Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nadal ellen kelleni fog a hókuszpókusz meg a többi hűhó

Gecsei Dina

Frissítve 22/01/2022 - 20:36 GMT+1

Arra, hogy Rafael Nadal ellen Adrian Mannarino nyerni tud az Australian Open nyolcaddöntőjében, tizenegyszeres pénzt fizetnek a fogadóirodák. A francia srác James Duckworth, Hubert Hurkacz és Aslan Karatsev legyőzését követően kerül szembe a spanyol legendával, és ha semmilyen más ármány és cselszövés nem jöhet szóba, valószínűleg előveszi a saját kis jól bevált praktikáit.

Adrian Mannarino

Fotó: AFP

A franciák 181 centis, 33 éves, balkezes teniszezője, Adrian Mannarino pokoli jó formában érkezett az Australian Openre; a Duckworth elleni győzelem egy dolog, de hogy Hurkacz ellen három sima szettben jutott tovább, azért már okozott pár homlokközépre szaladt szemöldököt a teniszrajongók körében. Aztán jött Karatsev, amikor már azt gondolná az ember, hogy na, akkor itt a végállomás, akkor ismét villantott Mannarino, és egy maratoni, 4 óra 39 perces, négyszettes csatában búcsúztatta a tavalyi elődöntős oroszt. Jó, eddig még lehetett a véletlen műve is, meglátjuk, Rafael Nadal ellen mit fog tudni mutatni a francia.
Az érdekesnek ígérkező meccs mondjuk épp a főszereplőnket nem mozgatta meg túlságosan; de aggodalomra semmi ok, nem Rafával van baja, ő egyszerűen ilyen. A L'Équipe összeszedett pár érdekességet, ami igazi kis különccé teszi a világranglista 69. helyén tanyázó Mannarinót. Mutatjuk is!

Lövése sincs, ki ellen kell pályára lépnie

A francia srác minden sajtótájékoztatója úgy kezdődik, hogy megkéri az újságírókat, hogy ne nagyon faggassák a következő ellenfelérről, mert ő nem akarja tudni, ki lesz az.
"Ha előre tudom, túl sokat agyalok rajta, sőt, hajlamos vagyok lejátszni a fejemben a meccset mielőtt egyáltalán a pályára lépnék" - nyilatkozta még 2020-ban.
De most is ez történt, a Karatsev elleni meccs után is próbálkoztak puhatolózni nála, kevés sikerrel.
Nem tudom, ki ellen fogok legközelebb játszani. Nem szeretem megnézni a sorsolást, és nem is akarom tudni
- mondta Mannarino. "Hajnali három óra van, épp most fejeztem be a meccsemet. Nem igazán érdekel, hogy kivel játszom legközelebb. Ez az utolsó dolog, amire gondolni fogok."
Mondjuk az teljesen jogos igénynek tűnik, hogy kicsit szeretné kiélvezni a győzelem ízét, mielőtt beleveti magát a következő feladatba. (Kinek ne lenne szimpatikus ez a hozzállás?) Jó, kicsit finomított a furcsa szokásának ismertetésén azzal, hogy ez nem pusztán babona, hanem valahol egy racionális döntés is:
"Úgy gondolom, hogy a top 100-as játékosoknak körülbelül 20 másodpercre van szükségük ahhoz, hogy tudják, hogyan játszik a másik, és mit kell tenni ellenük. Szóval, ha három nappal előre tudom, vagy csak 20 perccel azelőtt, hogy pályára lépek, az igazából teljesen mindegy. "
picture

Adrian Mannarino

Fotó: Imago

Na, de ami nem mindegy: az ütő!

Főhősünk élete párja valószínűleg olykor kicsit féltékeny lehet Mannarino ütőjére, ugyanis kivételes kapcsolat fűzi a "munkaeszközéhez". Néhány éve mindösze egyetlen ütőt hordott a táskájában, amivel végig is játszotta a meccseit. Azon a szinten, ahol a többiek nagyjából minden új labdánál új ütőt kapnak a kezükbe, elég különösnek tűnik ez a hagyomány.
Sőt, mivel a kedvenc típusát már nem gyártják, még a közösségi médiában is próbálkozott, hogy hátha valaki segít találni még belőle. Óriási figura.
Hugo Nys, Mannarino párospartnere szerint megszállottan ellenőrzi az ütője minden apró részletét: a markolat méretét, az egyensúlyt, a feszeséget, mindent. Nys azt mondta, hogy az életének egy jó részét a szobájában tölti, hogy ezeket az apró beállításokat el tudja végezni az ütőjén, "igazi kis laboratóriuma van a kiigazításokhoz, tiszta dili" - tette hozzá.
picture

Mannarino és az ütője <3

Fotó: AFP

Nincs hókuszpókusz, csak játszik

"Ő egy nagyon trükkös játékos. Másképp játszik, mint a legtöbb srác a touron, a többiek lendületesek, és nagy erővel küldik meg a labdát. Ő viszont mindkét oldalról laposan üti a labdát, és inkább az időzítéssel játszik" - mondta róla Andy Murray még tavaly októberben, Indian Wellsben.
Mannarino nem a legerősebb vagy leglátványosabban játszó játékos, és ezzel ő is tisztában van.
"Nem fogok 220 km/h-val szerválni vagy rengeteg nyerőt ütni. Én az a fickó vagyok, aki csak visszaüti a labdát még egyszer. Ez az, amihez értek" - mondta a Karatsev elleni győzelem után. Viszont - és lehet, hogy az ütőben rejlik a titok, az ellenfél labdájának az erejét valahogy elnyeli, és nem esik ki a saját ritmusából. Az orosznak még meg is köszönte ez: "Nagyszerű labdákat adott, sőt, igazából valahogy rávett, hogy jól játsszak. Szép mérkőzés volt."
Persze, azon a meccsen eléggé elfáradt a francia, ugyanebben a nyilatkozatban mondta azt is, hogy néha csak ránézett az órára, hogy mióta vannak a pályán, és arra gondolt:
Baaaszki, nem igazán érzem jól magam.
És akkor a java még csak most jön! Reméljük, minden kis babona és ütőbeállítás hozzájárul majd ahhoz, hogy egy színvonalas meccset lássunk, de valószínűleg nem ma mennek csődbe a fogadóirodák egy papírforma-borulás következtében.
Vasárnap hajnalban, az Eurosport 1-en követhetjük Rafa Nadal és Adrian Mannarino találkozóját, a korábbi programtól függ, de 4 óra előtt biztos, hogy nem kezdenek. Aki nem akar felkelni Mannarino ütője miatt ilyen korán, egy Eurosport Player előfizetéssel itt, az oldalunkon vissza tudja nézni bármikor a találkozót.

Az Australian Opent az Eurosporton a Porsche Centrum Budapest hozza el Önnek!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés