Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Meglepően kevés teniszező éri el a 600 győzelmet – Nadal, Djokovic és Murray mellé egy francia csatlakozott

Gecsei Dina

Frissítve 16/06/2023 - 20:17 GMT+2

Richard Gasquet megszerezte pályafutása 600. győzelmét az ATP Touron, méghozzá egy nem is akármilyen meccsen. A 36 éves francia teniszező csütörtökön Stuttgartban 7:6, 2:6, 7:5-re verte az első helyen kiemelt Stefanos Tsitsipast. Megnéztük, miért olyan extra ez a 600 győzelem, és milyen nevekhez csatlakozott ezzel Gasquet.

Nadal, Djokovic és Murray után Gasquet is megszerezte a 600. győzelmét, egy nem is akármilyet

Összerogyott a pályán, de ezúttal nem az örömtől vagy a csalódottságtól. Richard Gasquet tudta, hogy egy komoly mérföldkő kapujában áll, de a harmadik elhibázott meccslabda után elfeküdt a stuttgarti gyepen, és láthatóan átfutott a fején a gondolat, hogy mi történik éppen körülötte. Játékban tartotta Stefanos Tsitsipast a döntő szettben, de megrázta magát, és két másik meccslabdával később már győztesként ünnepelhette profi pályafutása 600. győzelmét.
A meccs így igazán különleges lett, és nem csak azért, mert ilyen illusztris játszótársat kapott maga mellé, mint a világranglista 5. helyén tanyázó görög, hanem mert a tie-breakben megnyert első, és a 6:2-re viszonylag csúnyán elbukott második szett után nem a franciának állt a zászló a döntő szettben, már csak azért sem, mert ő a 36 évével jóval kevésbé tűnt fittnek, mint a 24 éves ellenfele. Tsitsipas azonban úgy tűnt, hiába küzd, ezúttal Gasquet lesz az, aki győztesen hagyja el a pályát.
„Stefanos az egyik legjobb játékos. Nagy meccs volt" – mondta a meccs után. „Nagyszerűen kellett játszanom, hogy megzavarjam őt, és sikerült. Két nap múlva 37 éves leszek, sosem lehet tudni, mi történhet a jövőben, szóval csak élvezni akarom."
A világranglistán 55. Gasquet annak ellenére, hogy vasárnap ünnepli majd a 37. születésnapját, szinte úgy harcolt, mint egy tinédzser, de ez nem csak erre a stuttgarti nyolcaddöntőre volt igaz, végülis hogy máshogy jöhet össze 600 győzelem, ha nem nagy küzdelmek árán? A francia a remek egykezes fonákjára támaszkodva 978 lejátszott meccsen gyűjtött be 600 győzelmet, amivel egy igazán elit klubhoz csatlakozott.
picture

Richard Gasquet

Fotó: Getty Images

„Ez egy nagyszerű győzelem számomra, egy nagyszerű eredmény ez a mérföldkő" – nyilatkozta a meccs utáni interjújában.
Amikor a következő lépésről kérdezték, viccelődve azt mondta, hogy a 601. győzelem lesz az, de azt tippeli, az nem holnap (pénteken - a szerk.) jön majd össze neki. A negyeddöntőben ugyanis Jan-Lennard Struff ellen kellene bezsákolnia a hatszázegyest, de a német elég jó formában van, Gasquet pedig láthatóan kimerült a Tsitsipas elleni meccsen. Persze, ez nem jelenti azt, hogy nem is fog küzdeni, és azt mondja, csalódott sem lesz, ha nem ő jut majd tovább.
„Nem probléma, Jan-Lennard jó haver, nincs vesztenivalóm" – mondta, és tény, hogy a helyét a hatszázasok klubjában tuti, hogy nem veszíti el.
Richard Gasquet több mint 20 éve gyűjtögeti a győzelmeket az ATP Touron, a 2023-as évét egy meglepetés címvédéssel indította Aucklandben, erre jött most ez a bizonyos mérföldkő, szóval korántsem lehet azt mondani, hogy rossz szezont futna a mindjárt 37 éves teniszező.
„Ez nagyon sokat jelent nekem, tényleg hihetetlen" – mondta már az ATPTour.com-nak nyilatkozva.
„Az ember nem gondolná, hogy összejön ez a szám a pályafutása során. Persze, 20 éve játszom, de azért így belegondolva jó sok meccset kell nyerni. Tudtam, hogy az év elején már ötszáz valamennyinél jártam, de egyszerűen hihetetlen számomra, hogy elértem a hatszázat" – tette hozzá.
picture

Richard Gasquet az aucklandi győzelme után

Fotó: Getty Images

A világranglista korábbi 7. helyezettje Rafael Nadal (1068), Novak Djokovic (1058) és Andy Murray (725) mellé csatlakozott, csak ők négyen vannak az aktív játékosok között, akiknek összejött már a 600 győzelem. Gasquet viszont nem szállt el attól, hogy ilyen nevekhez csatlakozott, sőt, még poénkodott is azzal, hogy kicsit úgy érzi, kilóg a sorból.
„Természetesen messze én vagyok a legrosszabb közülünk!" – viccelődött, amikor ezt a statisztikát közölték vele.
Messze a legrosszabb játékos, aki elérte ezt a mérföldkövet, de ez attól még nagyszerű.
Gasquet 2018-ban, 31 évesen szerezte meg az 500. győzelmét. Akkoriban még teljesen biztos volt benne, hogy újabb százat rá tud még pakolni, de ahogy közeledett az elérhetetlennek tűnő számhoz, egyre motiváltabbnak érezte magát.
„Nagyon akartam. Öt év kellett ahhoz, hogy elérjem. Ez azért nagyon sok" – mondta. „Még öt év, és már 42 éves leszek, az már egy kicsit sok lenne, de ez volt az, amit nagyon el akartam érni, nem sok játékosnak sikerült, úgyhogy tényleg nagyszerű dolog ez a számomra."
Az ATP Tour történetében mindössze 28 játékos érte el ezt a bizonyos 600-as határt, Gasquet az első francia, akinek sikerült.
A Twitteren Bastien Fachan hívta fel a figyelmet a Tennis Magazine 1996-os címlapjára, amin a kilencéves Richard G. fotója látható azzal a felirattal, hogy „a bajnok, akire Franciaország vár". Hogy ezt sikerült-e elérni, döntsék el a franciák, mindenesetre gratulálunk a hatszázas klub legújabb tagjának.

A stuttgarti tenisztorna meccseit az eurosport.hu-n és az Eurosport applikációban lehet követni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés