven belül” – mondta Cash. „Ez nem könnyű, de elérheti, úgyhogy szerintem ennek kellene a prioritásnak lennie. A mi sportágunkban annál nincs feljebb, mint hogy valaki mind a négy GS-t megnyeri.”
Kétségtelen, a Golden Slam egy soha vissza nem térő lehetőség a számára, az pedig majd kiderül, Tokió visszaüt-e New Yorkban.
részben via eurosport.com

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Wimbledon
Djokovicnak egy belső támadást kell kivédenie, Murray legyőzője újabb kihívás elé néz
TEGNAP 20:49
US Open
Djokovic a US Open koronavírus-szabályairól: „Nem látok sok logikát mögötte”
TEGNAP 16:01