Novak Djokovic részvétele most is témát szolgáltat az ausztrál politika számára.
„Arculcsapás lenne azon ausztrál emberek számára, akik helyesen cselekedtek” – jelentette ki Karen Andrews, egykori (és jelenlegi árnyék) belügyminiszter, azokra a hírekre reagálva, miszerint Novak Djokovic várhatóan ott lesz a 2023-as Australian Openen.
A szerb teniszező tavaly annak ellenére kapott vízumot, hogy nem oltatta be magát koronavírus ellen. Djokovic egy korábbi fertőzésre hivatkozva kért és kapott orvosi mentességet, később azonban visszavonták a beutazási engedélyét, majd kitoloncolták az országból. Nem mellesleg: három évre kitiltották Ausztráliából.
Tenisz
"Tudom, mit akarok. Itt az ideje a Grand Slam-győzelemnek"
19 ÓRÁJA
A torna kilencszeres bajnokaként Djokovic nem tett le arról, hogy ott legyen 2023-ban a kemény pályás Grand Slamen. Erre meg is van az esélye, mivel az ügy kirobbanása óta kormányt váltottak Ausztráliában, és jelentősen változott a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatos hozzáállás. A kormánytagok többször is utaltak arra, hajlandóak visszavonni a szerb tiltását.
Az ügy természetesen foglalkoztatja a belpolitikát, Andrews például egy rádióinterjúban élesen bírálta az új kormányt.
„Arculcsapás lenne azon ausztrál emberek számára, akik helyesen cselekedtek, ha hirtelenjében Novak Djokovicot újra beengednék az országba, csak azért, mert egy magasan rangsorolt teniszező, sok-sok millió dollárral” – jelentette ki.
Nem látok rá okot, hogy megváltoztassák az ítéletet csak azért, mert valakinek sok pénze van. Nem szabadna Djokovicra más szabályt alkalmazni, mint az összes többi emberre.
Ebben egyetértett a korábbi kereskedelmi miniszter Dan Tehan is (ő a jelenlegi árnyékkormányban épp a bevándorlással foglalkozik), szerinte ugyanis az ausztrál bevándorlásügyi rendszert veszélyeztetné, ha megváltoztatnák az ítéletet.

Novak Djokovic az Australian Openen (2021)

Fotó: Getty Images

„Teniszrajongóként szeretném, ha láthatnánk, de számunkra az a legfontosabb, hogy megőrizzük a bevándorlási rendszerünk integritását. A beutazás feltételei megváltoztak: ma már nincs szükség oltásra. Amennyiben úgy döntenek, hogy mégis jöhet, akkor úgy kell meghozni a döntést, hogy azzal a rendszer integritását is megőrizzék.”
Djokovic a Laver-kupa alatt elmondta, egyelőre még ő sem tudja biztosan, hogy mi lesz a sorsa. „A hírekre várok, ez az ügy nem az én kezemben van” – fogalmazott a Laver-kupa alatt. Craig Tiley, az Australian Open versenyigazgatója azonban nemrég arról beszélt, bíznak abban, hogy mindenkit beengednek majd az országba.
„Jó úton haladunk, hogy minden topjátékos visszatérhessen. Más helyzetben vagyunk, mint kilenc hónappal ezelőtt voltunk, teljesen más a környezet, az emberek szabadabban utazhatnak a világban. Reményeink szerint januárban a legjobb játékosokat fogadhatjuk.”

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Tenisz
Jogos vagy igazságtalan, hogy Djokovicot nem jelölték az ATP Sportszerűségi Díjára?
TEGNAP - 15:44
Tenisz
Újra Bondár Anna a legjobb a nőknél, Fucsovics Marci a top 100-ban zárja az évet a férfiaknál
28/11/2022 - 08:37