Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Andy Murray imádja a teniszt, és addig nem hagyja abba, amíg úgy érzi, képes fejlődni

Kálmán Laci

Frissítve 01/08/2022 - 17:02 GMT+2

Andy Murray csak a tenisszel keresett több, mint 62 millió dollárt a pályafutása során, van egy csodálatosan szép családja, Károly herceg lovaggá ütötte őt néhány évvel ezelőtt. Volt világelső, háromszoros Grand Slam-győztes, kétszeres olimpiai bajnok. Megtehetné, hogy hagyja a fenébe az egészet, ő azonban nyomja tovább, csak mert imádja a teniszt, és úgy érzi, tud még fejlődni.

Andy Murray

Fotó: Getty Images

Andy Murray Washingtonban, a Citi Openen kezdi meg a felkészülését a US Openre.

„Szeretem ezt a sportot” – mondta Murray, amikor arról kérdezték, miért csinálja még mindig 35 évesen, a csípőproblémái ellenére is. „Azért tértem vissza, mert folytatni akarom. Tényleg szeretem ezt a sportot.”
A skót először 11 évesen utazott az Egyesült Államokba, járt Dél-Amerikában is. 15 évesen pedig Spanyolországba költözött, hogy egy akadémián eddzen.
„Nagyon élveztem. Új kultúrákat ismertem meg, új emberekkel találkoztam, és egy kis függetlenséget is megtapasztaltam.”
A tenisz hozta őt össze későbbi feleségével, Kim Searsszel, akivel már van négy gyermekük, három lány és egy fiú, a legidősebb 6, a legfiatalabb 1 éves.
Háromszoros Grand Slam-győztes, kétszeres olimpiai bajnok, és az egyetlen, aki a Nagy Hármason kívül világelső tudott lenni a 2004 februárja és 2022 februárja közötti 18 éves időszakban.
Ezt követően azonban beütött a krach. 2018-ben kiesett az első 800-ból a világranglistán, 2019-ben átesett egy második csípőműtéten is. Úgy tűnt, tenisz nélkül kell tovább élnie, amire még nem volt felkészülve.
A tenisz csodálatos életet adott nekem, és célt minden egyes nap
picture

Andy Murray

Fotó: Getty Images

Visszatérése óta Murray sokkal jobban figyel a testére, és annak jelzéseire. A mennyiségi munkát felváltották a minőségi, célzott edzések.
„Egy kicsit talán jobban vigyázhattam volna akkor is, amikor fiatalabb voltam.”
Erőssége a stabil alapvonaljáték. A sziklaszilárd kétkezes fonák, a megbízható nyesés, a hatékony szerva, és fénykorában még a mostaninál is jobb ritörn. Kivételes játékintelligenciával és remek taktikai érzékkel rendelkezik.
„Elképesztő, ahogy érti a teniszt” – mondta Brad Gilbert, aki 2006-2007-ben edzette Murrayt. „Pontosan tudja, hogy mit csinál játékosként a pályán, és azt is, hogy mit csinál az ellenfele.”
Ehhez a Murray-agyhoz társult többször is edzőként a nyolcszoros GS-bajnok Ivan Lendl, akivel a skót mindhárom major-címét nyerte.
„Nem beszél sokat” – mondta Murray a csehszlovák-amerikai mesterről. „Eléggé egyszerű utasításokat ad, nem komplikálja túl a dolgokat. De imádja az adatokat, és imád elemezni, és ezek engem is érdekelnek. Tudja, mi az a kemény munka, és azt is tudja, hogy csak így lehet eredményt elérni.”
picture

Andy Murray és Ivan Lendl

Fotó: Getty Images

Murrayt azonban nemcsak a tenisze miatt lehet szeretni, hanem azért is, mert megszólal fontos politikai és társadalmi kérdésekben is. Legyen szó a családon belüli erőszakról, a férfiak és nők közti egyenlőségről, társadalmi igazságosságról, rasszizmusról vagy éppen az oltakozás kérdéséről.
Márciusban bejelentette, hogy az idei keresete az UNICEF programjának megy majd, amelyből a háború sújtotta Ukrajnában élő gyerekeket segítik. Most a Citi Open is csatlakozott egy felajánlással, melyet a rajongók is támogathatnak.
„Borzasztó, ami Ukrajnában zajlik. Nyilván csak elképzelni tudjuk, de szívfacsaró és félelmetes. Úgy éreztem, valamit tennem kell. A magam részéről így tudok egy kicsit segíteni azoknak a gyerekeknek, akiket elszakítottak a családjuktól.”
Fontos dátum Murary életében 2014, amikor elkezdett dolgozni Amélie Mauresmóval. Rengeteg értetlenség és kettős mérce fogadta a döntését a közvélemény részéről.
picture

Andy Murray és Amélie Mauresmo

Fotó: Imago

„Amélie világelső volt, egy nagyszerű játékos. Rengeteg férfi, akikkel dolgoztam, a közelében sem voltak. Amikor férfi edzőm volt, és kikaptam, senki nem kérdezett semmit, de amikor Amélie-vel dolgoztam, és vesztettem, egyből jöttek a kérdések, hogy vajon a megfelelő edző van-e mellettem. Még csapaton belülről is jöttek a megjegyzések. Abba is hagytam velük a közös munkát.”
„Rájöttem, hogy ezen a területen sok a gond, és ez aztán felnyitotta a szemem egy csomó dologra. Rengeteg igazságtalanságot láttam, amelyekről aztán megpróbáltam beszélni.”
Ami az idei évet illeti, márciusban visszajött Lendl a csapatába, ő ott lesz vele majd a US Openen is. Utazó edzőnek pedig leszerződtette a korábbi játékos Mark Hiltont.
„Egy edző azért van melletted, hogy kihívások elé állítson. Én szeretem a vitákat. Hiába vagyok már túl 900 meccsen, úgy érzem, még mindig tudok tanulni.”
Andy Murray
És Murray közben jön előre. Megszerezte a 700. győzelmét, a világranglistán pedig már ott van a top 50-ben a korábbi 135. hely után. De még előrébb akar kerülni, hogy kiemelt lehessen a nagy tornákon.
Sok ember van, akik szerint már nem kéne játszanom. De szeretem a teniszt, szeretek versenyezni, és szeretnék jobb lenni minden egyes nap. Amíg azt érzem, hogy képes vagyok fejlődni, játszani fogok.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés