Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Az oltás miatt nem megy az Ausztrál Openre a világbajnok francia teniszező

Nánási Antal

Publikálva 13/12/2021 - 17:45 GMT+1

Nicholas Mahut-vel az oldalán Pierre-Hugues Herbert a torna egyik esélyese lett volna, az oltási kötelezettség miatt azonban nem utazik el Melbourne-be.

Pierre-Hugues Herbert

Fotó: AFP

Pierre-Hugues Herbert az ATP Tour egyik jól beágyazott neve, akivel gyakran találkozunk úgy a Grand Slam-tornákon, mint kisebb kategóriájú versenyeken.
Egyéni karrierje mostanság viszonylag szerény eredményeket hoz, hiszen 2021-et a világranglista 110. helyén fejezte be, a korábbiakban azonban járt ennél jóval közelebb is a csúcshoz.
Igaz, 2021-ben, és jónéhány azt megelőző évben is, a francia teniszező esetében a hangsúly az egyéni karrierről áthelyeződött a párosra, ez a "súlypont áthelyezés” pedig az eredményeket elnézve telitalálatnak bizonyult. Az ATP hivatalos honlapjának adatbankja szerint ugyanis Herbert összesen huszonkét tornagyőzelmet aratott a párosok között, megnyerve mind a négy Grand Slam-tornát, ATP 1000-es versenyeket, valamint a világbajnokságot is. A francia játékos nem az a vándormadár típus, két siker kivételével ugyanis valamennyi páros bajnoki címét Nicolas Mahut-vel az oldalán érte el. A páros 2021-ben is kivételesen sikeres esztendőt zárt, megnyerték ugyanis a Roland Garrost, és a torinói világbajnokságon sem találtak legyőzőre.
picture

Nicolas Mahut és Pierre-Hugues Herbert / 2021 Nitto ATP Finals

Fotó: Getty Images

Az elmúlt hét végén ugyanakkor biztossá vált, hogy a páros nem száll harcba Ausztráliában 2022 első Grand Slam-győzelméért, Pierre-Hugues Herbert ugyanis bejelentette, hogy nem utazik el az ötödik kontinensre. Távolmaradásának oka pedig nem más, mint a COVID-19 elleni védőoltás felvételének kötelezettsége, amelyet az AO szervezői részvételi feltételként szabtak meg. A francia teniszező bejelentésével az első olyan játékos lett, aki egyértelműen az oltás miatt marad távol az év első Grand Slamétől, nem pedig valamely sérülés vagy egyéb tényező következtében.
A kiváló párosjátékos bejelentése persze nem teljesen előzmény nélküli, alig egy hónapja ugyanis, már az ausztrál szabályok ismeretében, a helyzetet "komplikáltnak” nevezte. Amit eddig tehát csak sejteni lehetett, az most egyértelművé vált.
Nem vagyok beoltva, így nem lehet számomra opció, hogy Ausztráliába utazzak.
– nyilatkozta szűkszavúan a párosok között az évet a TOP 10-ben befejező francia.
picture

Pierre-Hugues Herbert, Julia Lang és a közös gyermekük Torinóban

Fotó: AFP

Mint azt hozzátette, az év elején egyébként is inkább arra kíván koncentrálni, hogy kicsit megrekedt egyéni karrierjébe próbáljon meg életet lehelni, ennek érdekében pedig zömmel európai Challenger-versenyeken szeretne mérkőzéseket játszani, és pontokat gyűjteni. Az Herbert által alkalmazni kívánt taktika egyébként szintén nem újkeletű, 2020-ban Sebastian Korda hagyta ki európai Challengerek kedvéért az Ausztrál Opent, számítása pedig bejött – februárra ugyanis már TOP 100-as teniszezőnek vallhatta magát.
A COVID-oltásokkal kapcsolatos szabályok továbbra is heves viták tárgyát képezik a tenisz berkein belül. Az Ausztrál Open döntése azonban precedenst teremt(het) a kérdésben, a Grand Slam-torna példáját ugyanis más versenyek szervezői is követhetik, oltottsághoz kötve a részvételt. Az is valós opció, hogy az adott versenynek ezt meg sem kell tennie, a korlátozást ugyanis egy állam is bevezetheti, ami értelemszerűen vonatkozik minden annak területén megrendezett eseményre.
A fentiek tükrében maga Pierre-Hugues Herbert, talán kicsit túlontúl is borúlátóan, az oltottsági kötelezettség kapcsán saját maga, és a tenisz jövőjét is komoly kétségek között látja.
Egyértelműen a saját döntésem, hogy nem oltatom be magam, ugyanakkor nem tudom, hogy ez a döntés meddig tartható fenn. Egyelőre nem tudom meddig maradhatok úgy profi teniszező, hogy nem vagyok beoltva.
Herbert problémafelvetése megállja a helyét, amíg ugyanis a járvány elleni küzdelemben a leghatásosabb kezelésként az oltást fogadjuk el, addig várhatóan minden egyes tenisztorna szervezője szépen lassan el fog mozdulni abba az irányba, hogy az immunitás igazolásához köti a szervezése alatt álló eseményen való részvételt. Nem meglepő, hogy ebben a kezdeményezésben is Ausztrália, és az Ausztrál Open vállalta magára az úttörő szerepét, az ötödik kontinens ugyanis a világ talán legszigorúbb hermetikus lezárásával próbálta meg minél inkább a határain kívül tartani a megbetegedést. Hogy az erőfeszítések sikerre vezettek, azt bizonyítják a 90% fölötti összausztrál oltottsági adatok, ami a világ élvonalában helyezkedik el.
picture

Craig Tiley

Fotó: Getty Images

Craig Tiley, az Ausztrál Open versenyigazgatója egyébként a minap maga is örömmel számolt be arról, hogy a hat héttel korábbi, nagyságrendileg 50%-os mutatóhoz képest a versenyre nevezett játékosok 95%-a rendelkezik már mindkét vakcióna dózis felvételével. Ez azt jelenti, hogy a részvétel ezek szerint sokakban felülírta a korábbi álláspontot és az oltás felvételére sarkallta őket.
Az Ausztrál Nyílt Teniszbajnokság január 17-30. között zajlik majd Melbourne-ben, az eseményt a szokásoknak megfelelően, kiemelt óraszámban közvetítjük az Eurosport csatornáin, valamint online felületein.
Forrás: FoxSports
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés