Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Váratlan helyen lendült formába az eddig gyengélkedő amerikai óriás

Nánási Antal

Publikálva 16/05/2021 - 21:40 GMT+2

2021-ben az eddigi legjobbat hozta ki Reilly Opelkából a római salak, aki az olasz fővárosban az idei év sorozatos vereségeit követően talált vissza a győzelmek útjára.

Opelka elődöntős Rómában

Fotó: Getty Images

Az amerikai óriás február elejét, azaz bő három hónapot követően tudott ismét mérkőzést nyerni az ATP Touron.

Sergiy Stakhovsky és Yen-Hsun Lu. Ők azok a játékosok, akiket a római torna előtt Reilly Opelka főtáblás mérkőzésen le tudott győzni 2021-ben. A legszebb napjai egyikén Roger Federert Wimbledonban legyőző ukrán manapság a ranglista TOP 200-a környékén tanyázik, a tajvani pedig elhúzódó sérülését követően próbál visszakapaszkodni az elitbe. Mondjuk van is honnan, jelenleg ugyanis a 678. helyen szerénykedik. Egyikük legyőzése sem mondható tehát eget rengető skalpnak, mégis, az amerikai óriás számára ez a két siker jelentette 2021 pozitív részét. Eddig.
Rotterdam, Doha, Dubai, Miami, Madrid – az öt város ATP-tornájában közös vonás, hogy Reilly Opelka valamennyi versenyen rögtön az első mérkőzésén vereséget szenvedett. A szomorú sormintába csupán az a jelenség visz némi változatosságot, hogy Miamiban nem az első, hanem a második kör jelentette a végállomást, hozzá kell azonban tennünk, hogy Floridában Opelka kiemeltként erőnyerő volt az első körben. Ráadásul Miamit követően az amerikai elkapta a koronavírus fertőzést is, amit ugyan enyhe tünetekkel sikerült megúsznia, további három hetet azonban csak elvett a felkészülésből, jókora törést is okozva annak ritmusában.
„Beletelt legalább 3-4 hétbe, mire újra a normál energiaszintet éreztem a testemben, és így meg tudtam csinálni a négyórás napi edzésemet” – nyilatkozta Opelka a fertőzésből való felépülését illetően.
picture

Reilly Opelka lors de l'Open d'Australie 2021

Fotó: Getty Images

Nos, a jelek szerint az energiaszint visszanyerése hibátlanul sikerült. Reilly Opelka ugyanis úgy jutott el a római mestertorna elődöntőjébe, hogy az addig lejátszott négy találkozóján egyetlen alkalommal sem veszítette el az adogatását, nagyban köszönhetően például az összesen ütött 77 ásznak. Ráadásul, a legjobb négyig vezető úton a lejátszott nyolc szettből csupán kettő ment el a rövidítésig, saját adogatásának megvédése mellett tehát az amerikainak jellemzően sikerült brékelnie ellenfelét. Mindezek mellett, ha figyelembe vesszük az ellenfelek profilját, még nagyobb dicséret illeti az amerikait. Az első fordulóban a pályafutása zenitjén már túllévő Richard Gasquet-t egészen könnyedén sikerült legyőzni, a következő körben azonban az a Lorenzo Musetti jött szembe, aki egyrészt hazai pályán versenyzett, másrészt pedig egy éve ugyanitt Stan Wawrinkával bánt el, kiosztva a svájcinak egy 6-0-t a döntőszettben.
A harmadik fordulóban Aslan Karatsev, a teljes 2021-es szezon legnagyobb sztoriját szállító orosz volt az ellenfele, aki amellett, hogy első nekifutásra a selejtezőből indulva elődöntőt játszott az Ausztrál Openen, pár hete Belgrádban verte meg maratoni mérkőzésen Novak Djokovicot. A negyeddöntőben aztán az argentin Federico Delbonis sem jelentett különösebb gondot, ami azért is nagy szó, mert az amerikainál sokkal otthonosabban mozog salakon. Rómát megelőzően Delbonis 141 mérkőzést tudott megnyerni salakon, amerikai ellenfele azonban mindösszesen kettőt. Opelka sikeresen tudta a játékát megőrizve legyőzni az ellenfeleit, néhány nap alatt több győzelmet begyűjtve egyetlen tornán (4), mint az azt megelőző öt hónap során összesen (2).
picture

ATP Róma: Opelka - Gasquet összefoglaló

„Jól szerválok, ülnek a tenyereseim és őszintén szólva úgy érzem, jól mozgok most a pályán. Ez a három dolog most nagyon jól működik nálam. Rengeteg munkát tettem bele a felkészülésbe a gyenge idénykezdetet követően” – értékelte érthető elégedettséggel római szereplését az elődöntőbe jutásával karrierje legjobb 1000-es szereplését abszolváló amerikai szervagép.
Az elődöntő azonban egyben a végállomást is jelentette, Rafael Nadal és a salak kombinációja ugyanis már megálljt parancsolt az amerikainak. Teljesítményére azonban így is bőven büszke lehet, a formába lendüléssel pedig hétfőtől ismét TOP 40-esnek mondhatja magát, feljön ugyanis a világranglista 35. helyére. A hirtelen és némileg váratlanul jött sikerszériát Opelka Genfben folytathatja, az amerikai ugyanis ott van a svájci 250-es torna főtábláján.
Forrás: NBC Sports
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés