Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Az év sorsolása: már az első fordulóban egymásnak esnek a sztárok

Németh Dániel

Publikálva 24/10/2021 - 12:30 GMT+2

Egészen brutális párosításokkal indul a bécsi 500-as tenisztorna, amit az Eurosporton élőben közvetítünk.

Andy Murray - fotó: Laurie Dieffemacq

Fotó: AFP

Ennél tökéletesebb kezdésről álmodni sem tudtak volna a bécsi torna szervezői.


Nem ritka, hogy az 500-as versenyeken, főleg az idény vége felé, amikor sok topjátékos még a vb-részvételért küzd, besűrűsödik a mezőny, pontosan ez történt Bécsben is, ahol valami brutálisan jó első fordulós mérkőzésekre lehet számítani. Kijutott a jóból Fucsovics Mártonnnak is, aki a friss Indian Wells-i bajnok Cameron Norrie ellen kezdi a versenyt, nem lesz tehát könnyű feladata az első számú magyar teniszezőnek.

Stefanos Tsitsipas - Grigor Dimitrov

Az első forduló egyik legnagyobb rangadóját Stefanos Tsitsipas és Grigor Dimitrov között rendezik, és minden okunk megvan, hogy azt feltételezzük: nem csak a nevében lesz érdekes ez a találkozó. Tsitsipasnak összességében talán nem az amerikai kemény pályás szezon sikerült a legjobban, de így is rendkívül kiegyensúlyozottan teniszezett, így még mindig elmondhatjuk, hogy ő az egyik legjobb formában lévő játékosa a mezőnynek.
Dimitrov számára csodálatosan indult az év, az Ausztrál Openen pályafutása legszebb időszakát idéző játékot mutatott, de aztán egy sajnálatos hátsérülés és a könyörtelen Aslan Karatsev véget vetett a menetelésének. Ez rá is nyomta valamelyest a bélyegét a szezonjára, salakon szokás szerint kevés meccset nyert, az amerikai kemény pályás szezon legvégére azonban formába lendült, San Diegóban és Indian Wellsben is elődöntőt játszott, nem is akármilyen tenisszel.
Egymás elleni mérleg: 1-1
Mindkét mérkőzésüket 2020-ban játszották, a Roland Garroson – nem meglepő módon – Tsitsipas nyert három szettben, de Bécsben sikerült a visszavágás Dimitrovnak, szetthátrányból fordítva gyűrte le a görögöt.
picture

Grigor Dimitrov

Fotó: Getty Images

Fabio Fognini – Diego Schwartzman

Fognini finoman szólva sincs nagy formában, a nyári kemény pályás versenyeken öt mérkőzést nyert meg, ráadásul ebből csak egyet sikerült top 50-es játékos ellen. Ő azonban soha nem a stabilitásáról volt híres, sokkal inkább a pillanatnyi zsenialitásáról, vagyis a hullámzó formája ellenére most is várható tőle egy-két villanás, ami érdekessé teheti a találkozót. Azt viszont nehéz elképzelni, hogy legyőzi majd Schwartzmant.
Az argentin játéka a salakpályás versenyeken valamelyest csalódást keltő volt – négy tornán is az első mérkőzésén kikapott – a Roland Garros-negyeddöntője óta viszont kiválóan teniszezik. Az amerikai szezon vége különösen jól sikerült neki, a US Openen a tizenhatig jutott (itt azért csalódásként élhette meg, hogy kikapott Botic van de Zandschulptól), azóta pedig San Diegóban és Indian Wellsben egyaránt negyeddöntős volt.
Egymás elleni mérleg: 1-1
Sokat nem lehet kiolvasni ebből, ugyanis az utolsó mérkőzésüket 2017-ben játszották, azt viszont legalább Bécsben. Ott Schwartzman nyert, két évvel korábban Sao Paulóban Fognini.

Gael Monfils – Lorenzo Musetti

Az idény első felében Monfilsnak akadtak nehézségei a pályán, a 2020-as mélyrepülését folytatva mérkőzést is alig-alig tudott nyerni. A mélypontot talán az Ausztrál Openen érte el, ahol könnyeivel küszködve beszélt arról, mennyire nem érti, mi áll a gyenge játék hátterében, ugyanakkor hozzátette, nem adja fel. A kemény munka az amerikai versenyekre érett be, hosszú idő után először egymást követően tudott meccseket nyerni, majd jött a metzi elődöntő és a szófiai döntő.
Monfils tehát most már kimondottan jó formában van – még ha a 2020 elején látott magabiztosságát egyelőre nem is nyerte vissza – mostani ellenfele ugyanakkor jókora gödörbe került. Musetti az év nagy részében egyenletesen fejlődött, azóta viszont, hogy 2-0-s vezetésről kikapott Djokovictól a Roland Garroson, két meccset nyert meg, azt is top 100-on kívüli ellenfelekkel szemben. Most tehát neki kell összekaparnia magát, és ha ez nem is most történik meg, a képességei megvannak, hogy megszorongassa Monfils-t.
Egymás elleni mérleg: ez lesz az első mérkőzésük.
picture

Teniszfanoknak kötelező néznivaló: Musetti egyszemélyes show-ja

Casper Ruud – Lloyd Harris

A 22 éves norvégnak akár az év legtöbbet fejlődött játékosa címet is odaadhatnánk, ebben az idényben ugyanis egyértelműen szintet lépett, és az egyik legjobb salakpályás teniszezőjévé lépett elő. Idén már 49 megnyert meccsnél és öt tornagyőzelemnél jár (ez utóbbival ő a legeredményesebb a férfiaknál), ráadásul már nem csak salakon kell számolni vele. Nagyon jó esélyei vannak, hogy az év végi világbajnokságra is kvalifikálja magát, de ehhez azért nem ártana erősen zárni a szezont.
Nem lesz könnyű dolga, ugyanis Harrist is egyértelműen azok közé kell sorolni, akik 2021-ben robbantak be az élmezőnybe, az antwerpeni elődöntőjével már csak egy karnyújtásnyira van attól, hogy top 30-as legyen. A nagy szervájával és az erős tenyeresével minden adott, hogy sikeres legyen fedett kemény pályán, és nem lenne nagy szenzáció, amennyiben kiejtené a torna első fordulójában a top 10-es norvégot.
Egymás elleni mérleg: 2-0
Mindkét találkozó relatíve friss emlék. Winston-Salemben a 2019-es eseményen találkoztak, akkor csak egy szettig jutottak, Harrisnek fel kellett adnia a meccset sérülés miatt. A legutóbbi mérkőzésükre pedig Indian Wellsben került sor, Ruud egy szoros háromszettes küzdelemben gyűrte le a dél-afrikait.

Andy Murray – Hubert Hurkacz

Annak, hogy a korábbi világelső mostanság szabadkártyákkal állhat rajthoz nagyobb versenyeken, megvan az az előnye, hogy már az első fordulókban összefuthat a topjátékosokkal. Ő pedig – csípőprotézis ide vagy oda – nem egyszer bizonyította már, hogy egy-egy mérkőzés erejéig képes felvenni velük a kesztyűt. Sőt, igazából a versenyek elején még nagyobb is az esélye, mint két-három mérkőzés után, amikor már láthatóan holtfáradtan lép a pályára.
Azok, akik a háló másik oldalára kerülnek, valószínűleg kevésbé örülnek, amikor meglátják a táblán Murray nevét a sajátjuk mellett, Hurkacznak pedig kimondottan rossz pillanatban jött ez a sorsolás. A lengyel szintén azok közé tartozik, akik nagyon jó eséllyel pályáznak a világbajnoki részvételre, a szoros verseny miatt viszont túlzás nélkül minden egyes pontnak nagy jelentősége van, tehát Bécsben is több pontot kellene gyűjtenie a fő riválisainál, Ruudnél, Norrie-nál és Sinnernél.
Egymás elleni mérleg: 0-2
Két, tökéletesen egyforma eredmény született a párharcaik során: Cincinnatiben és Metzben egyaránt 7:6, 6:3 arányban győzött a lengyel, ráadásul a tie-breakeket mindkét ízben 7-4-re nyerte meg.
picture

Andy Murray

Fotó: Getty Images

Reilly Opelka – Jannik Sinner

Az amerikai szervagép nemrég egy interjúban mindent megtett annak érdekében, hogy ne szeressék őt, viszont a szókimondó mondataival annyira kitűnt a paneldzsungelből, hogy ironikus módon valószínűleg ezzel szerzett magának új rajongókat. Mondjuk a teniszével nehezen is lehetne, a 220-as szervák és a két-három ütéses labdamenetek hosszú távon nem annyira szórakoztatóak, kész szerencse, hogy ezzel ő a legkevésbé sem foglalkozik.
Az ellenfelei annál inkább, hiszen abban a tudatban kell pályára lépniük, hogy ha épp olyan napot fog ki az amerikai, akkor esélyük sem lesz fogadóként, és nagyon kell vigyázniuk az adogatásaikra. Sinnernél pedig elég nagy a tét, hiszen a top 10 felé rohamléptekkel közelgő olasz is esélyes a vb-részvételre, ráadásul a szófiai győzelmével, valamint az antwerpeni döntőjével (amit még szintén győzelemre válthat) elég komoly hajrát nyitott, érdemes rá figyelni.
Egymás elleni mérleg: ez lesz az első mérkőzésük.

Carlos Alcaraz – Daniel Evans

Carlos Alcaraz eljövetelét már évekkel ezelőtt megjósolták a fejlődését közelről figyelő szakemberek, ez az év pedig részben az ő előretöréséről szólt. A 18 éves spanyol minden szempontból fantasztikus idényen van túl: nyárig zömmel Challengereken versenyzett, megalapozva ezzel a top 100-es helyezését, Umagban ATP-tornát nyert, a US Openen pedig Stefanos Tsitsipas ágán a negyeddöntőig menetelt.
Még a mezőny egyik legjobban gondolkodó játékosának, Dan Evansnek is fejtörést okozhat, hogyan semlegesítse a tenyeresét, amely a következő éra egyik legrettegettebb ütése lehet. A britnek – noha Norrie mellett valamelyest háttérbe szorultak az eredményei – kimondottan jó éve van, nyert tornát az évben, játszott elődöntőt 1000-esen (ráadásul salakon), a szezon második felében azonban elmaradtak tőle a bravúros győzelmek.
Egymás elleni mérleg: ez lesz az első mérkőzésük.
picture

Carlos Alcaraz (US Open 2021)

Fotó: Getty Images

Cameron Norrie – Fucsovics Márton

Indian Wells-i győzelmével teljesen reálissá vált az a forgatókönyv, hogy Norrie ott legyen a torinói ATP-vb-n. Egy évvel ezelőtt, amikor közelebb volt a top 100 végéhez, mint a top 30-hoz, ezt kevesen gondolták volna, köztük talán ő maga sem, 2021-ben azonban nagyon kijött neki a lépés, és minden borításon kiegyensúlyozottan teljesített. Hat döntő, két győzelem – köztük egy 1000-es tornával – mindez önmagáért beszél.
Fucsovics számára az lehet az elsődleges cél, hogy az év végéig közel kerüljön a Grand Slam-kiemeléshez, amitől jelenleg körülbelül 200 pont választja el. Ehhez azért kellene még legalább egy kiemelkedő verseny az idényben, mondjuk épp Bécsben, ahol két évvel ezelőtt nyolcaddöntős volt. Norrie formáját látva ugyanakkor már az első fordulós győzelemhez is nagy bravúrra lenne szüksége, de ha az Antwerpenben mutatott játékát tudja állandósítani, összejöhet neki.
Egymás elleni mérleg: 2-0
Mindkét mérkőzésüket Norrie nyerte: Monte-Carlóban két játszmában győzött a brit, Montrealban pedig három szettben.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés