Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Három térdműtét és közel két év kihagyás után újra pályán a korábbi Grand Slam-elődöntős

Németh Dániel

Publikálva 01/08/2022 - 18:31 GMT+2

Kyle Edmund 2020 novemberében feküdt kés alá a térdproblémái miatt, a sérülése azonban lassan gyógyult, ráadásul további beavatkozásokra is szükség volt. A korábbi világranglista-14. teniszező közel két évet hagyott ki, de nem adta fel a küzdelmet, és most azt is nagy sikerként könyveli el, hogy egyáltalán pályán lehet. Ezen a héten a washingtoni versenyen Tour-szinten is megmutathatja, hol tart.

Kyle Edmund

Fotó: AFP

Nincsenek nagy elvárásai magával szemben, első lépésként azzal is megelégedne, ha a térde jól reagálna a terhelésre.
Wimbledon felszentelt füves pályáiról hosszú út vezetett a winnipegi Challenger-torna selejtezőihez, három térdműtétet és közel két év kihagyást követően azonban Kyle Edmund már annak is örül, ha egyáltalán a pályán lehet valahol. A korábbi világranglista-14. brit egyesben a múlt héten tért vissza a profi teniszhez, ezen a héten pedig az ATP Touron is pályára lép a washingtoni tenisztornán. 2020 októbere óta ez lesz az első alkalom, amikor Tour-szintű mérkőzést játszhat.
„Hihetetlenül felemelő érzés, hogy visszatértem” mondta a 27 éves teniszező az ATP-nek. „Voltak olyan periódusok, amikor nem tudtam, mikor játszhatok újra. Sokszor előfordult, hogy nem volt előrelépés, nem volt fejlődés. Mégis hajlandó voltam minden lehetőséget kiaknázni annak érdekében, hogy pályára léphessek. Öt-hat hónapon keresztül egyáltalán nem fogtam ütőt a kezemben. Egyszerűen csak teniszezni akartam.”
Edmund óvatosan kóstolt bele újra a profi teniszbe, Wimbledonban még csak a vegyes párosban vállalta a játékot, de ezt is áldásként fogta fel, mivel közel kerülhetett az ismerős környezethez. „Szükségem volt rá ilyen hosszú kihagyást követően. Hogy visszajöjjenek az érzések, a meccsek előtti rutinom, valamint a szokásos idegesség. Utána egy Challengeren játszottam, és csak az volt a lényeg, hogy ismét a pályán legyek egyesben is.”
A brit teniszező a selejtező második fordulójában kezdett, és miután sikerrel vette az akadályt, a főtáblán legyőzte a 221. helyen álló Rinky Hijikatát. „Hosszú idő után itt játszottam először egyest. Nem is annyira az eredmény számított, sokkal inkább az, hogy meccset játsszak és megtapasztaljam, hol tartok a többiekhez képest. Három meccset játszottam, néhányat meg is nyertem, ez a bónusz. Sok pozitívumot tudok magammal vinni a versenyről.”
Edmund 2018-ban kezdett el térdfájdalmakra panaszkodni, de egészen 2020 novemberéig folytatta a játékot. Amikor úgy döntött, bevállalja a műtétet, még nem tudhatta, hogy az a beavatkozás csak az első lesz a három közül (2021 március és 2022 május), és több mint 20 hónapon át harcképtelen lesz. „Az a tény is jelzi, mennyire bonyolult volt a helyzet, hogy három műtétre volt szükség, nehezen tudtuk helyrehozni.”
picture

Kyle Edmund

Fotó: Getty Images

Ha van valaki, aki pontosan tudja, mennyire nehéz egy súlyos sérülés után visszatérni, az épp honfitársa, Andy Murray. „A sérülésben az a legnehezebb, hogy az edzéseken kellően keményen hajts, teszt elé állítsd és felkészítsd a testet, ugyanis ott van a fejedben, hogy nem akarsz újra megsérülni. Ezért a meccsekre felkészületlenül térhetsz vissza, köszönhetően annak, hogy az edzések során nem terhelted eléggé a tested.”
Murray szerint ilyenkor az is kulcsfontosságú, hogy a visszatérésen dolgozó játékos kellően türelmes legyen, és inkább a hosszú távú célokat tartsa szem előtt a rövid távú eredményekkel szemben. „Ennyire hosszú kihagyás után reálisnak kell lenned” – mondta Edmund. ”Nem lehet minden nap pusztítani, ugyanakkor ez a férfi tenisz csúcsa, nem is foghatod vissza magad. Csak akkor akartam visszatérni, amikor azt éreztem, olyan jó állapotban vagyok, amennyire csak lehetséges.”
Tudom, hogy eleinte nem lesznek tökéletes meccseim, de ezt is tesztelni kell.
A tenisz nélkül eltöltött hónapok során is talált magának elfoglaltságot: vásárolt egy fényképezőgépet, és fotózni kezdte a környezetét, beleértve a fákat és a közeli madarakat. Alapszinten még a fotók szerkesztését is megtanulta. Újonnan felfedezett hobbijának köszönhetően sikerült kiszabadulnia a rehabilitáció soha véget nem érő folyamatából, amely mentálisan nagyon megterhelő volt. „Ébredés után nem volt teendőm. Ezt a részét egyáltalán nem élveztem.”
„Andy is számos műtéten átesett, ezt követően pedig elképesztően kemény munka és komoly fájdalom árán jutott vissza. Nekem az a tapasztalatom, hogy egy ehhez hasonló sérülésnél rendkívüli motivációra van szükség, mert 20 hónap kihagyás és három műtét után akár össze is csomagolhatnál. Ha nem akarod igazán, akkor nem is fogsz keményen dolgozni. Számomra az a jutalom, hogy visszatérhettem a pályára, és igyekszem azt annyira kiélvezni, amennyire csak tudom.”
Ez is azt bizonyította, mennyire szeretem a teniszt. Ha nem szeretném, akkor könnyű lett volna csak úgy elsétálni. Rengeteg lehetőségem volt rá.
Edmund a védett ranglistával (48.) több helyen is rajthoz állhat, azonban Montréalban és Cincinnatiban sem vállalta a selejtezőt, így a washingtoni ATP 500-as torna lesz a legnagyobb versenye a US Open előtt. A tervei szerint egyébként rajthoz áll még egy Challenger-tornán, illetve a winston-salemi versenyen, amelyeken nagyobb esélye lesz visszaszerezni a hiányzó meccsritmust. A teniszező azt is elárulta, milyen eredményekkel lenne elégedett a következő hetekben.
„Ha úgy érkeznék vissza erről a túráról, hogy nem voltak nagy mélypontjaim fizikálisan. Azzal megbirkózom, ha rosszul megy a tenisz, azt azonban jó lenne elmondani, hogy nyolc hét alatt pályára léptem öt versenyen, a térdem megkapta a terhelést és megfelelően is reagált. Ennek örülnék. Normál esetben konkrét eredményeket is említenék, ez a szakasz azonban nem annyira az eredményekről fog szólni. Amennyiben nem vagyok folyamatosan a Touron, nem lehetnek eredményeim.”
Forrás: ATP

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés