Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Az ütőerő döntött, Rybakina - Sabalenka finálét rendeznek az Ausztrál Openen

Nánási Antal

Publikálva 26/01/2023 - 14:16 GMT+1

Szláv napokat tartanak a Melbourne-ben zajló Ausztrál Openen. A szerdai negyeddöntők után, mint ismert, Oroszországot és személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnököt éltető szerb csoport rendetlenkedett a Rod Laver Arena környékén, a csoportba egy rövid időre Novak Djokovic édesapja is beállt.

Australian Open: Linette - Sabalenka - a mérkőzés legjobb pillanatai

A csütörtöki női elődöntőkben két fehérorosz, egy kazah és egy lengyel teniszező volt érintett.

Az első csütörtöki mérkőzésen a kétszeres Ausztrál Open-győztes Victoria Azarenka találkozott a 2022-es wimbledoni bajnok Elena Rybakinával. A mérkőzést az ezen a szinten jóval tapasztaltabb fehérorosz kezdte jobban, gyorsan el is vette ellenfele adogatását. A kazah aztán rendbe tudta tenni az adogatását, visszajött brékhátrányból, majd egy szoros rövidítést megnyerve szettelőnybe tudott kerülni.
A második játszmában a kazah tovább tudta emelni a színvonalat adogatóként, ezzel együtt Azarenka szenvedett a szervája mögött, utóbbira jó példa, hogy a mérkőzést végül mindössze hat második adogatás mögött megnyert ponttal zárta, mindezt huszonhét kísérletből elérve. A második szett ennek fényében nem meglepetés, hogy könnyedén lett Rybakináé, aki 5-2-nél még nem tudta kiszerválni a találkozót, 5-3-nál azonban azonnal visszavette a második bréket, ezzel pedig a mérkőzést is megnyerte.
Az újdönsült melbourne-i döntős kazah az aréna atmoszférájának hatása alatt állva nyilatkozott közvetlenül a mérkőzést követően:
“Óriási volt a hangulat, nagyon köszönöm mindenkinek a támogatást. Nagyon örülök, hogy itt játszhattam, és még boldogabb vagyok, hogy visszatérhetek ide.”
picture

Australian Open: Azarenka - Rybakina - a mérkőzés legjobb pillanatai

A lelátón kifogástalan meccshangulat uralkodott, a körülmények, és a labdák azonban sokadszor is szóba kerültek, az idei Ausztrál Open egyik legforróbb témáját szolgáltatva:
“Ideges voltam, főleg a mérkőzés elején. Nehezen tudtam megbirkózni a körülményekkel, nem szálltak annyira a labdák, így pedig nem is tudtam a legjobb játékomat nyújtani. Remélem, hogy a döntőben ezzel nem lesz gondom. Harcolni és küzdeni fogok, remélem ez elegendő lesz a győzelemhez.”
A játékát illetően önkritikusan nyilatkozó Rybakina mondandójára reagálva az Eurosport szakértőjeként a helyszínen dolgozó Laura Robson elmondta, ha ez a mai egy rossz nap volt a kazah megítélése szerint, akkor bárki is legyen az ellenfele a szombati fináléban, extra teljesítményre lesz szüksége a győzelemhez.
A találkozót elveszítő Victoria Azarenka értékelésében elismerte, nagyon sok hibával hozta le a mérkőzést:
“Sok lehetőséget sikerült kialakítanom, különösen a fontos pillanatokban, ezzel elégedett lehetek, mint ahogy azzal is, hogy végig küzdöttem, próbálkoztam. A teniszemmel, a lehetőségek kihasználásával viszont értelemszerűen nem vagyok elégedett. Elena egy nagyon jó játékos, akinek sok jó ütése van. Ha a játék egyelőre még számára gyengébb elemeiben is fejlődni tud, akkor biztos, hogy még jobb lesz. Kiváncsi vagyok mi lesz vele öt év múlva.”
picture

Rybakina és Azarenka

Fotó: AFP

A mérkőzést a helyszínen tekintette meg a WTA Tourt életre hívó Original Nine nevű csoport hét tagja, soraiban Billie Jean Kinggel. A mérkőzést követő interjúban Rybakina külön köszönetet mondott nekik azért, amit a női teniszért tettek, hiszen nélkülük ma nem tartana ott ez a sportág globális elismertségben, mint amilyen szintet jelenleg képvisel.
Elena Rybakina élete második Grand Slam-döntőjére készülhet, mindezt ráadásul három GS alatt sikerült elérnie. Agresszív erőtenisze bőven komoly reményekre jogosíthatja fel a döntőt illetően.
A másik elődöntőben az ötödik kiemelt Aryna Sabalenka találkozott a torna meglepetésemberével, a Melbourne előtt mindössze a világranglista 45. helyén álló Magda Linette-tel.
A találkozó forgatókönyve az első elődöntőhöz hasonlóan alakult, Sabalenka ugyanis a rövidítésben megnyert első játszma után egy sima második szettel biztosította a helyét élete első Grand Slam-döntőjében. A fehérorosz teniszező igazából csak a mérkőzés elején volt gondban, az akkor rögtön elveszített adogatójáték is talán inkább az izgalom számlájára írható.
picture

Australian Open: Linette - Sabalenka - a mérkőzés legjobb pillanatai

Bizonytalanságot, a GS-döntő lehetőségének súlyát érezhettük a fehérorosz játékoson a második szettben 5-1-es vezetésnél, ahol fogadóként három mérkőzéslabdát sem tudott értékesíteni úgy, hogy egyik labdamenetet sem Linette ütése döntötte el. Ami fogadóként még nem sikerült, adogatóként már összejött, 6-2-re így Sabalenka nyerte a második játszmát, és ezzel a mérkőzést is.
“Nem kezdtem jól a mérkőzést, de úgy érzem, hogy az első szett rövidítésére sikerült összeraknom a játékomat, megtaláltam a ritmust és elkezdtem hinni magamban” – kezdte értékelését a három vesztes GS-elődöntő után végre döntőbe jutó ötödik kiemelt.
Sabalenka egy kicsit előre is tekintett a szombati fináléra, és visszaemlékezett arra, hogy nem ez lesz az első döntője a Rod Laver Arenában, hiszen 2021-ben Elise Mertens oldalán megnyerte a női párosok tornáját.
picture

Aryna Sabalenka

Fotó: AFP

“Elképesztő érzés, hogy már megtapasztalhattam egy döntő légkörét ebben a stadionban, hogy az akkori tapasztalatok a segítségemre lesznek-e, azt meglátjuk. Elena egy elképesztő játékos, aki nagyot üt, agresszív támadó stílusa van, ráadásul nem csak döntős, hanem GS-győztes tapasztalat van a háta mögött. Biztos, hogy nagy küzdelem lesz kettőnk döntője, amit nagyon várok már.”
A csütörtöki játéknap után tehát kialakult a női egyes döntője, amelyen Elena Rybakina ellenfele Aryna Sabalenka lesz. A szombati finálé magyar idő szerint 09:30-kor kezdődik Melbourne-ben, a találkozót az Eurosport 1-en közvetítjük.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása