Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Alcarazt mindig a legjobbak motiválják, most épp Djokovic és Sinner

Németh Dániel

Frissítve 14/02/2024 - 18:15 GMT+1

Carlos Alcaraz a Buenos Aires-i 250-es tenisztornával hangolódik a Sunshine Double-re. Tavaly megnyerte ezt a tornát, és annyira magával ragadta a hangulata, hogy mindenképpen vissza szeretett volna térni. A helyszínen elmondta, változatlanul a világ legjobbjaival szeretne versenyezni, most épp Novak Djokovicot és Jannik Sinnert tartja a mércének.

Argentina Open : Tökéletesre sikerült a korábbi világelső Carlos Alcaraz visszatérése

Carlos Alcaraz idén is Buenos Airesben lép először salakra.

Tavaly ilyenkor a szokásosnál jóval nagyobb figyelem irányult a Buenos Aires-i tenisztornára, hiszen a mezőnyben feltűnt egy világsztár is Carlos Alcaraz személyében. A fiatal spanyol egy sajnálatos sérülés miatt kihagyta az Australian Opent, így számára Argentínában kezdődött el a szezon, amit egy tornagyőzelemmel sikerült is emlékezetessé tennie.
Azóta egy év eltelt, Alcaraz szerencsére teljesen egészséges, és meccshiánnyal sem küzd, mégis úgy döntött, hogy visszatér az argentin fővárosba. Tavaly ugyanis annyira megfogta őt a Buenos Aires-i torna különleges hangulata, hogy elhatározta: ha teheti, mindenképpen megpróbálja megvédeni a címét.
„Tavaly azért jöttem ide, mert nem voltak meccseim, mivel Ausztráliában nem játszottam. Idén viszont jó okkal jövök vissza. Imádtam itt lenni, megnyertem a versenyt, és egyébként is régen el akartam jönni ebbe a városba és erre a versenyre.”
„Juan Carlos Ferrero is nyert itt, és elég sok spanyol fordult meg erre, akik mind azt mondták, hogy ez egy remek kis verseny. Tavaly ezt én is megtapasztaltam, csodálatosak az itteni emberek. Nagyon különleges a hangulata és az energiája, szóval vissza akartam térni.”
picture

Argentina Open : Tökéletesre sikerült a korábbi világelső Carlos Alcaraz visszatérése

Buenos Airesszel együtt Alcaraz hat versenyt nyert 2023-ban, mindet február és július között. A váratlan wimbledoni sikerét követően viszont kisebb hullámvölgybe került, amelyből talán azóta sem lábalt ki teljesen. Persze a hullámvölgyet Alcaraz dimenziójában kell értelmezni, Cincinnatiben döntőzött, a US Openen és a világbajnokságon elődöntőbe jutott, az Australian Openen pedig negyeddöntős volt.
Ám ettől még tény: 2023 júliusa óta nem nyert versenyt, így egy esetleges címvédéssel ezt a sorozatot is lezárhatná.
„Sok dolog történt azóta, hogy legutóbb pályára léptem Buenos Airesben. Jó szinten teniszezek, magabiztosnak érzem magam. Ausztráliában is jól ment a játék, nagyon jók voltak az edzések, erőnléti szempontból is nagyon jó állapotban vagyok, a tenisz nagyon magas szintű. Meglátjuk, hogyan teljesítek majd Buenos Airesben.”
Alcaraz továbbra sem rejti véka alá, hogy milyen céljai vannak a sportban. Nyíltan beszél arról, hogy ő nem csak azért van itt, hogy lecsipegessen egy-egy nagyobb trófeát, amit már most is elmondhat magáról, de minden idők legjobbjaival szeretne versenyezni.
„Nagyon erős bennem a versenyszellem, igen ambiciózus vagyok, mindent meg szeretnék nyerni, és ez késztet arra, hogy a legmagasabb szinten dolgozzak edzéseken, hogy lelkesen és motiváltan induljak a versenyeken.”
„Nyilvánvalóan az, hogy Djokovic még itt van, illetve azok a játékosok, akik versenyeket nyernek, szintén motiválnak, hogy egy szinten legyek velük. De mondhatnánk a Nagy Hármast is, akikhez próbálok közelebb kerülni. Olyan srác vagyok, aki mer nagyot álmodni. Nagyon ambiciózus vagyok, mindig a világ és a történelem legjobbjait célzom meg.”
A spanyol azt is megerősítette, hogy jelenleg Djokovicra és Sinnerre tekint fő riválisaként.
picture

Sinner olyat tett, amit még senki: Djokovicot legyőzve döntős az Ausztrál Openen

„Ma ők a legyőzendő riválisok, ez nem is kétséges. Nekem és mindenkinek. De ez egy nehéz játék, amiben mindenki meg tudja nehezíteni a dolgod. Vegyük például Zverevet, akinek jobb a mérlege ellenem, így persze rá is riválisként kell tekintenem, de most épp Djokovic és Sinner van a lista élén.”
Az előző három Grand Slam-tornát a Djokovic-Alcaraz-Sinner trió nyerte meg, és nem kizárt, hogy a következő időszakot is elsősorban ők hárman fogják meghatározni. Djokovic minden Grand Slamen esélyesnek számít, Sinner élete formájában teniszezik, Alcaraz pedig párszor megvillantotta már, mekkora potenciállal bír.
A következő igazán nagy összecsapás helyszíne a Roland Garros lehet, ami egyfelől különleges helyet tölt be Alcaraz szívében, másfelől viszont ugyanúgy kezeli, mint az összes többi nagy versenyt.
„A Grand Slam az Grand Slam, és nem számít, hogy a Roland Garrosról van-e szó, mindet nagyon várom. Tavaly elődöntős voltam a Roland Garroson, idén abban bízom, tudok javítani azon az eredményen. Nem érzem úgy, hogy mindenképpen meg kell nyernem, vagy hogy keserűség lenne bennem, amiért még nem sikerült. Nagyon szép verseny, ami minden spanyol számára különleges, és egy álom válna valóra azzal, ha összejönne, de épp olyan, mint a többi Grand Slam.”
2024-ben ráadásul egy ötödik kiemelt versennyel is számolni kell, hiszen olimpiát is rendeznek, ráadásul a Roland Garros helyszínén. De vajon Alcaraz melyiket szeretné jobban: a Grand Slamet vagy az olimpiai aranyat?
Azt mondanám, hogy az érmet. Az az egyik álmom, hogy érmet nyerjek a hazámnak, Spanyolországnak, és úgy gondolom, az olimpiai arany az egyik legnagyobb dolog a sportban. Hogy ha idén kellene választanom, az olimpiai aranyat mondanám.
Forrás: ATP

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés