Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Sinner stílusosan válaszolt a kritikákra, újra bizonyíthat Djokovic ellen

Németh Dániel

Frissítve 24/11/2023 - 21:30 GMT+1

Jannik Sinnert pár hónapja azért támadták a La Gazzetta dello Sport újságírói, amiért kihagyta a Davis-kupa előző fordulóit, hogy felkészülhessen a szezon hajrájára. Azóta az olasz teniszező élete formájában játszik, két 500-as győzelem után a világbajnokságon is döntőbe jutott, ezen a héten pedig kulcsszerepe volt az olasz válogatott továbbjutásában.

Jön az újabb Djokovic–Sinner csata a Davis-kupa döntőjéért

Mi lenne, ha Jannik Sinner bocsánatot kérne a bűneiért?
- fejtegették szeptemberben a La Gazzetta dello Sporthoz tartozó Sportweek hasábjain, miután az olasz válogatott nagy meglepetésre simán, 3-0-ra kikapott a legjobbjait nélkülöző Kanadától. Azon a héten Filippo Volandri sem számíthatott az első számú játékosára, Jannik Sinner ugyanis úgy érezte, pihenésre van szüksége az amerikai versenyeket követően, a válogatott helyett tehát Monte-Carlo felé vette az irányt, hogy felkészüljön a szezonhajrára.
„Sinner kiemelkedő tehetsége a sportnak, és abban a pillanatban, amint megtanulja, hogy vissza is kell adnia valamit a tenisznek, nagyszerű bajnok lesz belőle” – fejtegették a cikkben, csalódásként jellemezve a fiatal teniszező döntését. Az írásban bocsánatkérést követeltek, nem kisebbet állítva, minthogy a tévedés beismerése azzal lenne egyenértékű, mintha megnyerné Wimbledont és a Roland Garrost.
A Sinner ellen indított lejáratókampány több szempontból is értelmetlennek tűnt. Egyfelől, az olasz csapat nélküle is kiváló nevekből állt, egyéniben a két Lorenzo, Musetti és Sonego vállalták a játékot, ott volt a szintén top 50-es Mateo Arnaldi, illetve két párosspecialistát is vittek magukkal Andrea Vavassori és Simone Bolelli személyében. A kanadaiak első számú teniszezője azon a hétvégén Gabriel Diallo volt, akit akkor a 166. helyen jegyeztek a rangsorban.
picture

Jannik Sinner

Fotó: Getty Images

Az olaszoknak tehát a papírforma szerint simán nyerniük kellett volna, mégsem tudták érvényesíteni a játéktudásból fakadó előnyüket. Ezt követően azonban simán vették az akadályt Chile és Svédország ellen, melynek köszönhetően a legjobbjuk nélkül is kvalifikálták magukat a malagai nyolcas döntőre. Sinner döntése pedig végül nem csak hogy nem bizonyult önzőnek, de az olasz tenisz is rengeteget profitált belőle.
Szeptember óta ugyanis Sinner 17-2-es mérleggel rendelkezik, megnyert két darab 500-as tornát, a hazai rendezésű világbajnokságon veretlenül, Novak Djokovicot is legyőzve jutott döntőbe, ahol a szerb visszavágott a csoportkörben elszenvedett vereség miatt. Sinner az ígéretéhez hűen a malagai döntőre már elutazott az olasz csapattal, a negyeddöntőben pedig a válogatott húzóemberének bizonyult, Arnaldi vereségét követően az egyénit és a párost is hozta.
„Szerintem kiváltság, hogy nyomás van rajtunk. Kevés játékos tapasztalhatja ezt meg. A Davis-kupában más a nyomás: tisztában vagy azzal, hogy nagy rajtad a felelősség, nincs túl sok lehetőséged. Nyilvánvalóan magabiztosan érkeztem, de azt is tudtam, hogy az első nap nem lesz egyszerű. Felemásan kezdtem az első szettet, de próbáltam nyomni tovább. Korábban is mondtam: nagyszerű dolog, hogy az év utolsó tornája egy csapatverseny. Nagyszerű energiát ad."
Azt hiszem, mindent jól csináltunk. Egy nagy család vagyunk, ma megmutattuk ezt. Mindenki 100%-ot belead. Ez a legkevesebb, amit a játékosok megtehetnek, különösen, amikor a hazájukért játszanak.
Sinner tehát hozta a kötelezőt, szombaton viszont egy olyan bravúrra lesz szüksége, amit láttunk már tőle, nem is olyan régen. Ezen az ágon ugyanis az Olaszország-Hollandia mellett Szerbia-Nagy-Britannia párharcot rendeztek, amit a papírformának megfelelően a szerbek nyertek. Miomir Kecmanović két tie-breaket is elhozott Jack Draperrel szemben, míg Djokovic egy feszült hangulatú meccsen, amelynek a végén a szurkolókkal is összeszólalkozott, Cameron Norrie-t verte 6:4, 6:4-re.
picture

Jön az újabb Djokovic–Sinner csata a Davis-kupa döntőjéért

Djokovic utoljára 2011-ben veszített meccset a Davis-kupában, amikor feladta a Juan Martin del Potro elleni összecsapást. A Norrie elleni sorozatban a 21. győzelme volt a szerb csapat színeiben.
„Szerintem többé-kevésbé mindenki ugyanazt mondja, aki részt vesz a Davis-kupában. Hatalmas megtiszteltetés képviselni az országunkat, és a nemzeti zászlóval a pólónkon pályára lépni. Ez persze nagyobb felelősséget is jelent. Normál esetben üres a kispad. Most viszont ott ül a kapitányom (Victor Troicki), aki egyben gyerekkori barátom is. 2010-ben együtt nyertünk a Davis-kupában, pár napja pont arról beszéltünk, mennyit adott az a győzelem az egyéni sikereinkhez.”
„Nagyon élvezzük, hogy az országunkért játszhatunk. Nagyszerű a csapatszellem. Az a tény pedig, hogy 2011 óta veretlen vagyok, megmutatja az elkötelezettségemet, illetve hogy milyen hozzáállással teniszezem a hazámért. Igencsak komolyan veszem, mindig a legjobb játékomra törekszem. Minél többet nyersz, annál tovább szeretnéd húzni ezt a sorozatot. Remélhetőleg szombaton is életben tudom tartani.”
Djokovicnak a mérkőzés alatt volt egy kisebb összezörrenése a brit szurkolókkal is, miután úgy érezte, átléptek egy határt a meccs alatt. „Jóformán az egész meccs alatt tiszteletlenek voltak, de erre nagyjából készen kell állni. A Davis-kupában normális, hogy a szurkolók néha átlépik a határokat, és a pillanat hevében te is reagálsz ezekre. Fogalmazzunk úgy, megmutatod, hogy nem engeded ezt a fajta viselkedést” – nyilatkozta a szerb.

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés