Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nem, nem jelentették be, melyik versenyen tér vissza Rafael Nadal

Németh Dániel

Publikálva 11/10/2023 - 17:34 GMT+2

Craig Tiley, a Tennis Australia vezérigazgatója nemrég kijelentette: Rafael Nadal ott lesz a 2024-es Australian Openen. Érdemes azonban fenntartásokkal kezelni a nyilatkozatot, Tiley ugyanis Serena Williams, Andy Murray vagy épp Roger Federer várható visszatérésével kapcsolatban is mondott hasonlókat október környékén. Épp, amikor elkezdik értékesíteni a jövő évi jegyeket…

Rafael Nadal: "Nem akartam visszalépni címvédőként"

Craig Tiley olyan, mint a Harry Potter jóslástan professzora: hangzatos dolgokat mond, amelyek akár valóra is válhatnak. Többnyire azonban nem jönnek be.
„Ezzel kettőre emelkedne az igazi jóslatainak száma. Ideje fizetésemelést adnom neki…” – állapította meg Albus Dumbledore az Azkabani fogoly végén, amikor Harry elmondja, milyen próféciát hallott a Roxfort egyébként csapnivaló jóslástan professzorától, Sybill Trelawney-tól. A jósban – akinek egy régi felmenője valódi látó volt – valahol mélyen csörgedezett némi tehetség, a jövendölései azonban zömmel babonákon és kitalációkon alapultak.
Néhány ezek közül is valóra vált a jóslat általános jellege, vagy a puszta véletlen folytán; ezeknek azonban vajmi kevés közük volt a választott tudományához.
A muglik világában is ismerünk olyan embereket, akik azt állítják, képesek megjósolni a jövőt, és ami még rosszabb: ezt rendszerint nem ingyen csinálják. Október tájékán még a Tennis Australia vezérigazgatója, Craig Tiley is magára ölti a varázslók köpönyegét, hogy aztán egy jósgömb felett titokzatos hangon kifejtsen egy sor állítást, amelynek az égvilágon semmi valóságalapja nincs. Így volt akkor is, amikor „exkluzív” bejelentést tett Rafael Nadal visszatérésével kapcsolatban.
Rafa visszatér. Az év nagy részét kihagyta, de az elmúlt napokban sokat beszélgettünk, és megerősítette, hogy indul a tornán. Nagyon várjuk őt.
- olvasható az MTI által is szemlézett, de az egész világot bejáró közleményben.
picture

Így jelentette be Rafael Nadal, hogy nem indul a Roland Garroson

Ezzel csak egy probléma van: Craig Tiley-nak fogalma sincs arról, ott lesz-e az Australian Open nyitányán a 22-szeres Grand Slam-bajnok. Méghozzá azért nem lehet, mert még Nadal sem tudja, mikor fog újra játszani. Lehet, hogy már november végén olyan állapotban lesz, amivel akár ATP-tornákon is indulhatna, de benne van az is, hogy csak később állhat rajthoz. Sajnos azt sem zárhatjuk ki, hogy a 2024-es búcsú csak egy reményteli kijelentés marad a spanyol részéről.
Nézzük a tényeket: Nadal a nyár eleji műtétje óta a rehabilitációt töltötte, és a munka nagy részét edzőteremben végezte el. Nagyjából egy héttel ezelőtt kezdte el az intenzívebb labdás edzéseket, ami kétségtelenül pozitív előjel, de semmi esetre sem garancia a januári visszatérésre. Nemrég a spanyol világsztár orvosa azt mondta: egy ehhez hasonló sérülésnél általában öt hónap kell a gyógyuláshoz, azonban ilyenkor sosincs kőbe vésett dátum.
„Az öt hónapot tűztük ki magunk elé. Ez fontos egy sportoló esetében, mert ha van egy konkrét cél, akkor könnyebb stimulálni az akaratát a küzdéshez és a gyógyuláshoz. Ezzel együtt nehéz lenne megmondani, hogy valóban 100%-os lesz-e az öt hónap elteltével. Benne van az is, hogy szüksége lesz még egyre” jelentette ki Angel Ruiz-Cotorro. Vagyis ugyanoda kanyarodunk vissza: ha a Nadalt lassan két évtizede kezelő orvos nem tud biztosat mondani, akkor Tiley mire alapozza a felvetést?
Az egyszerűség kedvéért nevezzük ezt mondjuk jegyeladás-optimizmusnak. Tiley és a Tennis Australia részéről ugyanis ez színtiszta marketingfogás, semmi több. Idén október 12-én kezdik el értékesíteni a jövő évi Australian Open jegyeit, és nyilvánvalóan egyszerűbb eladni mindent a lehető legrövidebb idő alatt, ha a nézők biztosan láthatják a Melbourne Parkban – vélhetően utoljára – a 2009-es és 2022-es bajnokot. Nem először élt ezzel a módszerrel a tornaigazgató.
  • 2017 októberében Serena Williams visszatéréséről adott hírt, ám az amerikai játékos 2018 januárjában visszalépett, és csak márciusban játszott újra.
  • 2019 októberében Andy Murray játékát mondta biztosnak, de a skót december végén lemondta az ausztrál túrát.
  • 2020 októberében pedig azt nyilatkozta: Roger Federer személyesen is megerősítette a hírt, miszerint ott lesz a versenyen. 2020 december 20-án egy fokkal visszafogottabb volt, és már csak annyit mondott, mindent megtesz a svájci, hogy újra a pályán legyen. Nyolc nappal később Federer hivatalosan elnapolta a visszatérést. Serenához hasonlóan ő is csak márciusban játszott legközelebb, teljes intenzitással pedig májustól csatlakozott a mezőnyhöz.
Tiley tehát október elején előszeretettel jósolja meg a nagy sztárok visszatérését, ami aztán vagy megvalósul, vagy nem. A fentebb felsorolt esetekben közös pont, hogy maguk az érintettek sem tudtak biztosat mondani, legfeljebb csak a szándékukat fejezhették ki, ami nagyon nem egyenlő azzal, mintha azt mondták volna: ott lesznek ezen vagy azon a versenyen. Nadal ettől még visszatérhet januárban, csupán annyi a lényeg, hogy ma még ezt senki sem jelentheti ki biztosan.
Maradjunk annyiban: ha lesz valami konkrét információja Nadalnak az állapotával kapcsolatban, azt ő maga fogja bejelenteni, és nem valamelyik verseny igazgatója.
A Tennis Australia bejelentését követően mindenesetre megkérdezték Nadal kommunikációs csapatát, mi igaz a híresztelésből. A spanyol szóvivője elmondta: „mi is láttuk a jelentéseket és a kommenteket, de ma még ezt nem tudjuk megerősíteni. Még nem tudjuk, mi lesz, túl korai lenne kijelenteni ilyesmit. Azért nem közöltünk még hivatalosan dátumot, mert mi sem vagyunk tisztában vele. Rafa még csak most kezdett el edzeni.”
Azóta Nadal Twitter-oldalán is megjelent egy bejegyzés a témában.
Értékelem az Australian Open bizalmát. Minden nap edzek és keményen dolgozok, hogy a lehető leghamarabb visszatérjek.

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés