Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Fog-e Grand Slam negyeddöntőt nyerni Rublev valaha, ha agyonverik egyben, és csak pörgeti a telefonját?

Balázs Boldizsár

Frissítve 27/01/2023 - 09:56 GMT+1

A lehető legtöbb kárt okozta magának azzal, hogy már a spinning-gépen egykedvűen nyelte be a dopamint.

Australian Open: Djokovic - Rublev - a mérkőzés legjobb pillanatai

Novak Djokovic nagyon elnáspángolta Rublevet az Ausztrál Open negyeddöntőjében. A rekordbajnok még a pályán adta győzelmi nyilatkozatát – ahogyan győzelmi nyilatkozatot kell: fesztelenül, mosolyogva –, amikor a Grand Slam-elődöntőig sosem jutó orosz már mélabúsan telefonozgatott.
A hangulatuk kontrasztja pontosan megfelelt a biztoskezű győzelem és a kilátástalan vereség közti különbségnek.
Látszólag legalábbis. Az őket képernyőn keresztül követő milliókhoz érkező képek alapján. Andrey Rublev azonban egy másik képernyőt nézett. Tulajdonképpen mindegy, hogy melyik appot, mert a tech-óriások által konstruált összes művilág ugyanazt váltja ki az agyban: dopamint.

A dopamin az agy egyik jutalomfalatkája, amivel az evolúció rá tud minket beszélni, hogy magunknak vagy a fajunknak hasznos dolgokat is csináljunk néha. Kellemes löketet kapunk belőle evés, ivás, vagy szex után, és ez ösztönzi az idegrendszert tanulásra és edzésre, minthogy szellemi vagy sportsiker után a dopamin-szint emelkedése az, amit az agymonitorozás előtt tízezer évvel az emberi nyelv örömnek nevezett el.
A Szilícium-völgy óriáscégei a világ szinte minden pénzéből, másfél évtized alatt megtalálták a módját, hogy dopaminnal járjon a telefonnyomkodás. Ami a felhasználónak közel semmilyen haszonnal nem jár, az emberiségnek pedig inkább káros – mint azt látjuk. Ellenben a részvényeseknek jövedelmező.
A lelkiismeretfurdalásuktól űzött kísérleti pszichológusoknak, neurobiológusoknak meg sem tiltja senki, hogy cikkekben, interjúkban és dokumentumfilmekben beszéljenek arról, hogy az egész bolygót a telefonjához lehet láncolni a megfelelő ritmusban és tálalásban felugró, érdekesnek tűnő hírecskékkel, képekkel és videókkal. A dopamin hatása ugyanis független attól, hogy tudunk-e róla, tehát nyugodtan el lehet mondani, és olyan erős, hogy úgyis csak nagyon kevesen tudnak ellenállni a függőségnek.
Mint ahogy Rublev sem. Hosszú Katinka mondta az elsőtől az utolsó percig és grammig beosztott életrendjére, hogy 400 vegyes olimpiai aranyból egy van a világon. Aki azt meg akarja nyerni, nem élhet úgy, mint mindenki más. A hétből hét Grand Slam-negyeddöntőt elvesztő Rublev első lépésként a legjobb négybe akarna mostmár eljutni, tehát kicsit nagyobb a kínálat, de legalább ennyivel nagyobb a tolongás is. És most szerdán versenyhátrányba került.
Lejött a pályáról, felült a spinningre, és feloldotta a telefont. Amint elkezdte pörgetni, dopaminnal küldte meg az agyát. Jutalommal; pontosan ugyanazzal mint Djokovicét a győzelem ténye. Mindkettejük idegrendszere azt hallotta: amit most csináltál, jó volt! Erősítsd meg a gondolatpályákat, amikre szükséged volt hozzá!
El lehet talán képzelni olyan vesztes meccset, ami után ez nem is rossz üzenet. De Rublev Djokovictól kapott verése biztosan nem tartozik ide. Pont hogy a gondolatpályái bizonyultak alkalmatlannak. Nyilván rosszabb teniszező, mint Djokovic, de nem az ütésekkel volt az elsőszámú gondja: majdnem minden labdamenet megnyerésére mutatkozott esélye. Gémet mégis csak olyat nyert, amire Djokovicnak tulajdonképpen nem volt szüksége.
picture

Hatalmas pontot nyert Djokovic Rublev ellen

Ha hagyta volna, hogy átmossa az idegeit a vereség fájdalma, azzal tett volna egy lépést, hogy átalakuljon a Grand Slam-végjáték tétjéhez való viszonya. Még csak pszichológust sem kell fizetnie hozzá; az évmilliárdnyi evolúció gondoskodik a nagyjáról. Utólag akármennyire is elemzik ki majd a meccset, arra elszalasztotta az esélyt, hogy az érzelemvilágát – ami mindennél inkább okozhat tökéletlen ütésválasztást – megváltoztassa. Sőt, a dopaminnal inkább megszilárdította.
Ahogyan százakkal megesett már, hogy Djokovic megsemmisítette őket, úgy minden emberrel, hogy a fájdalmat dopaminnal tusolja el. Maradva a sportolóknál, állítólag voltak olyanok is a történelemben, akik egy vereség után erre szakosodott lányokhoz fordultak. Ha egy pillanatig úgy teszünk, mintha hinnénk a mendemondáknak: ez a dopamin-forrás ha erkölcsösebbnek nem is, még mindig célszerűbbnek látszik a telefonpörgetésnél. Mint ballépés, kizárólag mélyítheti a válságot; nagyobbat taszajt a sportolón a vereségtől elfelé.
Azt persze egyáltalán nem mondom, hogy Rublev bárcsak ment volna kurvázni, mintsem instázni. Pusztán csak sajnálom, hogy a korunk gyakorlatilag ellehetetleníti, hogy a világ egyik legfontosabb sportágának stabilan az egyik legjobbja még komolyabb sportolóvá szenvedje magát. Abban azért lehet bízni, hogy ilyen Dosztojevszkij-regénybe illő ábrázattal nem születhet senki véletlenül, azaz Rublev megtalálja az érlelő kínt, majd egy Grand Slam-elődöntőt is.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés