Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Chris Evert – „Fogadnék is rá, hogy Ash Bartynak meglesz a karrier Grand Slam” – Legends’ Voice

Eurosport
Eurosport

Frissítve 28/01/2022 - 23:46 GMT+1

Szombaton Ash Barty és Danielle Collins néz majd egymással farkasszemet a 2022-es Australian Open döntőjében. De tekerjünk vissza 40 évet az időben, amikor is egy háromszettes klasszikust játszott két legenda, Chris Evert és Martina Navratilova. A találkozó Chris javára dőlt el, amellyel Melbourne-ben az első, összességében a 13. Grand Slam-címét szerezte meg, és teljesítette karrier Grand Slamet.

Legends Voice: Chris Evert

Fotó: Eurosport

Legends’ Voice rovatunk legelső részében Chris Evert felidézte 1982-es győzelmét, beszélt a Martina Navratilovával kialakult rivalizálásáról, és a női tenisz jelenéről is megosztotta gondolatait.

40 évvel ezelőtt az Australian Open még egy egészen más torna volt. Kezdjük ott, hogy a Kooyong Stadion füves pályáján zajlott, úgy 8 kilométernyire a Melbourne Parktól. Akkoriban karácsony után pár héttel rendezték a tornát, ami azt eredményezte, hogy sok játékos inkább otthon maradt.
Nem tulajdonítottak akkora jelentőségek a Grand Slameknek, mint manapság, a ’80-as évek elején nagy erőket mozgósítottunk a kezdeti fázisában lévő WTA Tour támogatására, vagyis a WTA-versenyeken ugyanaz a mezőny szerepelt, mint a Grand Slameken.
Úgy emlékszem, hogy a 18 éves pályafutásom során csak hatszor indultam el a versenyen, de persze ha ebben a korszakban játszanék, nyilvánvalóan sokkal többször szerepelnék, mert manapság nagyra értékelik a major-győzelmeket.
picture

Chris a harmadik Australian Openjét tudta megnyerni.

Fotó: Other Agency

Az én időmben mindenki Wimbledonban akart nyerni, ma viszont mindegyik Slam hasonló értékkel bír. Valószínűleg az előző 10-20 évben az Australian Open fejlődött a legtöbbet. A happy Slam! Mindenki nyugodt, a játékosok pedig kedvelik az itteni közönséget.
picture

A világelső Ash Barty szurkolói a 2022-es Ausztrál Open elődöntőjében

Fotó: Other Agency

Az 1982-es döntő jelentős győzelem volt a számomra, különösen azt követően, hogy egy évvel korábban Martina döntő szett 7:5-re legyőzött a fináléban. Minden alkalom, amikor legyőztem őt füvön, elég különleges volt. Az ő játékát szinte erre a borításra szabták, és több Grand Slamet nyert rajta, mint bárki más. Ő a valaha volt legjobb női füves pályás játékos, szóval nagy kihívás volt ellene teniszezni, a győzelemhez mindig többre volt szükség az A-játékomnál.
A ’80-as évek elején elég kiegyenlített volt a rivalizálásunk, a felvezetés tehát feszült volt. Mindig háromszettes meccseket játszottunk, oda-vissza mentek a párharcok, és ez sem jelentett kivételt. Ebben azonban volt egy csavar: ő volt a világelső, és az előző két füves pályás Grand Slam-döntőnkben megvert, így egyértelműen én voltam a kevésbé esélyes.
picture

A 1982-es melbourne-i döntő volt a páros 37. összecsapása. Karrierjük végére 80-szor játszottak egymással, a végére Martina felé billent a mérleg nyelve 43-37-tel. Mindketten 18-szoros GS-győztesek.

Fotó: Other Agency

Azzal, hogy egy érában voltunk, kihoztuk a legjobbat a másikból. Mindig felpörögtem, és izgatottan vártam a meccseinket, már a pályára lépés előtt tudtuk, hogy mennyire jó ez – nem csak nekünk, de a tenisznek és azon belül a női tenisznek. Az a tény, hogy eltérő stílusunk volt – ő agresszíven szerva-röptézett, én az alapvonalról voltam stabil – további adalékot jelentett. Hoztuk magunkkal a rajongóinkat, akik közül sokan a tenisz világán kívülről érkeztek, ezzel tulajdonképpen kibővítettük a tenisz közönségét.
A női tenisz jövője kapcsán három nagyszerű forgatókönyvet látok:
  • Egy domináns játékos, amelyhez elég Serenára nézni. Annyira domináns volt, annyit adott a női tenisznek, hogy a tévés nézettség szárnyalt, amelynek ő volt az egyik indikátora.
  • Kialakul egy olyan rivalizálás, mint amilyen köztem és Martina között volt – mindkettőnek megvan a saját tábora, ami izgalmassá teszi.
  • Jön egy csomó tehetség, és mi csak ámulunk, hogy mégis ki fogja megnyerni.
Jelen állás szerint a harmadik verzió felé tartunk, ami azt jelenti, hogy nehezebb elérni a naptári Grand Slamet.
picture

Azzal, hogy legyőzte Martinát az 1982-es döntőben, Chris elérte a karrier Grand Slamet. Ez csak 10 nőnek (Chris óta négynek) sikerült, legutóbb Maria Sharapovának 2012-ben.

Fotó: Eurosport

Ez nem szükségszerűen rossz a tenisznek, cserébe nagyobb jelentőséget ad a sikernek. A karrier Grand Slam hatalmas dolog. Leveszi rólad a terhet. Ha megvan a kettő, rámész a harmadikra, amikor azt is megnyerted, akkor már gyűlölnéd úgy befejezni, hogy a négyből csak három van meg. Rá kell menni az utolsó, megfoghatatlan negyedikre, teljessé téve a sort. És akkor válsz teljes bajnokká.
Ha fogadnom kellene valakire a mai mezőnyből, akinek ez sikerülhet, az Ash Barty lenne, mert sokoldalú a játéka, nagyszerűen védekezik és támad. Wimbledonban bizonyította, hogy nagyszerű a gyors borításokon, a Roland Garroson pedig, hogy a lassú pályákon is kiváló, szóval a két szélsőség között is jó lesz.
Most egy picit nehezebb, mert sokkal nagyobb a felhozatal. A mi időnkben az egyik top 4-es nyerte a Grand Slamet, manapság viszont inkább a top 30-ból valaki. Vagy nézzük meg Emma Raducanut a US Openen! Szóval azt, aki ebben az érában megcsinálná mind a négyet, még jobban tudnám csodálni.
Chris Evertet az Instagramon (@chrissieevert) és a Twitteren (@chrissievert) követhetitek.

Az Australian Opent az Eurosporton a Porsche Centrum Budapest hozza el Önnek!

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés