Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nadal másfél hónapja edzeni sem tudott rendesen, most készülhet a 29. Grand Slam-döntőre

Németh Dániel

Publikálva 28/01/2022 - 12:12 GMT+1

Rafael Nadal nagyon boldog volt, miután négy szettben legyőzte Matteo Berrettinit, és bejutott az ausztrál nyílt teniszbajnokság döntőjébe. Lábsérülése miatt még néhány héttel ezelőtt sem volt biztos benne, képes visszatérni a profik közé, ehhez képest egy újabb Grand Slam-döntő vár rá, amelyben ellenféltől függetlenül minden esélye meglesz, hogy megszerezze a történelmi, 21. győzelmet.

Rafael Nadal - fotó: William West

Fotó: AFP

Egyetlen mérkőzés választja el attól, hogy ismét történelmet írjon.


Rafael Nadal bejutott az Australian Open döntőjébe, miután a legjobb négy között remek játékkal, 6:3, 6:2, 3:6, 6:3 arányban legyőzte Matteo Berrettinit. A spanyol klasszis 29. alkalommal jutott döntőbe Grand Slam-tornán, Melbourne-ben pedig ez lesz a hatodik fináléja, nyernie azonban mostanáig csak egyszer, 2009-ben sikerült. Az elveszített döntők többségénél Novak Djokovic vagy Roger Federer volt az ellenfele, most viszont velük egészen biztosan nem találkozhat.
„Ez teljesen váratlanul ért, nagyon boldog vagyok. Akik ismernek, azok persze tudják, hogy mindig a legjobbra törekszem, és most már a győzelem a célom. Korábban már mondtam, de számomra egy ajándék, hogy itt lehetek. Picit másképp állok most a dolgokhoz. Persze a küzdőszellem mindig megmarad, ezt nem tudom megváltoztatni, benne van a DNS-emben. Másfelől viszont az, hogy önmagam lehetek, ezen a szinten küzdhetek, pozitív energiát ad a folytatáshoz, mert számomra fontosabb, hogy teniszezhetek, minthogy megnyerhetem a 21. címet.”
Nadal a korábbi interjúkban is elmondta: néhány hónappal ezelőtt abban sem volt biztos, hogy egyáltalán képes visszatérni a pályára, mivel az edzéseken sem tudta, hogyan reagál a lába a terhelésre. A felkészülés bizonyos szakaszaiban elképzelhetetlennek tűnt, hogy három nyert szettre menő mérkőzéseken esélyes lehet, ehhez képest kiváló játékkal jutott el a döntőig, és egy egészen brutális ötszettest is behúzott az út során.
„A kétségek végig ott voltak, nagyon nehéz volt ez a hat hónap. Ha az életet nézzük, nem panaszkodhatok, főleg a mostani helyzetben, amikor világszerte nagyon sok ember halt meg. Sok család veszített el sok embert, hozzájuk képest az én hónapjaim nem is voltak annyira nehezek. Ezek az igazán kemény dolgok az életben, és nem azok, amik velem történtek” – magyarázta a spanyol, hozzátéve: a bizonytalanság még most is megvan valamilyen szinten.
A lábprobléma minden nap gondot okozott. És a kétségeim még mindig megvannak. Ezt már máskor is mondtam, de valószínűleg a karrierem végéig így marad, mert ez egy olyan probléma, amit nem tudunk orvosolni.
„Elképesztőnek tartom, és nagyon boldog vagyok, hogy az előző három hét során ezen a szinten tudtam teniszezni. De persze nem csak a tenisz a lényeg. Meglepett, hogy ezen a szinten tudtam játszani és küzdeni a topjátékosok ellen. Ez hihetetlen, nem igaz? Másfél hónappal ezelőtt még azt sem tudtuk, hogy visszatérek-e egyáltalán a Tourra, mert nem tudtuk megoldani a problémát. Most mégis itt vagyok, amiért köszönettel tartozom az életnek.”
picture

Berrettini - Nadal - Australian Open

A korábbi évekhez képest feltűnő, hogy időnként mennyivel agresszívebben játszik a spanyol, és akár még a nagy adogatók ellen is az alapvonal környékéről kezdi meg a labdameneteket. Korábban – főleg a tartósan 200 fölött szerváló játékosokkal szemben – sokszor három-négy méterről fogadta az adogatásokat, hogy több ideje legyen ritörnözni, és nagyobb eséllyel tartsa játékban a labdát. A spanyolt erről a taktikáról is kérdezték a sajtótájékoztatón.
„Ez a pillanattól függ, elég sok dolgot kipróbálok. A torna elején még az alapvonal mögött álltam, ma viszont elég sokáig közel maradtam hozzá. Abban a játékban viszont, amikor a negyedik szettben megcsináltam a bréket, néhány méterrel hátrébb voltam. Szóval nem tudom. Az a lényeg, hogy kétségeket ébresszünk az ellenfélben a pozíció megváltoztatásával, ellenkező esetben az ellenfél hozzászokik, szóval a megfelelő pillanatban a megfelelő döntéseket kell meghozni.”
„Ma jól működött. Az elején szerintem jól fogadtam a pályán belülről, kihasználtam a lehetőségeimet, megakadályoztam, hogy a fonák oldalról tenyereseket üssön. Ezt normál esetben előszeretettel csinálja, de elég jól használtam a fonák keresztjeimet a tenyereseivel szemben, és aztán persze a tenyeres kereszteket, illetve az egyenes váltásokat. Úgy gondolom, hogy taktikailag remekül játszottam.”
A harmadikra picit elfáradtam, ő pedig belelendült a játékba. Több esélye volt, hogy az alapvonal közeléből irányítsa a labdameneteket. De ez normális. Egy kiváló játékos volt az ellenfelem, és lehetetlen úgy végigjátszani egy meccset, ahogyan az első két szettben teniszeztem.
Nadal ezzel a sikerrel egy győzelemre került attól, hogy megszerezze karrierje 21. Grand Slam-győzelmét, és a rangsor élére álljon. (Ráadásul a következő major-versenyen, ha nem sérül meg, továbbra is ő számít majd a favoritnak.) Riválisai közül Federernek és Djokovicnak egyaránt volt esélye a 21. cím megszerzésére, de mindketten elbuktak a döntőben; a szerb simán kikapott tavaly Daniil Medvedevtől a US Openen, a svájcinak 2019-ben meccslabdái is voltak Wimbledonban Djokovic ellen.
picture

Rafael Nadal - Australian Open 2022

Fotó: Getty Images

„Nem is tudom. Azért még mindig elég messze van a 21, nem?” – felelte Nadal arra a kérdésre, mit jelentene neki, ha összejönne a győzelem. „Minden egyes siker nagyon különleges, mert saját története van, a kemény munka története, különösen az én esetemben, hiszen a karrierem során számtalan sérülésen mentem keresztül. Ezek egy részéről tudtok, egy részéről nem” – folytatta a spanyol, hozzátéve: a nehézségeket rendszerint bőven kárpótolták a pozitívumok.
Igen, a győzelem különleges érzés, és nem lenne ugyanaz, ha nem állna mögötte a befektetett munka. Úgy értem, hogy ha ez könnyű lenne, nem érne ugyanannyit. Az esetemben talán még nagyobb volt az élmény, mert sokszor közel álltam ahhoz, hogy egyáltalán ne tudjam tovább folytatni.

Az Australian Opent az Eurosporton a Porsche Centrum Budapest hozza el Önnek!

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés