Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A monte-carlói döntőtől a depresszióig – a sötét időszak után Djokovicot is legyőzve lett tornagyőztes

Németh Dániel

Frissítve 27/04/2023 - 18:20 GMT+2

Dušan Lajović a koronavírus-járvány után mélypontra került érzelmileg, és bő egy évig tartott, mire elkezdte látni a fényt az alagút végén. Tavaly már újra motiváltan játszott, idén pedig az eredményei is egyre jobbak, a múlt héten például Banja Lukában nyert versenyt, többek között Novak Djokovicot is legyőzve a sikerig vezető úton.

A negyeddöntőben búcsúzott a könyökével bajlódó Djokovic

Nehezen nyílt meg, de úgy érzi, ha csak egy embernek segít a történetével, akkor már megéri nyilvánosan beszélni róla.

2019-ben csodálatos szezont futott Dušan Lajović, aki Monte-Carlóban lejátszotta karrierje első 1000-es döntőjét, Umagban pedig tornagyőztes lett. 2020 elején az ATP-kupát is megnyerte Szerbiával, de aztán jött a koronavírus-járvány, ami törést okozott a karrierjében. A szerb teniszező úgy érezte, túl korán tértek vissza, és a vészterhes időkben talán nem a tenisz lenne a legfontosabb, ezzel a kettősséggel pedig nehezen birkózott meg.
A problémák a játékára is hatással voltak, így a 2021-es és a 2022-es szezonja sem alakult jól, egy rövid időre még a top 100-ból is kicsúszott. Végül szakember segítségét kérte, a pszichoterápia pedig megtette a hatását: ma már újra motiváltan játszik, és úgy érzi, közel van a legjobbjához. Ezt alátámasztandó, a múlt héten megnyerte a Banja Luka-i versenyt, ráadásul a nyolc között Novak Djokovicot is legyőzte. Történetéről a claytenis.com-nak nyilatkozott hosszabban.
2019-ben döntős voltál Monte-Carlóban, és elérted a legjobb helyezésed a ranglistán. Mi történt azóta?
Sikerült megnyerni az ATP-kupát és megszereztem az első ATP-címemet. Sikerült kihoznom a legtöbbet magamból, amikor beütött a Covid, sajnos épp rosszkor. Nem hinném persze, hogy van ideális időpont egy világjárvány kitöréséhez, de ha a karrieremről beszélünk, épp a járvány kezdetén voltam a csúcson. 15 évig legfeljebb pár hétig voltam otthon egyhuzamban, ezért azt gondoltam, gondot okoz majd, hogy az utazás helyett egy helyen kell lennem. De aztán nagyon boldog voltam, hogy otthon lehettem, leszámítva, hogy maga a helyzet nem volt valami vidám. A nyugalmat viszont élveztem.
Milyen volt a visszatérés?
Kicsit erőltetettnek tűnt. Volt bennem egy kettősség, mert újra játszani kezdtünk, de nem voltak nézők, az utazásnak feltételei voltak, teszteket kellett csináltatni, és csak a szobáinkban, illetve a teniszklubban lehettünk. Arra gondoltam, hogy miközben mi itt teniszezünk, mások még mindig szenvednek. Akkor mi értelme az egésznek? Csak hogy menjen tovább biznisz? Egy mentális körforgásba kerültem, ami rossz helyre sodort. Letört voltam, nem élveztem, amit csinálok. Szeretem a teniszt, de a külső tényezők miatt nem voltak jó érzéseim a munkánk kapcsán.
picture

A negyeddöntőben búcsúzott a könyökével bajlódó Djokovic

Mennyi ideig tartottak a mentális problémák?
Majdnem egy évig. Időbe telt, mire kikerültem ebből a buborékból. Miután a világ visszatért a rendes kerékvágásba, elkezdtem jobban érezni magam. 2022-ben újra megtaláltam a motivációt, mégis ez lett a profi pályafutásom legrosszabb éve. Voltak magánéleti problémáim is. Most végre kezdek újra talpra állni, minden nap keményen dolgozom mentálisan és fizikálisan. Mindent megteszek, hogy visszajussak oda, ahol voltam.
A tenisz egy egyéni sportág, ami megnehezíti a dolgod. Mi hajtott a legsötétebb periódusban?
Nagy hangsúlyt fektetek a pszichoterápiára. Néhány hónapja kezdtem, mivel elég sok mindennel küzdöttem: szorongás, OCD, depressziós hangulat. Ez hatással volt a játékomra. A teniszben ezt le kell győznöd, hogy jól tudj teljesíteni.
Milyen hatással volt rád a pszichoterápia?
Terápiaként tekintek rá, de ez is egy edzés. Életem végéig folytatni szeretném, függetlenül attól, hogy teniszezem-e vagy sem. Nagyon fontos, főleg azok után, amin a világ keresztülment. Először el kell fogadnod, és csak utána tudsz a javulás útjára lépni. Én most itt tartok. A nehéz helyzetekben vagy mélyebbre kerülsz, vagy elfogadod, és átesel rajta a folyamat részeként, és átlendülsz rajta. Megtalálod a fejlődés módját… Ha ez megvan, akkor jobb ember leszel. Pontosan ez történt velem.
Az is segített, hogy nyíltan beszéltél a helyzetedről.
Fokozatosan beszélek ezekről, ami azt hiszem, hogy jó. Azt érzem, hogy ha a személyes történetem legalább egy embernek segíthet, akkor ki kell állnom a nyilvánosság elé. Meg szeretném mutatni, hogy mindig vannak megoldások. A jövőben is nagy szerepe lesz az életemben, mert többnyire befelé fordulok, sokszor túlagyalom a dolgokat, és olyanok miatt szorongok, amik még meg sem történtek. Ez sem a teniszben, sem az életben nem túl produktív.
picture

Dusan Lajovic, legyőzte Andrey Rublevet a döntőben

Fotó: Getty Images

Beszélték azokról az eseményekről, amelyek általánosságában lehúztak, szeretnél mesélni a konkrétumokról is?
Nem állok még készen, hogy nyilvánosan beszéljek a magánéletemről. Annyit mondhatok, hogy már régebben el kellett volna kezdenem a terápiát. Akkoriban azonban egészen más volt a környezet Szerbiában, és fogalmam sem volt, mennyit segítene.
Idén már háromszor is játszottál Carlos Alcarazzal, de még nem nyertél szettet ellene. Mik voltak a benyomásaid róla?
Ő az egyik legnagyobb versenyző a nagy hármast leszámítva, meg akik már évek óta más szinten teljesítenek. A viselkedését tekintve nagyon közel áll hozzájuk, minél nehezebb a helyzet, annál jobban elemében van. Másképp élvezi ezeket a pillanatokat, mindent kiad magából, amikor feszültté válik egy meccs. Ezért látunk tőle annyi látványos ütést a meccsek fontos pillanataiban. Ezért annyira nehéz ellene játszani. Hatalmas küzdő, az utolsó leheletéig harcol, emellett akkor harcol a legjobban, amikor arra a legnagyobb szüksége van, és ez különbözteti meg a többiektől.
Úgy hangzik, mintha úgy gondolnád, hogy a legnagyobbak egyike lehet.
Már most nagyszerű játékos, és jó úton jár, hogy még nagyobb legyen. Úgy értve, hogy az egyik legjobb. Valószínűleg más hatással volt rá, hogy ennyire fiatalon a világ tetejére ért. Érdekes kérdés, hogy milyen új kihívások várnak még rá. Tavaly berobbant, és egyetlen szezon alatt felkúszott a ranglistán, ami egészen hihetetlen. Most úgy megy mindenhova, hogy ő az a srác, akit le akar győzni mindenki. Bizonyítania kell, hogy oda tartozik, hogy mire képes, megvillantani a tudását az ellenfelei előtt. Ha ezt megoldja idén, úgy érzem, egy darabig ő lesz a csúcson.
picture

Miami Open : Alcaraz legyőzte Lajovicot

Milyen érzés a Djokovic-érában szerb teniszezőnek lenni?
Ezt pozitívan kell látnunk. Novak előtt a szerb tenisz nem volt középpontban. Az országunkban nincs olyan nagy hagyománya, még most sem persze, de így van valami a jövő generációja előtt, amibe kapaszkodhatnak. Nagyon fontos, hogy kihasználjuk ennek a generációnak az örökségét. Novak, Jelena Jankovic és a többiek. Fel kell használnunk az eredményeiket valamilyen formában, mert ha kimarad egy generáció a hagyomány nélkül, akkor nehéz lesz fenntartani ugyanazt a szintet.
Csak pozitív oldalai vannak, vagy néha érzitek, hogy az árnyékában vagytok?
Sok pozitívumot kaptunk tőle. Novak példája önmagában elegendő, hogy sokat tanuljunk. Valószínűleg a visszavonulását követően is nagy hangsúlyt fektet majd a szerb teniszre. Infrastruktúrára van szükségünk és egy erős szövetségre, amely képes támogatni a fiatal játékosokat. Ellenkező esetben ez a családokra hárul, akik sokat kockáztatnak, hogy a gyerekből profi lehessen, és ez nem a legegészségesebb környezet, mert gazdaságilag a padlóra küldheti őket. Az ország gazdasága most épp nincs jó helyzetben, és nem hasonlíthatjuk össze magunkat a nagy versenyekkel és hagyományokkal rendelkező országokkal. Néhány jó dolgot le tudunk másolni, mert mindenekelőtt fejlesztenünk kell a játékosokat. A tehetség megvan.
Djokovic visszavonulása után is foglalkoztatni fogja a szerbeket a tenisz?
Nehéz kérdés. Nincs nagy tradíciója, az emberek a focit és a kosárlabdát szeretik. Novak után a szurkolók jó része marad a tenisz mellett, de egy nagy hányada elveszítheti az érdeklődését, mivel elsősorban miatta nézték a sportot.
A kollégájaként, honfitársaként és barátjaként hogy élted meg a 2022-es drámát az Australian Openen?
Nem volt könnyű. Már az ő érkezése előtt ott voltunk, mivel játszottunk az ATP-kupában. Borzasztó volt látni a szenvedését, nem volt könnyű helyzetben. Az mindig nehéz, amikor túlzottan politikaivá válik valami. Extrém volt a helyzet, és nem csinálták jól. Szerencsére ez már a múlt, és láttuk, hogyan tért vissza Novak ebből a kemény szituációból.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés