Novak Djokovic ügyéről Boris Becker és Darren Cahill is elmondta a véleményét.

A világelső Novak Djokovicnak pénteken másodszor is visszavonták az ausztrál vízumát. A 34 éves játékos és ügyvédi csapata újabb fellebbezést nyújt be, hogy maradhasson és versenyezhessen a hétfőn Ausztrál Openen.
"Úgy tűnik, hogy ez már elég hosszú ideje húzódik" - mondta az ötszörös melbourne-i döntős Andy Murray az ügyről.
Australian Open
Novak Djokovic visszatér! - Jövőre, Ausztráliába, a torna igazgatója szerint
TEGNAP 12:18
Djokovic vízumát Alex Hawke bevándorlási miniszter egészségügyi és rendészeti okokra hivatkozva törölte pénteken. Ez azt jelenti, hogy a 20-szoros Grand Slam-bajnokot kitoloncolhatják és hároméves vízumtilalmat is kaphat Ausztráliában.
Djokovic és az ausztrál kormány ügyvédei pénteken rendkívüli meghallgatáson vettek részt, hogy eldöntsék, mi lesz a következő lépés.
"Nem fogok itt ülni és elkezdeni rugdosni Novakot, amíg a földön fekszik" - mondta Murray a Sydney Tennis Classic elődöntőjében aratott győzelme után. "Én csak azt akarom, hogy ez megoldódjon. Mindenkinek jó lenne, ha ez lenne a helyzet."

Andy Murray Sydneyben

Fotó: Getty Images

Djokovic a férfi mezőnyben rekordot jelentő 21. Grand Slam-címére pályázik, amivel megelőzné nagy riválisait, Roger Federert és Rafael Nadalt. Ausztráliában hatalmas sikereket ért el, hiszen kilenc alkalommal nyert Melbourne-ben. 2011 óta mindössze háromszor kapott ki a tornán.
A korábbi világelső Boris Becker, aki 2013 és 2016 között Djokovic edzője volt, azt mondta, hogy a szerb "politikai játszmába keveredett.
"Egyetlen teniszező sem nagyobb egy tornánál" - mondta Becker a BBC Sportnak. "Nekünk, sportolóknak újra a pályán zajló eseményekre kell koncentrálnunk, nem pedig arra, ami a bíróságon történik. Ez egy politikai játszma, amibe belekeveredett, és ez sajnálatos."
A Djokovic vízumának megadásáról szóló eredeti döntés óriási vitát váltott ki az ausztrál közvéleményben, amelyre az elmúlt hónapokban szigorú zárlatos szabályok vonatkoztak.
A NewsCorp ausztrál ügynökség által a Hawke-döntés előtt 60 000 ember megkérdezésével végzett felmérés szerint az emberek 83%-a azt akarta, hogy Djokovicot kiutasítsák.

Boris Becker és Novak Djokovic

Fotó: Getty Images

Arra a kérdésre, hogy Djokovic törődne-e a közvélemény megítélésével, Becker azt mondta: "Ki ne szeretné, hogy szeressék? Tudja, hogy tisztelik, de nem szeretik annyira, mint Rogert, Rafát és a többieket, és mindig is ő volt az esélytelenebb.
Kicsit olyan, mintha én lennék a világ ellen, ami őt azzá a játékossá tette, aki volt. Ő egy utcai harcos. Ez a mentalitása, és ez tette őt naggyá és sikeressé. Ezen nehéz változtatni."
Az ATP szerint a 100 legjobb férfi játékos közül 97 be van oltva. Több játékos is bírálta Djokovicot, a negyedik helyen kiemelt görög Stefanos Tsitsipas pedig azt mondta, hogy "bolondnak állította be az oltott játékosokat".
A brit Sue Barker, aki 1976-ban megnyerte a Roland Garrost, és jelenleg a BBC műsorvezetője, azt mondta, hogy a helyzet elvonja a figyelmet az egész versenyről.
"A világ első számú játékosát akartuk, ő is ott lehetett volna, ha beoltják" - tette hozzá. "Tudom, hogy úgy döntött, hogy nem akarja, és ez az ő joga - de ez az ő döntése is. És ennek a döntésnek következményei vannak."

Sue Barker

Fotó: PA Sport

Darren Cahill, aki korábban a kétszeres Grand Slam-bajnok Simona Halep edzője volt, a közösségi médiában azt írta, hogy mindenhol hiba van ebben a helyzetben.
"Kemény szabály kellett volna az országba való belépéshez, figyelembe véve, hogy min mentek keresztül az emberek" - írta az ausztrál Cahill. "Oltassa be magát, és jöjjön el játszani az Australian Openre, vagy ha nem, akkor talán 2023-ban találkozunk. Nincs mozgástér."
via BBC

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Tenisz
Mennyit érne Pete Sampras szerva-röptéje a mai mezőnyben?
21/01/2022 13:23
Australian Open
Murray és Raducanu is búcsúzott, hullottak a GS-győztesek és kiemeltek az Ausztrál Openen
20/01/2022 12:09