Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Kostyuk szerint a háború árnyékában semmit nem számít a tenisz

Minich Réka

Frissítve 20/01/2024 - 15:01 GMT+1

Marta Kostyuk legjobb eredményét érheti el Grand Slam-tornán, miután az orosz Elina Avanesyan legyőzésével bejutott a 4. fordulóba. Kostyuk – szokásához híven – nem fogott kezet az orosz ellenfelével a mérkőzés után, sőt a sajtótájékoztatón komolyan kifakadt a háború ellen, ráadásul a sajtóba is beleszállt elkeseredésében.

Marta Kostyuk vs Daria Kasatkina - Tokió 2023

Fotó: Eurosport

Marta Kostyuk ismét felszólalt az ukrán-orosz háború ügyében, szerinte semmi nem változott hazájában, a sajtó mégis mintha elfeledkezett volna mindenről.
A 21 éves ukrán teniszező, Marta Kostyuk eddigi legjobb GS-eredményét érheti el az idei Australian Openen, de mégsem tudott igazán örülni a győzelmének. Az orosz Elina Avanesyan elleni 3 játszmás továbbjutása után szenvedélyesen fakadt ki a sajtó képviselői előtt.
„Továbbra is tart a háború, ahol emberek halnak meg. Anyukám folyamatosan küldi nekem a videókat, ahogy a házuk felett húznak el a rakéták. Az egész családom Kijevben él. Számomra elképesztő, hogy már majdnem 2 éve tart ez a háború. Fel sem fogom, hogy a játékostársaim mit csinálnak körülöttem, számomra semmi sem változott.”
Kostyuk nem először emeli fel a hangját hazája lerohanása miatt, az orosz és fehérorosz játékostársaival továbbra sem hajlandó kezet fogni. A tavalyi Roland Garroson ezt a közönség hangos pfújolással vette tudomásul, amikor Aryna Sabalenka próbálta meg a szokásos gesztussal lezárni a meccsüket.
Kostyuk annyira felhúzta magát, hogy a sajtó szerepét is megkérdőjelezte.
Mindenki csak a legfrissebb drámákra vágyik, most például a játékosok közti állítólagos feszültség a téma. Most azért is vagyok itt, hogy mindenkit emlékeztessek arra, hogy még mindig háború van, aminek már régen véget kellett volna érnie. Számomra ez a realitás, ebben élek minden nap.
„Ukrajna sosem volt jó helyzetben, Oroszország sokkal erősebb, csak a túlélésért küzdünk 2 éve. Az emberek elfáradtak, nagyon depresszív a helyzet. Egyáltalán nem hiszem, hogy hamarosan véget érne a háború, senki nem tesz semmit érte.”
Nem Kostyuk volt az egyetlen ukrán teniszező, aki az otthoni helyzetről beszélt. Lesia Tsurenko 6-0, 6-0-ás vereséget szenvedett a címvédő Aryna Sabalenka ellen, ami után a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy mennyi gyűlölködő kommentet kap minden egyes alkalommal, amikor hazájáról beszél.
Az emberek nem akarnak a háborúról beszélni, nem akarnak rossz híreket hallani. Mindenki ki van akadva, amikor erről posztolok. Nehéz bárkinek is elmagyarázni, hogy mit éreznek az ukrán emberek.
Tsurenko később megosztott egy történetet, ami jól jelzi, hogy számukra most mi a legfontosabb.
„Észrevettem, hogy a vereségemnek mennyien örültek, most nekik küldöm ezt az írást. Az új év elején egy barátom végre hazatérhetett, miután másfél évet töltött orosz fogságban. 55 kilogrammot fogyott, a lábaiban komoly fertőzés alakult ki, de a legfontosabb, hogy életben van. Remélem, hogy nektek is van valami komoly okotok az örömre, nem pedig csak annyi, hogy egy számotokra teljesen ismeretlen teniszező kikapott.”
Kostyuk a következő körben ismét orosz ellenfél ellen léphet pályára, a Maria Timofeeva elleni meccsük a KIA Arena első mérkőzése lesz vasárnap hajnalban.
Forrás: BBC

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés