Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Mindig hittem a képességeimben” – Medvedev és Rublev árnyékából is kitörne a „harmadik orosz”

Németh Dániel

Publikálva 24/01/2023 - 12:29 GMT+1

Az orosz tenisz nagyszerű eredményeket szállított a Grand Slam-bajnok és világelső Daniil Medvedevnek és a stabilan top 10-es Andrey Rublevnek köszönhetően. Nem szabad azonban Karen Khachanovról sem megfeledkezni, aki sorozatban második Grand Slam-tornáján jutott elődöntőbe, bizonyítva ezzel, hogy tőle is elvárhatják a nagy eredményeket.

Australian Open: Khachanov - Korda - a mérkőzés legjobb pillanatai

Elena Rybakinának a wimbledoni menetelés, Karen Khachanovnak a tavalyi US Open-elődöntő adott önbizalmat az idei Ausztrál Openen.

A világelső után a 2017-es Roland Garros-bajnok sem jelentett gondot Elena Rybakinának, aki tehát Wimbledont követően újabb Grand Slam-tornán játszhat elődöntőt. A kazah teniszező 11 ásszal és 24 nyerővel zárta a találkozót, és csak egyszer bukta el az adogatását, miközben ő maga négyszer is elvette Jelena Ostapenko szerváját. Rybakina a találkozót követően elmondta, a wimbledoni sikere sokat jelent a tapasztalat terén, mivel most már tudja, hogy képes ekkora versenyt nyerni.
„Egyértelműen könnyebb a helyzetem Wimbledon óta. Jól érzem magam a pályán, és minden egyes pillanatát élvezem a játéknak” – fogalmazott a sajtótájékoztatón. Rybakina gyorsan elhúzott 3:1-re az első szettben, de egy gyors esőszünet félbeszakította a találkozót. „Tudtam, hogy jól adogat, és mindegy, hogy mi történik a következő játékban, azt követően én szerválok, szóval ez tulajdonképpen előny volt. Hosszúra nyúlt a szünet, de az edzőteremben maradtam és újra bemelegítettem.”
Rybakina ezen a tornán is egészen kiemelkedően szervál, a női mezőnyben ő ütötte a legtöbb ászt és a legtöbb foghatatlan adogatást is. „Mindig is jól adogattam, de amióta dolgozni kezdtünk az edzőmmel, sokat változtattunk a technikán. Most még nagyobb erőt tudok kifejteni vele. Ez az egyik fegyverem a pályán, ezért is természetes, hogy próbálunk dolgozni rajta. Mindig sokat lehet fejlődni” – magyarázta a wimbledoni bajnok.
picture

Australian Open: Rybakina - Ostapenko - a mérkőzés legjobb pillanatai

„Wimbledon előtt volt egy nehezebb időszakom, amikor fáradtabb voltam mentálisan. Sokat játszottam, de nem igazán ment a tenisz, ezért tartottam egy kis szünetet. Épp ezért volt váratlan a wimbledoni siker. Ez most más, mivel már nyertem egyet, ami megadja az önbizalmat, hogy képes vagyok rá. Jól sikerült a felkészülés, és nem igazán lep meg az eredmény. Boldog vagyok, szeretnék dolgozni és tovább fejlődni.”
Ostapenko az előző fordulóban nagyszerűen teniszezett, Rybakina adogatásaival szemben azonban tehetetlennek bizonyult. A lett teniszező elmondta, kicsit csalódott, hogy ezen a mérkőzésen alacsonyabb volt a színvonal, és úgy érzi, több esélye lett volna, amennyiben jobban olvassa a kazah szerváit. Egy kicsit a szervezőknek is odaszúrt a program miatt, mivel hétfőn esti mérkőzést kapott, kedden pedig kora délután kellett pályára lépnie.
„Talán volt egy kis mentális fáradtság, mert elég későn értem vissza a szobámba, körülbelül 10 órakor. Nem aludtam túl sokat, mivel 12:30-kor kezdődött a meccsem. Ezek nem feltétlenül voltak jó döntések, és nem is tudom, egy kicsit jobban is össze lehetne állítani a programot” – fogalmazott Ostapenko. A 2017-es Roland Garros-bajnokot az elektronikus vonalbírói rendszerről is kérdezték természetesen, amiről meglehetősen felemás a véleménye.
picture

"Őszintén szólva? Nem!" - a Roland Garros-bajnok egyáltalán nem bízik az elektronikus rendszerben

„Néhány esetben nem pár centiről beszélünk, hanem sokkal többről. Persze semmit sem tehetek ellene, ez van. Néha azt érzem, hogy – nem is tudom, hogyan mondjam –, ha nem is feltétlenül hanyag, de elég későn jelez. Már az ütésre készülsz, amikor bemondja az outot, a vonalbírók esetében általában nem így megy. Arra is van példa, hogy a labdák nem kevéssel vannak kint, és aztán mégsem mondják be.”
A férfiaknál elsőként Karen Khachanov biztosította a helyét az elődöntőben, miután Sebastian Korda – 2-0-s Khachanov-vezetésnél – csuklósérülés miatt feladta a találkozót. Khachanov már a negyeddöntővel kipipált egy mérföldkövet, hiszen valamennyi Grand Slam-tornán eljutott legalább a legjobb nyolcig, most pedig már elődöntőből is kettővel rendelkezik. Ráadásul egymást követően hozta ezt össze, hiszen legutóbb a US Openen volt ott a négy között.
„Kiegyensúlyozottság. Ez mindig apróságokon múlik, próbálod összerakni azokat a kis részleteket, amelyek az előrelépéshez szükségesek, hogy elérhesd a kitűzött céljaidat. Úgy gondolom, hogy a US Open-elődöntő extra önbizalmat adott, megmutatta, hogy hol tartok és mire lehetek képes, amikor csúcsformában játszom, és mennyire kiegyensúlyozott lehetek ebben a formában is. Ezek együttesen juttattak odáig, ahol most tartok.”
Medvedev a mostani orosz generáció kapcsán többször elmondta, hogy amikor fiatalabbak voltak, Khachanov tűnt a legnagyobb tehetségnek, és őt próbálták utolérni a többiek. Ez utóbbi sikerült is, ugyanis Medvedev és Rublev egyaránt hamarabb vetette meg a lábát az elitben, miközben Khachanov – azt követően, hogy betört a top 10-be – képtelen volt állandósítani a formáját és lassacskán hátrébb csúszott a rangsorban.
picture

Australian Open: Khachanov - Korda - a mérkőzés legjobb pillanatai

„Azt mondanám, hogy megváltozott a dinamika bizonyos mértékben közöttünk. Daniil előttem és Andrey előtt volt, miközben Andrey top 10-es játékos maradt és a világbajnokságra is kijutott. Én a top 20-ban, vagy a top 15-ben voltam. Egy rövidebb időre a 25. vagy 28. helyre csúsztam vissza, 2021-ben a magánéletemben is voltak problémáim, becsúsznak nehezebb időszakok. Nem mindig megy simán, de mindig hittem magamban és a képességeimben.”
Khachanov a héten többször is kiállt az Azerbajdzsánnal konfliktusban álló örmények mellett, amire a teniszező örmény származása adja meg a választ. „Sokszor említettem már, hogy örmény felmenőkkel rendelkezem. Az apám, a nagyapám részéről, de még az anyai ágról is. Félig örmény vagyok. Hogy őszinte legyek, ennél mélyebben nem szeretnék belemenni, egyszerűen csak erőt és támogatást akartam mutatni a népem számára. Ennyi.”
A pályafutása első Grand Slam-negyeddöntőjében játszó Kordát elsősorban a sérüléséről kérdezték, amely a második szettől kezdve hátráltatta az amerikai teniszezőt. „A meccs alatt egyre csak rosszabb lett. Az egyik fogadásnál történt, utána az ütőt is nehezen fogtam. Volt valami hasonló Adelaide-ben is, de akkor gyorsan elmúlt, a meccsek alatt teljesen rendben volt. De aztán egy rosszul eltalált ritörn után már eléggé zavaró volt.”
Korda a búcsú ellenére úgy érzi, a pohár inkább félig tele van, nagyszerűen kezdte az évet, és hasonló folytatásban bízik. „Most tele vagyok önbizalommal. Mindig közel voltam a nagy meccsek megnyeréséhez, és most sikerül is behúznom ezeket. Ez egy hatalmas lecke volt, amit meg kellett tanulnom, és mindent egybevetve büszke vagyok magamra. Próbálom ugyanezt folytatni mentálisan. Azt hiszem, hogy már a közeli jövőben is igazán nagy dolgokra lehetek képes.”

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása