Novak Djokovic a múlt héten Bosznia-Hercegovinában járt, ahol, csakúgy, mint egy évvel korábban, ellátogatott a Visoko városa mellett található piramisokhoz. Volt azonban itt más is, nem csak piramislátogatás.

A közösségi médiában fotók kezdtek terjedni arról, ahogy a világelső Milan Jolovic mellett ül egy rendezvényen. Jolovicról azt kell tudni, hogy annak idején ő volt a parancsnoka annak a félkatonai szervezetnek, amely részt vett a bosnyákok elleni szrebrenyicai mészárlásban. Szóval ő egy finoman is ellentmondásos megítélésű embernek számít a régió tragédiákkal sújtott történelmében.
Az 1990-es években több, mint 100 ezer embert gyilkoltak meg a boszniai háborúban. Az Al Jazeera nevű arab hírcsatorna szerint Jolovic, aki ’A legenda’ becenévre hallgat, ünnepelt figura Szerbiában, és neki tulajdonítják Ratko Mladic életének megmentését is.
Davis Cup
Djokovic és Medvedev is pályára lép a Davis-kupa-döntőben
8 ÓRÁJA
Mladicot 2017-ben a Nemzetközi Törvényszék népirtásért, emberiesség elleni és háborús bűncselekményekért és más bűncselekményeiért életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte.
Djokovic és Jolovic közös képe vegyes reakciókat váltott ki mind Boszniában, mind Szerbiában. A Sarajevo Times újságírója, Dragan Bursac jelen volt azon az eseményen, amikor a világelső átvette a Boszniai Szerb Köztársaság érdemrendjét.
„Djokovic minden idők legnagyobbja lehetett volna, képviselhette volna az egész sportvilágot, és millió módon segíthetett volna” – fogalmazott Bursac. „Ehelyett ő Radovan Karadzic és Ratko Mladic háborús bűnösök örökösei között mutatkozik, Milorad Dodikkal énekel egy falusi esküvőn, és olyanokkal szórakozik, akiknek a tettei emberek tömeges lemészárlásához vezettek.”
Ezzel szemben sokan úgy vélik, hogy a média aljas háborút folytat Djokovic ellen a közzétett fotókkal. Snezana Pajkic is ott volt ugyanis az eseményen, aki Jolovic felesége, és aki korábbi kiváló középtávfutó. Hogy mást ne mondjunk, az 1990-es atlétikai Európa-bajnokságon aranyérmet szerzett 1500 méteren.
Djokovic és Jolovicék egyébként tavaly nyáron ismerkedtek meg, amikor a világelső ellátogatott a boszniai piramisokhoz. A hétvégén egy közös barátjuk esküvőjén vettek részt, és beszélgettek egymással. Snezana azt mondja, büszke a férjére, és kitart amellett, hogy párja nem tett semmi rosszat. Korábban Jolovic maga is azt mondta, hogy a Genfi Egyezmény szellemében járt el a háború során.
„A férjem tiszteletreméltó katona, akinek az életrajza makulátlan” – mondta Snezana. „Rossz politikai kampány volt csupán, hogy valaki őt használta fel arra, hogy mindent negatív kontextusban tüntessen fel. Tiszta őrültség ezt az egészet előhozni, miattunk is, és Novak miatt is. Ő találkozik mindenféle emberrel szerte a világon, most akkor kezdjünk el kutakodni utánuk is?”
Ez azonban még nem minden. Djokovicot látták vidáman énekelgetni Milorad Dodikkal is, aki a Boszniai Szerb Köztársaság miniszterelnöke. Mindketten részt vettek ugyanis Nemanja Majdov, korábbi cselgáncsvilágbajnok esküvőjén.


Dodik többek között arról ismert, hogy tagadja a boszniai mészárlás megtörténtét. A régióban ez persze nem szokatlan, főleg a szerbek között, ahol több vezető személyiség is hasonló véleményen van.
„Nem volt mészárlás Szrebrenyicában. Nincs hitelt érdemlő bizonyíték arra, hogy megtörtént volna” – mondta korábban Dodik.
A fent említett mészárlás 1995-ben történt, melynek során a boszniai szerb erők körülbelül nyolcezer muszlim férfit gyilkoltak meg két hét alatt. Ehhez fogható öldöklésre nem került sor a második világháború óta Európában.
Djokovic eddig nyilvánosan még nem kommentálta a boszniai látogatását.
via UbiTennis
Australian Open
Egyik legnagyobb riválisa Djokovic mellé állt vakcinaügyben
23/10/2021 09:58
Tenisz
Djokovic szája íze szerint csavarhatnak egyet az ausztrál járványügyi intézkedéseken
22/10/2021 15:38