Novak Djokovic az idei négyből három Grand Slam-tornát elvitt, és közel volt a negyedikhez is. Az 1000-es versenyeken, valamint az olimpián és a vb-n azonban egyértelműen fölényben voltak a trónkövetelők. Djokovic és Nadal is csak egyszer tudott Masterst nyerni 2021-ben, igaz, sokszor eleve el sem indultak a rangos tornákon. Az utóbbi időben sokan már arról kezdtek el beszélni, hogy szép lassan kialakul egy újabb Nagy Négyes, amelyet persze össze sem lehet hasonlítani a régivel, de eredményeiket tekintve, Djokovic, Medvedev. Zverev és Tsitsipas kezdenek elszakadni a többiektől. Az Eurosport állandó szakértője, Mats Wilander úgy gondolja, Djokovicnak a következő években komoly riválisai lesznek Medvedevék, akik egyre bátrabban mennek neki a világelső elleni meccseknek.
Azt hiszem, a legnagyobb különbség az, hogy a hátulról érkező, vagy Djokovicot körülvevő srácok egyre inkább elhiszik, hogy bármikor bármely borításon le tudják győzni Novakot. Azt hiszem, nem ijednek már meg, kivéve, ha egy Grand Slamen négy-, vagy ötszettesbe bonyolódnak. De még akkor is, úgy vélem, látták, hogy 2021 Novak legjobb szezonja volt a Touron, mégis a végén a US Openen, az ATP-vb-n és talán az olimpián is sebezhetőnek tűnt.
Az Eurosport szakértője hozzátette, nem véletlen, hogy Djokovicot könnyebb elkapni egy vb-n, mint Grand Slamen.
Tenisz
Bondár Anna több mint 100 helyet javítva zár a top 100-ban, Djokovic hetedszer év végi világelső
24/11/2021 15:21
„Az ATP Finals nem Grand Slam. Egyértelműen az a célja, hogy Grand Slemeket nyerjen, nem pedig vb-t, habár az önbizalma szempontjából talán kisebbfajta vereség volt ez. De azt hiszem, alapvetően két különböző helyzetről beszélünk.”

Novak Djokovic

Fotó: Getty Images

Egyelőre még kérdéses, hogy Djokovic címvédőként ott lesz-e vakcinakötelezettséget előíró Ausztrál Openen. Wilander megérti az ausztrál hatóságok döntését, szerinte sok játékos előtt jó lehetőség nyílik, ha több oltatlan teniszező kihagyja a tornát. Djokovic esetében sem lenne meglepődve, ha lemondaná a részvételt.
„Ausztrália lenne a leginkább kézenfekvő helyszín, hogy beelőzze Rogert és Rafát a Grand Slam-győzelmek számában. De közben úgy gondolom, Novak Djokovic figyelembe veszi a saját egészségét. Hosszútávon gondolkodik, nem lennék meglepve, ha nem utazna el.”
Hogy ártana-e a tornának? Igen, egyrészt nem tenne jót neki, másrészt nagyobb lenne az esély, hogy új Grand Slam-bajnokot látunk, úgyhogy nem aggódnék emiatt túlságosan.
Wilander szerint fontos kiemelni, hogy még mindig tart a járvány, ezért értékelni kell minden egyes megrendezett versenyt, és azt, ha a játékosok megússzák fertőzés nélkül az állandó utazást.

Mats Wilander

Fotó: Eurosport

„Kemény év volt a játékosok és a versenyek számára is, és úgy gondolom, még mindig értékelnünk kell játékosként és versenyszervezőként is mindent, amit kapunk.”
Forrás: Eurosport UK
Australian Open
Novak Djokovic úgy beszélt az AO-részvételéről, hogy közben nem mondott semmit
22/11/2021 15:10
Tenisz
Djokovic rekordot jelentő hetedszer zárja az évet a világ tetején, Fucsovics negyvenedik
22/11/2021 10:40