Ha megnézzük az elmúlt hét eseményeit, szerintem ez senkire sem vet jó fényt
– nyilatkozta Henman egy újságíróknak tartott panelbeszélgetésen. „Nem vet jó fényt az Ausztrál Tenisz Szövetségre, Victoria államra, az ausztrál kormányra vagy magára Djokovicra. Egy Grand Slam-tornán, a tenisz egyik legnagyobb versenyén azt szeretnénk, ha a teniszről és a játékosokról beszélnénk, nem pedig a vakcinákról és a vízumokról.”
Való igaz, a tény, hogy a torna előtti felesleges hercehurca leginkább senkinek nem tesz jót, eddig is ismert volt. A különböző szereplők felelőssége egyaránt felvethető, ez az elmúlt napok nyilatkozatainak nagyjából közös nevezője. A játékos maga a már kezdetektől pedzegetett oltásellenességével, a tornát szervező szövetség pedig a külön szabályok meghozatalával, a Djokoviccsal való kivitelezéssel volt vádolható. Az ausztrál miniszterelnök pedig, akinek a kezében a végső döntés van, valószínűleg politikai alapon, szavazatmaximalizálási céllal állt bele jobban a teniszezővel szembeni különcsatába.
Australian Open
Novak Djokovic visszatér! - Jövőre, Ausztráliába, a torna igazgatója szerint
TEGNAP 12:18
Akárhogy is lesz, jelen cikk írásakor, szombat délelőtt, a Djokovic kiutasítása elleni fellebbezés eredményére várunk. Finoman szólva sem ideálisak a körülmények, hiszen a szerbnek normális esetben nyugodt körülmények között kellene készülnie hetek óta, hogy megvédje címét.

Novak Djokovic

Fotó: Getty Images

„Nem, határozottan nem (volt ideális a felkészülés)” – reagált újságírói kérdésre Henman. „Az biztos, hogy rengeteg edzésidőt kihagyott Melbourne-ben. A szezon elején tényleg szüksége van a kemény edzésekre. Ez messze nem volt ideális. Meg kell várnunk, és meglátjuk, hogy valóban pályára lép-e vagy sem.”
Akár mondhatnánk azt is, lassan az az ideális eset, ha nem léphet pályára. Egyrészt az elmaradt edzéslehetőségek miatt, másrészt, mert a torna során bármikor lekaphatják a pályáról, és feltehetik az első gépre. Ez akár későbbi játékára is hatással lehet. De vajon mi a helyzet a folytatással?
„Ausztráliát követően a különböző országokban más-más szabályok és irányelvek érvényesek, ezért azt hiszem, fontos, hogy az emberek tisztában legyenek azzal, pontosan mik ezek. Hogy ne legyenek szürke zónák. Ez az ausztráliai epizód nem ismétlődhet meg” – utal finoman Henman arra, hogy a legegyszerűbb az volna, ha Djokovic beoltatná magát, a tornák szervezői pedig nem engednek indulni azokat, akik nincsenek.
De mi várható a világelsőtől, ha mégis elindulhat?
„A legtöbb játékos igyekszik azt tenni, amit eddig is, de azt hiszem, joggal mondhatjuk, hogy ez mindenkinek elvonja a figyelmét. Novakot azonban szerintem ez sebezhetővé teszi az első pár fordulóban. Ha képes lesz küzdeni, és megtalálni az utat az első, második és harmadik fordulóban, akkor valószínűleg lehetősége lesz arra, hogy valamilyen formába hozza magát. De ez mind csak spekuláció, és várnunk kell, hogy mi történik majd.”
Tenisz
Mennyit érne Pete Sampras szerva-röptéje a mai mezőnyben?
21/01/2022 13:23
Tenisz
Djokovic befektetett egy cégbe, ami a Covid kezelésére fejleszt gyógyszert
19/01/2022 18:37