Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Craig Tiley: Nem az a veszély, hogy elviszik az Ausztrál Opent, hanem hogy rászerveznek egy másikat

Nánási Antal

Frissítve 01/02/2024 - 17:28 GMT+1

Hátradőlés helyett további megfeszített munkát kér az Ausztrál Open szervezői csapatától Craig Tiley. A kéthetes tornát értékelve a versenyigazgató elmondta, folyamatosan próbálnak újításokat bevezetni, mert a bőrükön érzik a Grand Slamre váró tehetős országok által képviselt fenyegetés, amely ott lebeg a Happy Slam felett.

Jannik Sinner legszebb ütései a 2024-es Australian Openen

Rekordlátogatottság, rendezett anyagi viszonyok, évtizedes létesítmény-garancia – a Tennis Australia keményen beleáll versenyének védelmébe.
Aryna Sabalenka és Jannik Sinner győzelmével ért véget a 2024-es Ausztrál Open, amely szokás szerint teniszszempontból magas színvonalon indította be az évet. A verseny idén is nagy siker volt, ebben az évben is tanúi lehettünk nagy visszatéréseknek, korai búcsúknak és nagy meneteléseknek, valamint megjegyezhettünk eddig kevésbé ismert neveket, akik relatíve ismeretlenként alkottak nagyot Melbourne-ben.
Maga a verseny, illetve az azt szervező Tennis Australia 2024-ben láthatóan nagyot akart álmodni, egy sor újítást vezettek ugyanis be.
Egyrészt százéves gyakorlatot megszakítva a versenyt már január 14-én, vasárnap elkezdték, aminek következtében a torna 15 naposra nyúlt. A hivatalos indoklás szerint ezzel a lépéssel az volt a szervezők célja, hogy elejét vegyék annak, hogy az esti program második mérkőzései túlságosan későn kezdődjenek, és adott esetben az éjszakába, vagy akár hajnalba nyúlóan fejeződjenek be. Hogy ez idén mennyire sikerült, arról elsősorban Daniil Medvedevet kellene megkérdezni.
picture

Medvedev oszt autogramot Emil Ruusuvuori elleni győzelme után, az óra a helyi pontos időt mutatja

Fotó: AFP

Gazdaságilag ennél relevánsabb indok, hogy így egy plusz játéknappal bővült a program, ez pedig azonnal meglátszott a látogatottságon, 15 nap alatt ugyanis 1.1 millióan váltottak jegyet a torna bármelyik mérkőzésére.
Ezen kívül a szervezők lehetővé tették, hogy a nézők nemcsak térfélcserék, hanem gémek között is mozogjanak a lelátókon, kiváltva ezzel többek között Viktoria Azarenka és Novak Djokovic nemtetszését.
A 2023 során hivatalos ATP-tornához jutó Szaúd-Arábia, valamint Kína kapcsán bő egy éve tartja magát a pletyka, miszerint ez a két ország adott esetben szívesen rátenné a kezét az Ausztrál Openre. Craig Tiley-nak és csapatának így amellett, hogy minden évben egy sikeres verseny lebonyolításán kell dolgoznia, gyakorlatilag évről-évre azért is kell tennie, hogy egy évvel később is Melbourne-ben rendezzék január legfontosabb teniszeseményét. Tiley szerint ugyanis a veszély nem annyira az áthelyezésben, mint egy konkurens torna megjelenésében van:
„Bárki dönthet úgy holnap, hogy szervez egy 100 millió dollár összdíjazású tornát, ahova meghívja a 32 legjobb játékost, és mindenkinek biztosít fejenként kétmillió dollár fellépti díjat. Ez egy veszély, mert akinek van ennyi pénze, simán meglépheti, és miért ne tenné meg épp januárban?
A mi esetünkben, ahogy azt a miniszterelnök is hangsúlyozta, a veszélyt nem az jelenti, hogy elkerül innen a verseny, hanem az, hogy megjelenik egy jobban fizető konkurencia.”
picture

Criag Tiley és Jannik Sinner

Fotó: AFP

A Tennis Australia elnöke elmondta, „agresszív” terjeszkedési stratégiájuk van. Ennek egyik eredménye, hogy a létesítménykérdést húszéves távlatban biztosították, egy a Victoria állammal kötött megállapodás értelmében az AO szervezői 2046-ig biztosan megkapják a Melbourne Parkot a verseny idejére. Az Ausztrál Open, a négy legnagyobb torna közül egyedüliként nem tulajdonosa, csupán bérlője a versenynek helyet adó létesítményeknek. A Rod Laver Arena koncerthelyszínből teniszstadionná való átalakulásáról itt írtunk.
Az agilis terjeszkedés értelmében jöhetett létre például a hatos pályára néző bár, ahol autentikus hangulatban, bárki a pultra támaszkodva is nézhette az aktuális mérkőzést. Tiley-ék szándéka tehát mindezekkel a lépésekkel a szurkolói élmény fokozása volt.
A szervezők képzelete ezen a területen szabadon szállhat, a Tennis Australia anyagi viszonyai ugyanis rendezettek, sőt, a Covid-válság után felhalmozott adósságból is törlesztették már az utolsó centet is:
„Törlesztettük a kormánynak az adósságunkat, a magunk urai vagyunk. Az utóbbi egy évben önmagunkon spóroltunk, a fejlődés volt a vezényszavunk. A teljes tavalyi nyereséget visszaforgattuk az idei versenybe azért, hogy olyan eseményt rendezzünk, ami játékos- és szurkolói szempontból is megállja a helyét.
Ezenkívül arra is figyeltünk, hogy támogassuk a tagszervezeteket, hogy helyben tudják mentorálni a tehetségeket.”
Forrás: AAP
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés