Sokszor elmondtuk már az évek során, hogy a teniszezők-teniszbarátok, ha sok mindenben nem is, de egy dologban feltétlen egyet értettek:
A férfiaknál nem lehet négy Grand Slam tornát nyerni egymás után.
Négy évtized alatt most fordult elő negyedszer, hogy valaki úgy indult neki az egyiknek GS-nek, hogy cáfolhatja ezt az állítást, és most sem sikerült. A négy kísérlet egyébként három ember nevéhez fűződik: Federeréhez (ő volt az, aki kétszer is nekifuthatott), Sampraséhoz és most Nadaléhoz.
*Australian Open
Bajnokok
30/01/2011 19:16
Ez a három név önmagában is igazolja a feltételezés helyességét. Ami nekik, hármójuknak nem sikerül - teniszütővel a kézben - az mégis hogyan sikerülhetne bárkinek?
Persze most jöhetnének az ellenérvek, mert vannak bőven. Például hogy Agassinak, Federernek is voltak olyan meccsei valahol félúton, amit ha megnyertek volna, akkor most nem lenne miről beszélni. Hiszen Andrénak csak egy wimbledoni döntő hiányzott, Rogernak csak egy szett Del Potro ellen, vagy például sokon gondolják most, hogy Rafát is csak a betegség/sérülés gyűrte le.
De a végeredmény ugyanaz.
Nem jött össze.
Az, hogy Rafa sérülten játszott ma, hogy megbetegedett, ugyanúgy igazolja a küldetés lehetetlenségét, mint például Roger elbukott második/ötödik játszmája a 2009-es US Openen. Az, hogy valaki egészséges legyen, ugyanúgy szükségeltetik a Grand Slamhez, mint az, hogy valaki egy fontos pillanatban hozza az adogatását. Federer rossz oldalt választott egy előkészítésnél, Nadalék rosszul döntöttek, amikor erőltették a játékot Dohában. Az eredmény ugyanaz.
A nem.
Nadalt megint a teste hagyta cserben, és ez nála azért is fontos, mert ő mentálisan is csak akkor tökéletes, ha fizikálisan is az. Sokan gondolták már Dohában, hogy egy ilyen fontos torna előtt helyesebb lett volna kipihenni azt a vírusos fertőzést, mintsem lejátszani három meccset betegen. Igazuk lett, de ez most mellékszál. Mint ahogyan az is, hogy Rafa és Roger között pillanatnyilag egyetlen dologban van nagyon lényeges különbség, mégpedig abban, ahogyan a testükre vigyáznak.
Viszont könnyen lehet, hogy ez az utóbbi dönti majd el, hogy ki mire viszi, ki hány rekordot dönt meg a jövőben.
Vagy egyszerűen csak ki hány Grand Slamet nyer ezután.

106787561SJ109_2011_Austral

Fotó: Eurosport

*Australian Open
Kicsik és nagyok
29/01/2011 16:12
*Australian Open
Női döntő elé
29/01/2011 06:23