Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Oltásmizériák, sérülések, mentális kiégés – Egyre többen mondják le az Australian Opent

Németh Dániel

Publikálva 23/12/2021 - 11:56 GMT+1

Szinte még véget sem ért a 2021-es idény a teniszben, máris kezdődik a következő. Néhányan azonban már most tudják, hogy a szezon legelső versenyein nem lesznek olyan állapotban, hogy rajthoz tudjanak állni.

Serena Williams - fotó: Brandon Malone

Fotó: AFP

Január 17-én – ismét a szokásos időpontban – kezdődik az Australian Open, amelynek már most vannak nagy hiányzói.


Nagyjából egy hét múlva kezdetét veszi a 2022-es teniszszezon, de már az év első Grand Slam-tornájától, az Ausztrál Opentől is kevesebb mint egy hónap választ el minket. Hogy a mezőnyt milyen összetételben láthatjuk Ausztráliában versenyezni, az sok tényezőtől függ, még az sem kizárt, hogy a férfiaknál Roger Federer, Rafael Nadal és Novak Djokovic is kihagyja az ausztráliai túrát. Néhány nagy hiányzója mindenesetre már most is van az Australian Opennek.

Serena Williams – sérülés

A 23-szoros Grand Slam-bajnok amerikai a wimbledoni torna első fordulójában szenvedett sérülést, azóta minden versenyét kénytelen volt lemondani. Bár nagyon bízott abban, hogy mostanra felépül a combhajlító-izom sérüléséből, a rehabilitáció a vártnál lassabban haladt, ezért Serena nincs olyan formában, hogy rajthoz álljon egy Grand Slam-tornán. A következő hetekben otthon fog edzeni, a fő cél pedig nem nagyon lehet más, minthogy Wimbledonra csúcsformába lendüljön.
„Az orvosi stábom tanácsát követően úgy döntöttem, hogy visszalépek az idei Australian Opentől. Sosem könnyű egy ilyen döntést meghozni, de nem tartok ott fizikálisan, hogy versenyezhessek. Melbourne még mindig az egyik kedvenc városom, és minden évben alig várom, hogy az AO-n részt vehessek. A nézők hiányozni fognak, viszont szeretnék visszatérni és a legmagasabb szinten teniszezni” – írta közösségi oldalán.

Karolína Plíšková – sérülés

Néhány gyengébb szezont követően tavaly Plíšková visszatért a legjobbak közé, javuló formáját azonban Melbourne-ben nem tudja kamatoztatni egy edzés közben összeszedett karsérülés miatt. Az idei wimbledoni döntősnek ezzel megszakad egy szériája: sorozatban 35 Grand Slam-szereplés után marad le az egyik major-versenyről. „Sajnálatos módon megsérült a jobb kezem edzés közben, ezért ebben az évben Adelaide-ben, Sydneyben és az Australian Openen sem fogok játszani” – mondta.

Bianca Andreescu – mentális fáradtság

A fiatal kanadainak az áttörést jelentő 2019-es idénye óta nem volt sok szerencséje, sorozatos sérülései miatt a teljes 2020-as évet kihagyta, de a visszatérése sem alakult zökkenőmentesen. Andreescu elárulta, nagyon nehezen alkalmazkodott a járvány alatti tourhoz, a karanténhotelek világához, ráadásul a vírus a családját is érintette. Jelenleg a 46. helyen áll a ranglistán, egyelőre viszont nem a játék az elsődleges, hanem hogy feldolgozza ezeket a problémákat.
„Sokszor nem éreztem, hogy önmagam lennék, különösen, amikor épp edzettem vagy játszottam. Mintha az egész világot a vállaimon cipeltem volna. Nem tudtam elvonatkoztatni attól, ami a pályán kívül zajlik, a kollektív üresség és felfordulás hatással volt rám. Szeretnék több időt adni, hogy felálljak és fejlődjek ebből (bármekkora klisé is ez)” – fogalmazott a US Open-bajnok, hozzátéve: biztos benne, hogy a visszatéréskor erősebb lesz, mint valaha.

Pierre-Hugues Herbert – oltás

Az ötszörös GS-győztes párosspecialista volt az első, aki megerősítette: azért nem vesz részt az Australian Openen, mert nincs beoltva. Az ausztrál hatóságok ugyanis csak azokat engedik be az országba, akik felvették valamelyik általuk is elfogadott védőoltást, kivételt legfeljebb azokkal szemben tesznek, akik valamilyen egészségügyi probléma miatt nem kaphatják meg a szert. Herbert viszont nem tartozik ebbe a kategóriába, ezért kihagyja a tornát.
„Mivel nem vagyok beoltva, az ausztrál túra számomra nem volt opció” – mondta a L’Equipe-nek. „Onnantól kezdve, hogy az oltás nélkül nem mehettem, sokkal bonyolultabb lett a helyzet. És nem csak Ausztráliáról van szó, ott van az Egyesült Államok és Ausztria. Meglehetősen összetett kérdés. Másfelől viszont az egy személyes döntés, hogy valaki nem veszi fel az oltást” – magyarázta Herbert. Az ügy kapcsán kikérték állandó párospartnere, Nicolas Mahut véleményét is.
picture

Nicolas Mahut és Pierre-Hugues Herbert

Fotó: Getty Images

„Nem akarja az oltást, most legalábbis nem, és mérlegeli a döntés következményeit. Tisztában van azzal, hogy ez erősen bonyolíthatja az idényt, különösen kérdéses az Indian Wellsben és Miamiban tett túra. Nem értek egyet azokkal, akik ítélkeznek, megmondják, mi a jó és a rossz. Tiszteletben tartom a döntését. Én nem így határoztam, már az elején megkaptam az oltást, de teljesen megértem. Ez egy nagyon személyes döntés.”

Olivia Gadecki – oltás

Kevésbé nagy név, de Ausztráliában elég nagyot szólt, amikor kiderült, hogy a 19 éves teniszező – aki nemrég a Billie Jean King-kupában is bemutatkozott – minden valószínűség szerint kihagyja a hazai Grand Slam-tornáját, mivel nincs beoltva. A helyi sajtó szerint a Tennis Australia minden követ megmozgatott, hogy meggyőzze a fiatal teniszezőt, ezáltal biztosítva a részvételét, ám egyelőre nem jártak sikerrel.

Jennifer Brady – sérülés

Pár napja hivatalos források is megerősítették, hogy a verseny női döntőse visszalépett a jövő évi Ausztrál Opentől, mivel a lábsérülése továbbra is kínozza őt. Az amerikai teniszező az év egyik felfedezettje volt 2020-ban, idén viszont több fizikai probléma hátráltatta, többek között talpgyulladással is küszködött. Brady május óta csak négy tornán vállalta az indulást, de három esetben is kénytelen volt visszalépni a sérülései miatt.

Babos Tímea – a covidszabályok

Nem lesz ott Melbourne-ben a párosban kétszeres Ausztrál Open-bajnok Babos Tímea sem, aki a szigorú karanténszabályokkal magyarázta döntését. A magyar teniszező nehéz idényen van túl, állandó párospartnere, Kristina Mladenovic csak az év legelején jelentette be, hogy egy időre szünetelteti a párost, az év második felében pedig sérülések hátráltatták Babost. Egyéniben jelenleg 160., párosban pedig 25. a világranglistán.
„Arra az elhatározásra jutottam, hogy a jövő évi Australian Opent X év után kihagyom, mert a karrieremben eljutottam arra a pontra, amikor a kereseti lehetőség és az esetleges dicsőség nem minden. Egyszerűen nem tudok azonosulni az ausztrál kormány Covid-intézkedéseivel, az esetleges karanténkötelezettséggel, ahogy a Covid-táborok is elrettentenek. Őszintén mondom, hogy nem mennék nyugodt szívvel Ausztráliába, sem az egyéni kvalira, sem pedig a kedvenc páros Slamemre.”

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés