Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Nem erről szól a Davis-kupa” – Djokovic és Hewitt is elégedetlen az új formátummal

Németh Dániel

Publikálva 28/11/2023 - 20:22 GMT+1

Lleyton Hewitt 2022 után 2023-ban is döntőbe jutott Ausztráliával a Davis-kupában, ám a sikereik ellenére visszasírja a régi formátumot. Szerinte a Davis-kupához a több napon át tartó küzdelem mellett hozzátartoznak az idegenben és hazai pályán játszott párharcok, valamint a folyamatosan változó körülmények. Novak Djokovic is kritikus volt a mostani formátummal szemben.

Lleyton Hewitt 2022 után 2023-ban is alulmaradt csapatával a Davis-kupa döntőjében

Fotó: Getty Images

Lleyton Hewitt az újabb Davis-kupa-döntője után elmondta: nagyon nem szereti az új formátumot.

Ausztrália a Davis-kupa történetének második legeredményesebb nemzete 28 győzelemmel, bár az utolsó sikerükig húsz évet kell visszamenni az időben. Akkoriban még egészen más szabályok uralkodtak: a mérkőzéseket három szert szettig játszották, egy párharcon belül három meccset kellett nyerni a végső győzelemhez, és az egyik nemzet pályaválaszóként nem csak a hazai közönség, de a borításválasztás előnyét is élvezhette.
2003-ban például a Spanyolország elleni párharcot a Rod Laver Arénában, de a régi idők Australian Openjét megidézve füvön játszották, míg az elődöntőt – ugyanazon a helyszínen – inkább kemény pályán, tekintve, hogy a Roger Federerrel felálló svájciakat fogadták. A vége egy sima, 3-1-es hazai siker lett, bár a párharcok a spanyoloknak kedvezőtlen körülmények ellenére szorosak voltak: Juan Carlos Ferrero mind Lleyton Hewittot, mind Mark Philippoussist döntő szettre kényszerítette.
Ezt a rendszert 2019-ben változtatták meg, amikor a Gerard Piquéhez fűződő Kosmos, amely azóta kihátrált az üzletből, a Nemzetközi Teniszszövetséggel (ITF) kötött megállapodásnak megfelelően hozzálátott a sorozat átalakításához. A 25 éves terv keretein belül a sorozat legfontosabb meccsei fix helyszínre kerültek, ráadásul mind a négy alkalommal fedett kemény pályán zajlottak a küzdelmek.
A 2022 után 2023-ban is döntős Ausztráliát irányító Hewitt elárulta: egyáltalán nem tudott megbarátkozni a lebutított Davis-kupával.
picture

Alex de Minaur és Lleyton Hewitt

Fotó: Getty Images

„A teljesítményünk szempontjából nagyszerű héten vagyunk túl. Malaga is nagyszerű munkát végzett, amit ebből a formátumból ki lehetett hozni, azt ki is hozták. De meg van kötve a kezük. Nincsenek már hazai és idegenbeli párharcok, nincsenek ötszettes meccsek, ez nem ideális. Olyan borításon játszunk, amitől már rosszul vagyok, ha őszinte akarok lenni. Nem erről szól a Davis-kupa. Salakon, füvön, szabadtéri elemekkel vegyítve kellene játszani. Tudjátok, sok különböző dolog.”
Nyilvánvalóan elég frusztráló, hogy a Davis-kupában már nem játszunk mindenféle borításon, mindenféle körülmények között, különösen a legnagyobb meccseken.
Hewitt a 2003-as menetelésben kulcsszerepet játszott, a legnagyobb sikere (és talán az egész karrierje egyik legemlékezetesebb meccse) a Federer elleni fordítás volt: a svájci kétszettes előnyben 5:3-ra vezetett a harmadik szettben, a végén mégis az ausztrál örülhetett. Hewitt szerint van egy-egy mérkőzés, ami nyomokban emlékeztet a Davis-kupára – ilyen például az, ahogyan Alex de Minaur megfordította a Jiří Lehečka elleni meccset) – összességében katasztrófa volt a reform.
A végtelenségig mondogathatom, de ezt igazán elcsesztük. Távoznia kell a vezetőségnek. Mindannyian láttuk, mi történt. Egy 25 éves projektnek indult, de egy négyéves katasztrófa lett belőle.
A döntőről végül lemaradóNovak Djokovic is kritikus volt az új formátum kapcsán, nem utolsósorban azért, mert Szerbia legutóbb öt évvel ezelőtt lépett pályára hazai közönség előtt. A 24-szeres Grand Slam-bajnok szerint ezzel leginkább a szurkolók veszítenek. „Nem valami nagyszerű az a tény, hogy sok-sok éve nem játszottunk csapatként Szerbiában. Elvették tőlünk a lehetőséget, hogy az emberek – különösen a fiatal teniszezők – láthassanak minket” – mondta a világelső.
picture

Novak Djokovic, Davis-kupa

Fotó: Getty Images

„Ebben a kérdésben mindenkit meg kellene hallgatni, mert egyelőre senki sem kommunikált velünk az ITF részéről” – jelentette ki Djokovic. „Nem hinném, hogy teljes lenne az összhang közöttünk, valószínűleg eltérnek a véleményeink. Ugyanakkor történelmileg a hazai-idegenbeli párharcok miatt volt híres a Davis-kupa. Az, hogy nyolc évre odaadják a rendezés jogát egyetlen nemzetnek, az túlságosan is sok. Mozgatni kell.”
Ha a formátummal nem is, a csapata teljesítményével maximálisan elégedett lehetett Hewitt. Bár a sorsolással volt némi szerencséje Ausztráliának – elkerülték a nagy esélyes Olaszországot és Szerbiát – a lehetőségeikből kihozták a maximumot. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy ez volt sorozatban a második évük, amikor bejutottak a csapatverseny döntőjébe – úgy, hogy Nick Kyrgiosra egyik évben sem számíthattak.
„Nyilvánvalóan csalódás a srácok számára, megint szörnyen közel kerültek hozzá. Igen, az első meccs valószínűleg bármelyik oldalra elbillenhetett volna. Alexei remekül játszott, számos lehetőséget kialakított, párszor csak egy labdamenet hiányzott. Teljesen más 1-0-val készülni a második párharcra. Jannik viszont az egész héten kiemelkedően teniszezett. Sőt, az előző hetekben, hónapokban. Megmutatta, miért ő a világ 3. vagy 4. legjobb játékosa.”
A 2023-as Davis-kupát Jannik Sinner vezérletével Olaszország nyerte, amely 47 év után először győzött a sorozatban.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés