Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Marozsán Fábián: Ez a győzelem nagyon fontos mérföldkő a számomra

Eurosport Magyarország

Frissítve 14/01/2024 - 13:05 GMT+1

Marozsán Fábián négy szettben, 6:1, 2:6, 6:2, 7:5-re legyőzte a 2018-as döntős Marin Čilićet az Australian Open 1. fordulójában. A mérkőzést követően a magyar teniszező értékelte a teljesítményét, elmondta, milyen elképzelésekkel lépett pályára, és mit tudott megvalósítani ezek közül.

Marozsán Fábián bízott benne, hogy felőrölheti Marin Čilić erejét, és sikerrel járt

Nem nagyon tudtuk, hogy mire lehet számítani Čilićtől, így egy év kihagyás után. Meglepett a játéka, vagy nagyjából valami ilyesmit vártál?
Nagyjából ilyesmire számítottam. Azt azért hozzátenném, hogy az első szettben minden szituációból én jöttem ki jól, elég nagy szél volt, ami mindkettőnket zavart. Szerintem jól is teniszeztem az első szettben. Sajnos a másodikat nem kezdtem annyira jól, ő viszont változtatott egy picit, megnyert pár pontot a nagy tenyeresekkel, ami nagyobb bizalmat adott neki.
Ő elkezdett jobban szerválni, míg én sajnos elbuktam a legelső gémemet a második szett elején az új labdákkal, ami nagyon fájó volt. Ez megadta a második szett hangulatát, ami sajnos végig rajtam volt, de próbáltam arra gondolni, hogy ez egy hosszú meccs. Tudtam, hogy az erő inkább mellettem szól, mivel Čilić személyében egy viszonylag idős játékosról beszélünk, és bíztam abban, hogy minél hosszabb a meccs, annál jobban fogom bírni. És szerintem ez így is történt.
A második szettben és a harmadik szett elején nem játszottam annyira jól, se a játék, se a mentalitás szempontjából. Viszont elkezdtem jobban bízni magamban, hoztam a szerváimat, és nyertem egy-két labdamenetet, ami erőt adott nekem, így egy kicsit megfordultak a dolgok. Elvettem a szerváját, és utána azt éreztem, hogy elkezdtem egy kicsit fölfelé indulni, még magabiztosabb lettem. Ezzel együtt éreztem azt is, hogy az ellenfelem egy picit megtorpant.
Láttam, hogy megint elkezdte fájlalni a térdét, és hogy egy-két labdáért nem tudott már rendesen kitámasztani. Nem úgy indult el, ahogy ezek a játékosok szoktak, és kezdtem bízni abban, hogy talán nem fogja annyira bírni. Persze tudtam a taktikáját. Felismertem, hogy próbálta behozni a nagy szerváját. Ez nagyon jól működött, plusz az első ütéseknél is nagyon fókuszált volt. Ha ezeket túléltem, akkor igazából jó esélyem volt arra, hogy a labdamenetek nagy részét én nyerjem meg.
picture

Marozsán Fábián második fordulóba jutott az Ausztrál Openen - a meccs legjobb pillanatai videón

Nagyjából tényleg azt történt, amit megbeszéltünk meccs előtt, azt kaptam, amire számítottam. Hiába hagyott ki egy évet Čilić, a szervája még mindig nagyon ott van a topon, és nagyon jó teniszező. De örülök, hogy le tudtam győzni egy ilyen négyszettes mérkőzésen.
Megvan az első győzelmem Ausztráliában, ami nagyon fontos mérföldkő számomra.
Az adogatásának a semlegesítése kulcsfontosságú volt, és igazából mindegyik játszmában megvoltak a lehetőségeid fogadóként, még az elvesztett másodikban is sok bréklabdád volt. Mi volt a kulcsa annak, hogy semlegesíteni tudd a szerváját? Készültetek erre külön?
Igen, próbáltuk feltérképezni. Nem azt mondom, hogy az ilyen topjátékosoknál nem figyelhető meg taktika, vagy bizonyos sémák, de nehéz azt mondani, hogy szorult helyzetben mondjuk mindig középre fognak szerválni, vagy például mindig nyitni fogják a pályát. Ezek a játékosok már nagyon sokat variálnak.
Egyszer nyesett, egyszer pörgetett, egyszer telilapos, gyorsabb, lassabb. Más taktikával játszanak, emiatt nehéz egy sémát megfigyelni, és nem is fogják követni azt az egész mérkőzés alatt, hanem mindig az adott szituációhoz próbálnak egy taktikát kiválasztani, és ebből a szempontból nekem is nehéz dolgom volt. Nagyon jól szervált szerintem. Čilić értelemszerűen ebbe fektette a legtöbb energiáját, mert tudta, hogy a labdamenetekben talán nem lesz annyira sikeres.
Volt olyan gémek, amikor szerencsém volt, és valahogy vissza tudtam tenni a labdát. Ő sincs most topformában, néha elrontotta az első vagy második ütéseket. Ebből erőt tudtam meríteni, ami segített abban, hogy elhozzak egy-egy szoros gémet. Ez szerintem önbizalomban is nagyon sokat adott.
picture

Marozsán Fábián megcsinálta, legyőzte Marin Cilicet az Australian Openen - fotó: David Gray

Fotó: AFP

Persze próbáltam a szerváira rámozogni, egy picit ugrálni, csúnyán mondva zavarni őt, hogy a szeme sarkából lássa azt, hogy valaki mocorog ott a túloldalon, hátha ezzel is tudok rontani az ő szervaszázalékán, ami a mai napon talán bizonyos szituációkban sikerült. És ennek köszönhető az például, hogy az utolsó szettben 6:5-nél le tudtam brékelni.
Neked viszont kimondottan jól sikerültek az adogatásaid, főleg az első szerva mögött voltál nagyon hatékony. Itt mi volt a taktikád? Mert úgy tűnt, hogy nagyon jó szituációkban variálod a szerváidat, jókor váltasz be például a testére. Ezek sokszor teljesen váratlanul érték, és szinte semmit se tudott kezdeni bizonyos időközönként velük.
Igen, nekem is hullámzó volt bizonyos helyzetekben a szervám, viszont talán összességében elég jó százalékban behoztam őket. Nagyjából ilyen 80-90%-os sebességet hoztam. Hosszú meccset játszunk, ilyenkor nálam is változik, hogy milyen erőben vagyok éppen, mennyire tudom meghúzni az adogatásaimat, mennyire zavar a szél, a nap, milyenek a körülmények. Azt gondolom, hogy ma viszonylag jól ment.
Čilić elég nagy játékos ilyen szempontból. Azt beszéltük, hogy variálnom kell majd az adogatásokat, tehát nem csinálhatom csak azt, hogy csapott szervákat ütök teli lappal, hanem néha kell pörgetett, nyesettet ütni, néha a testére, néha szögeket kell nyitnom, hogy utána nagyobb helyem legyen. Úgyhogy igen, ma egész jól működött a szervám.
picture

Nézd vissza Marozsán Fábián második fordulót érő meccslabdáját - videó

Nekem is voltak hullámvölgyeim, szerencsére azokból jól tudtam kijönni, de a legfontosabb az, hogy én nyertem a mérkőzést, és hogy szerintem viszonylag jó százalékkal tudtam behozni az elsőket.
Még egy nagyon gyors kérdést engedj meg. Említetted azt, hogy úgy érezted, minél hosszabb a mérkőzés, az annál inkább neked kedvez. Ezek szerint akkor fizikálisan most már jó állapotban vagy?
Ha nem lennék annyira jó állapotban, lehet, hogy akkor is azt mondanám, mert Čilić 35-36 év körül van. Tudom, hogy rengeteg mérkőzést lejátszott, ami sok utazással jár. Ráadásul több kilót cipel, mint én. Tudom, hogy ez megterhelő, főleg ilyen melegben. Hozzá képest azért jóval fiatalabb vagyok, és bíztam abban, hogy ez a fiatal srác majd meg tudja majd őt verni, és ha hosszabb labdamenetek vannak, akkor én fogom ezeket jobban bírni.
Szerettem volna őt minél jobban mozgatni, tudtam, hogy ezt a plusz 15-20 kilót, amennyivel ő nehezebb nálam, nehezebb lesz cipelni. Tudtam, hogy van egy térdsérülése, és ezért kihagyott egy évet. Tehát ez mind taktikai elem volt igazából. És igen, fizikálisan viszonylag jól bírtam, bár azért nem könnyű a melegben játszani. Nehéz körülmények voltak a mai napon, párszor szerencsém is volt, de örülök, hogy én jöttem ki győztesen ebből.

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés