Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Csak Djokovic tud évi tíz versennyel világelső lenni” – beárnyékolja a finn bravúrt a legjobbjuk sérülése

Németh Dániel

Frissítve 24/11/2023 - 20:26 GMT+1

Emil Ruusuvuori ugyan ott volt a Kanadát legyőző finn válogatott mellett, a negyeddöntőben nem léphetett pályára könyöksérülése miatt. A finnek első számú játékosa elmondta: a túlterhelés és a folyamatosan változó körülmények állnak a sérülés hátterében, a mostani rendszer azonban nem hagy más választási lehetőséget a teniszezőknek.

Sinner tovább szárnyal - simán jutott elődöntőbe Miamiban

Finnország a legjobb játékosa nélkül is bejutott a Davis-kupa elődöntőjébe.
A Davis-kupa varázsát hosszú időn keresztül az adta, hogy még a legnagyobb sztárok sem mehettek biztosra egy papíron jóval gyengébb ellenféllel szemben. 2018-ban részben épp a kicsik versenyelőnyét iktatták ki, amikor a Gerard Piqué vezette befektetői csoport a fejébe vette, hogy megreformálja a sorozatot, és a verseny utolsó szakaszát semleges helyszínre viszi.
De amint azt a finnek elődöntője is mutatja, a Davis-kupában még mindig a feje tetejére lehet állítani a világot.
Pedig a negyeddöntőben nem számíthattak a csapat legjobbjára, a sérüléssel bajlódó Emil Ruusuvuorira, aki – miután a honfitársai búcsúztatták a címvédő kanadaiakat – hosszabban beszélt a játékosok terheiről.
„Amennyit mi utazunk és teniszezünk [az növeli a sérülésveszélyt], de ez már csak így működik, ha valakinek olyan a ranglistája, mint nekem. Egyedül Novak tud tíz versennyel is világelső lenni. A többiek számára ez nem annyira egyszerű. Sokat kell játszanunk, mert elég sok eredményt figyelembe vesznek, szám szerint 19-et.”
„Az utazások, a labdák – ezek mind hatással vannak ránk. Mindenki azt mondja, hogy kevesebbet szeretne teniszezni, mégis úgy alakul, hogy szinte minden héten játszunk. Kénytelenek vagyunk, a tour erre ösztönöz. Azt viszont 100%-ban garantálom, hogy a körülmények folyamatos változása egyáltalán nem segít.”
picture

Emil Ruusuvuori

Fotó: AFP

„A csapatommal arra is tekintettel kell lennünk, hogy olyan naptárat állítsunk össze, amikor egymást követő héten ugyanolyan labdákkal játszhatok, mert ha ez is minden héten más, az túl nagy kockázatot jelent.”
A finn teniszező ebben a szezonban 55 mérkőzésen lépett pályára (29-26), pedig Cincinnati óta csak egy Helsinkiben megrendezett Challengeren és a stockholmi 250-es versenyen vett részt. Ruusuvuori nem véletlenül említette a labdákat külön: sok más teniszezőhöz hasonlóan ő is könyöksérüléssel bajlódik, amit a nagy terhelés mellett arra vezetnek vissza, hogy versenyről versenyre különböző labdákat használnak.
Ruusuvuorinak természetesen így is kulcsszerepe volt a finnek sikerében, hiszen a negyeddöntőig vezető úton négy egyénit hozott egy vereség mellett. A csoportban Horvátországot és az Egyesült Államokat is legyőzték – utóbbinál Tommy Paul és Mackenzie McDonald lépett pályára – egyedül a hollandoktól szenvedtek vereséget.
A nyolc között volt egy kis szerencséjük is a sorsolással, hiszen a címvédő kanadaiak ezúttal lényegesen gyengébb összeállításban indultak, Felix Auger-Aliassime és Denis Shapovalov hiányában Milos Raonic és Gabriel Diallo játszottak egyéniben. Raonic két szettben győzött a világranglista 782. helyén álló Patrick Kaukovalta ellen, Otto Virtanen azonban kiharcolta a döntő párost, amit a Heliovaara-Virtanen kettős nyert Galarneau és Pospisil duójával szemben.
A döntőbe jutásért Ausztráliával játszik a finn csapat, az első mérkőzésen Alexei Popyrin 7:6, 6:2-re legyőzte Virtanent.
Forrás: Tennis Majors

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés