Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A nyolcfős Anyák klubja tagjai közül ketten, Azarenka és Svitolina sokáig meneteltek az AusOpenen

Takács Márton

Frissítve 23/01/2024 - 15:47 GMT+1

Australian Open – Melbourne-ben idén nyolc édesanya indult a női egyes mezőnyében, közülük négyen Grand Slam-bajnokok, és mind a négyen nyertek már AusOpent is. További hárman már jutottak major-elődöntőbe, egyikük pedig jelenleg a világ egyik legjobb páros játékosa. Victoria Azarenka és Elina Svitolina személyében pedig ketten a negyedik körig meneteltek az Anyák klubja tagjai közül.

Újra ragyoghatnak a pályán - az Australian Open nagy visszatérői: Osaka, Wozniacki, Raducanu, Kerber

Többek között Victoria Azarenka, Elina Svitolina, Caroline Wozniacki, Naomi Osaka és Angelique Kerber is édesanyaként vett részt az Ausztrál Openen.
"Inkább az rém kínos és értelmetlen, hogy ti nyilvánvalóan mind ugyanahhoz a béna fodrászhoz jártok, és így nehéz titeket megkülönböztetni."
Lorelai Gilmore vágott vissza ezzel a szöveggel a vele ellenségesen viselkedő öt gimnazista édesanyjának a Gilmore girlsben Stars Hollow főterén (3x04). Az Australian Open női mezőnyében nyolc játékost egészen más kötött össze, mint ebben a még mindig elképesztően vicces sorozat ide citált jelenetében.
Victoria Azarenka, Elina Svitolina, Caroline Wozniacki, Tatjana Maria, Naomi Osaka, Angelique Kerber, Yanina Wickmayer és Taylor Townsend is édesanyaként vett részt 2024 első Grand Slam-tornáján.
És ez már önmagában nagy teljesítmény részükről, amiért álljunk meg egy szóra (cikkre)! Ha már a magyar kultúra napján 91 éves korában elhunyt Grétsy László, nyelvész, tanár, a magyar nyelvművelés legendás alakja, az elegancia megtestesítője.
picture

Kikapott a kétszeres bajnok, két ukrán a nyolc között

A nyolc anya közül négyen Grand Slam-bajnokok, és mind a négyen nyertek már Australian Opent is. A nyolcas tagjai közül ketten kiemelkedően teljesítettek idén is, a 34 éves, kétszeres AusOpen-bajnok (2012, 2013) Azarenka és Svitolina is a negyedik körig jutott, utóbbinak a negyeddöntőre is nagy esélye volt, de sérülés miatt 0:3-nál fel kellett adnia a Linda Noskovával vívott meccsét.
"Svitolináé olyan inspiráló történet, hogy anyaként tért vissza, és remekül teniszezik" - mondta az Eurosport szakértője, Tim Henman. Amióta az ukrán tavaly visszatért, karrierje legjobb teniszét produkálta, a harmadik Grand Slam-elődöntőjébe jutott Wimbledonban, és egészen a jelenlegi 23. helyig tornázta fel magát a világranglistán.
picture

Svitolina könnyedén jutott túl az ellenfelén, a következő körben a nagy skalpot ejtő cseh tini jön

Azarenka pedig azt is elmondhatja magától, hogy ő jutott legutóbb GS-fináléba édesanyaként, a 2020-as US Openen tette ezt, az az Osaka múlta ott felül, aki tavaly júliusban adott életet lányának, Shai-nak.
Az AO 2018-as győztese, a szabadkártyával induló, kétgyermekes Wozniacki ment egy kört, a 20. kiemelt Magda Linette a dán 6:2, 2:0-s vezetésénél lépett vissza a folytatástól, majd a selejtezős Maria Timofeevától kapott ki három szettben.
Hozzá hasonlóan Wimbledon 2022-es elődöntőse, a már 36 esztendős, és két kislányt nevelő Tatjana Maria 2 óra 52 perces partin búcsúztatta Camila Osoriót, mielőtt sima vereséget szenvedett volna Jasmine Paolinitől. A német Maria mindhárom WTA-címét azóta nyerte, mióta anya lett.
picture

Szett- és breakelőnyből kapott ki a 2018-as Ausztrál Open-bajnok Wozniacki - videó

A négyszeres major-győztes Osaka kikapott Caroline Garciától a nyitányon, hozzá hasonlóan a három GS-t nyerő Kerber, a US Openen már 2009-ben elődöntőt játszó Wickmayer és Townsend is búcsúzott az első kanyarban, de utóbbi ment három fordulót párosban.
Rajtunk kívül az Ausztrál Openen és a Garroson párosban majört nyerő Alicia Molik is örömmel látta a sok visszatérő anyát Melbourne-ben.
Molik és férje azután alapítottak családot, hogy ő visszavonult a tenisztől, de lenyűgözte, hogy ennyi nő döntött úgy, hogy ugyanezt teszi, majd vele ellentétben visszatér az élsportba.
"Nagyon szerettem nézni az anyák klubját, sok édesanya visszajött a tourra. Azt hiszem, ez hatalmas érdeklődést vált ki, és egyben inspirálja a következő generációt, hogy tudják, igen, a nőknek még mindig csodálatos karrierjük lehet, még mindig sok időt tölthetnek sportolóként, és visszatérhetnek, hogy elérjék a céljukat.
Azt hiszem, a precedenst nagyrészt az olyan anyukák teremtették meg, mint Lindsay Davenport és Kim Clijsters. Tehát ha ők meg tudják csinálni, akkor a következő generáció is képes rá.” – nyilatkozta Molik a Tennis Majors cikke szerint.
picture

Australian Open: Carolina Garcia - Naomi Osaka - a mérkőzés legjobb pillanatai

A Garciától az első fordulóban vereséget szenvedő Osaka kapta a legnagyobb reflektorfényt, a japán lány kevesebb mint hat hónappal kislánya születése után játszott újra.
Molik nagy reményeket fűz hozzá. "Úgy gondolom, hogy a következő 18 hónapban újabb Grand Slam-győzelem vár rá. Még soha nem láttam ennyit mosolyogni, mint ezen az Australian Openen."
Egy másik érdekes szempontot is felvetett az ausztrál.
"Azt hiszem, a másik érdekes dolog, hogy azok az anyák, akik visszatértek, egészséges állapotban hagyták el a sportágat először. Nem voltak sérüléseik, nem fizikai okok miatt szüneteltették a pályafutásukat, hanem úgy döntöttek, családot alapítanak. Úgyhogy szerintem új lendülettel tértek vissza."
picture

Nem bírt a 2022-es döntőssel az édesanyaként visszatérő Kerber - videó

A dicséretből kijutott a közülük legjobban szereplő Azarenka, Svitolina kettősnek is.
"Az anyaság, azt hiszem igazán egészséges perspektívát ad. Nézzük meg, mit ért el Vika [Victoria Azarenka] 34 évesen is. Még mindig ugyanolyan jól mozog, mint 21 esztendősen. Elina Svitolinának sajnos hátproblémák miatt vissza kellett lépnie a meccsétől. Néztem a mérkőzését, és úgy gondoltam, hogy igazi esélyes.
Talán ez a titok. Több anyukára és apukára van szükségünk a touron. Az apukáknak is jár a köszönet.” – zárta szimpatikus nyilatkozatát Alicia Molik.
picture

Australian Open: Cristina Bucsa / Alexandra Panova - Beatriz Haddad Maia / Taylor Townsend - a


Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés