Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Talán épp ez kellett” – a „lapos” Djokovicnak ismét erőt adtak a nézői beszólások

Németh Dániel

Frissítve 18/01/2024 - 11:53 GMT+1

Novak Djokovic, ha nem is minden probléma nélkül, de legyőzte Alexei Popyrint az Australian Open 2. fordulójában. A szerb teniszező elmondta: frusztrálta, hogy a megszokottnál gyengébb teljesítményt nyújtott, ráadásul a nézőtérről is kapott pár beszólást. Utóbbit egy darabig tűrte, míg nem arra kérte az egyik hangoskodót, hogy szemtől szemben mondja el a sértéseit.

Djokovic újabb maratoni erőpróbát élt túl, jól időzített zsenije mentette meg a bajtól Popyrin ellen

Novak Djokovic egy szettet Alexei Popyrin ellen is elveszített, de a kulcspillanatokban rendre magasabb fokozatra kapcsolt.

A találkozó pont olyan simán indult, ahogyan azt vártuk, Djokovic több játékban is szorongatta Popyrint, míg nem sikerült elvennie az adogatását. A folytatás azonban közel sem volt ennyire egyoldalú. Az ausztrál ugyanis rájött, csak akkor van esélye, ha agresszívebben játszik az alapvonalról, megpróbálja siettetni a 10-szeres bajnokot, és a második szett elején le is brékelte a szerbet. Bár kiszerválnia nem sikerült a játszmát, fogadóként mégis lezárta azt, amivel kiegyenlített.
Popyrin a harmadik szettet is elhozhatta volna, 5:4-nél négy játszmalabdája volt fogadóként, Djokovic azonban mindet hárította, a tie-breakben pedig makulátlan tenisszel nagyjából helyére tette a dolgokat. A hazai teniszező 2:2-ig tartotta a lépést, ekkor viszont Djokovic – egy kisebb közjátékot követően – magasabb szintre kapcsolt, és pillanatok alatt kinyitotta az ollót, négy szettben lezárva a vártnál nehezebb második körös meccset.
A szerb a sajtótájékoztatón elmondta, messze volt a legjobb teniszétől, ami frusztrálta őt, viszont ennyi rutinnal a háta mögött már tisztában van azzal, hogy ez benne van a sportban. Djokovic frusztrációját egy másik tényező is táplálta: volt a lelátón egy néző, aki a 24-szeres GS-bajnok szerint minden alkalmat megragadott a provokálásra. Végül a sokadik beszólást megelégelve Djokovic kiszólt a lelátóra, ami az egész meccs szempontjából fordulópontnak bizonyult.
picture

Djokovic újabb maratoni erőpróbát élt túl, jól időzített zsenije mentette meg a bajtól Popyrin ellen

„Nem akarjátok tudni” – felelte mosolyogva arra a kérdésre, min húzta fel magát. „Elég sok mindent mondtak, különösen abból a sarokból, illetve ugyanazon az oldalon a másik sarokból. A meccs nagy részében toleráltam ezt, de egy ponton elegem lett, és megkérdeztem tőle, szeretné-e az arcomba mondani. Nem volt elég bátor, hogy lejöjjön. Ha elég tökös vagy, ha már annyira kemény csávó vagy, akkor gyere le, mondd el szemtől szemben, beszéljük meg. Elnézést kért a távolból. Ennyi történt.”
Nem először fordult elő, hogy Djokovic motivációt merített egy vélt vagy valós igazságtalanságból, és szinte varázsütésre elővette a legjobb, legélesebb ütéseit. Tulajdonképpen Popyrin ellen is ez történt, hiszen 2:2-t követően csak egy játékot nyert az ausztrál, a szerb pedig lazábban és pontosabban teniszezett, az utolsó percekben már szemmel láthatóan élvezte is a meccset. A szerb elismerte: szüksége lehetett erre a kis impulzusra, hogy magasabb szintre kapcsoljon.
„Igen, talán épp ez kellett. Nem is tudom. Nézzétek, én nem szeretnék hasonló helyzetekbe keveredni. Szerintem elég lapos voltam érzelmileg. Sőt, a teniszem is egészen lapos volt a meccs bizonyos szakaszaiban, például a második szett végén, vagy a harmadik nagy részében. Talán ez kellett, hogy egy kicsit megrázzam magam, és megtaláljam azt az intenzitást, amire az egész mérkőzésen szükségem lett volna.”
A szerb azt is elismerte, hogy bosszantják azok a nézők, akik a határokat feszegetik, netán át is lépik azokat, ugyanakkor az meg sem fordult a fejében, hogy kitiltassa őt a mérkőzésvezetővel.
picture

Novak Djokovic

Fotó: Getty Images

„Nem fogok csak úgy ülni ott, és azt mondani, hogy ez rendben van így. Mert nincs rendben. Persze, hogy bosszant. Frusztrál a dolog. Nem vágyom ezekre a helyzetekre, de el kell fogadnom. Van, hogy nem akarom tolerálni azokat, akik átlépik a határokat. Ez történt most is. Ittak párat, késő este volt, valószínűleg ezek is hatással vannak arra, hogyan érzik magukat, és hogyan viselkednek” – magyarázta a világelső.
„Ez a része rendben van. Az emberek fizetnek a jegyekért, hogy láthassanak minket. Látni akarják a show-t. Szórakozni akarnak. És jogukban áll ezt tenni. Nincs ezzel gond, sosem kértem olyat, hogy menjenek el a stadionból. Sosem kértem meg a mérkőzésvezetőt, hogy küldjön ki valakit. Nem tennék ilyet, mert fizetett a jegyért, jogában áll ott lennie, azt mondani, amit csak akar, és úgy viselkedni, ahogyan csak akar.”
De ha átlépik a határokat, akkor számon fogom kérni, ahogyan ezzel a sráccal is tettem, megkérdeztem, hogy szeretne-e közelebb jönni, és kifejteni a mondanivalóját. Sértsen meg, gyalázkodjon, ahogyan azt tette. Ennyi volt az egész. Nem igazán akart lejönni.
Djokovic a következő fordulóban Tomás Martín Etcheverryvel játszik, akivel szemben az elejétől kezdve élesebb teniszre lehet szüksége, az argentin ugyanis Andy Murray után Gael Monfils-t is tükörsimán búcsúztatta. Djokovic és Etcheverry meccse a Rod Laver esti programjában kapott helyet, és természetesen élőben közvetítjük az Eurosporton, az Eurosport applikációjában, illetve az eurosport.hu-n 9 órától.

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés