Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Az egyenletes teljesítmény a legfőbb cél az ATP Tourra visszatérő Carlos Alcaraz számára

Nánási Antal

Frissítve 15/02/2023 - 11:50 GMT+1

Szűk negyedévnyi kényszerszünet után Buenos Airesben térhet vissza az ATP Tour körforgásába a világelsőségét elveszítő Carlos Alcaraz. A szezonját a dél-amerikai salakszezonban nyitó spanyol játékost nagy médiafigyelem övezi Argentínában, ő pedig jó vendég módjára úgy vont tenisz párhuzamot, hogy a viszonyítási alap egy a helyiek körében érinthetetlen nemzeti hős volt.

Alcaraz kezet nyújtott a tie-break közepén, Rune jutott elődöntőbe Párizsban

Tekintettel arra, hogy Carlos Alcaraz még mindig csak 19 éves, túl nagy kockázatot nem vállalunk akkor, ha kijelentjük, 2022 a spanyol profi karrierjének eddigi legjobb szezonja volt.
Az viszont biztos, hogy a spanyol tini jó magasra tette a lécet, két 500-as (Rio, Barcelona), két 1000-es (Miami, Madrid) és egy Grand Slam (US Open) megnyerése ugyanis egy karriercsúcsot jelentő idénynek is simán elmenne. A világelsőséget is meghozó év aztán keserűen zárult, hiszen a Párizsi ATP 1000-esen hasfalsérülés miatt fel kellett adnia a Holger Rune elleni negyeddöntőt, amire a világbajnoki részvétele is ráment, majd 2023 sem indult túl rózsásan, egy lábsérülés ugyanis az Ausztrál Opentől is távol tartotta.
Most azonban, az orvosi zárójelentések nyelvezetét használva “jó általános egészségi állapotban” érkezett meg Buenos Airesbe, ahol a helyi ATP 250-es torna első kiemeltjeként kezdi el hivatalosan is a 2023-as szezont. Alcaraz nem bízta a véletlenre a dolgot, hiszen már szűk egy hete Argentínában tartózkodik, így az edzések mellett számtalan média felkérésnek is eleget tudott tenni.
Elbújni mondjuk aligha tudott volna az újságírók és a rengeteg argentin szurkoló elől, a tornának otthont adó teniszklubban a beszámolók szerint pezsgett az élet, amikor ‘Carlitos’ edzése zajlott. Helyi újságok szerint hétvégén az a furcsaság is megesett, hogy a centerpályán éppen zajló selejtezős mérkőzésnek háttal foglaltak helyet a nézők, akiket a kvalinál sokkal jobban érdekelt a centerpálya melletti pályán gyakorló Alcaraz tevékenysége. Hiába na, a népszerűséget ebben is le lehet mérni.
picture

"Az az igazság, hogy a vártnál egy kicsit hamarabb jött el számomra a mennyország." - Carlos Alcaraz

Fotó: AFP

Amikor a teniszvilág kezdett egyre inkább felfigyelni az akkor még a top 100-ba épphogy megérkező Carlos Alcarazra, a fiatal spanyol játékos kerekperec kijelentette: ő bizony Grand Slam-győztes és világelső szeretne lenni. Talán ő maga sem gondolta, hogy mindkét nagy célt egyszerre, már 19 évesen kipipálja. Ettől persze nem vált “okafogyottá” a karrier folytatása, célokból ugyanis mindig lehet újakat találni.
Az az igazság, hogy a vártnál egy kicsit hamarabb jött el számomra a mennyország.
- fogalmazott a La Nacion c. argentin lapnak Alcaraz.
“Fontos, hogy tovább fejlődjek játékosként és emberként egyaránt, hiszen hiába értem el a csúcsra, érettségben még bőven van mit fejlődnöm. A tenisztörténelem legjobbjai, Rafa, Roger és Novak soha nem stagnáltak, mindig találtak új kihívásokat és fejlődni tudtak. Remélem, hogy én is megtalálom azokat az apró momentumokat, amelyek mentén haladva testben és fejben is fejlődni tudok.”
picture

Carlos Alcaraz és Novak Djokovic

Fotó: AFP

S ha már a legnagyobbak között szóba került a svájci, Alcaraz kapott egy kérdést arra vonatkozóan, hogy mennyire érzi sorsszerűnek, hogy ő ugyanabban az évben jutott fel a sportág csúcsára, amelyben a trónt sokáig birtokló Federer végleg befejezte a pályafutását?
Egy álom lett volna Roger ellen játszani, nagyon szerettem a teniszét, napokig képes voltam a meccseit nézni.
Novakkal és Rafával játszhattam már, jó lett volna Roger ellen is tesztelni magam. Ők hárman, sőt, Andy Murrayvel együtt négyen minden tornán a legjobbak voltak, hihetetlen egyenletes teljesítményre voltak képesek. És ne feledkezzünk el Juan Martin Del Potroról sem, aki szintén a sportág egyik legnagyobb alakja volt, nagyon sajnálom, hogy ellene sincs már lehetőségem játszani.”
A 2009-ben US Opent nyerő Delpo sérülései miatt sajnos nem tudta azt a karriert befutni, ami a képességei alapján egyébként kinézett neki, pályafutását pedig egy éve, épp Buenos Airesben fejezte be. Nem lennénk meglepve, ha idén kilátogatna a versenyre, és az sem keltene különösebb meglepetést, ha honfitársai mellett épp Carlos Alcaraz mérkőzésére lenne a leginkább kiváncsi.
A spanyol, aki még soha nem játszott Argentínában ATP-mérkőzést, szerdai bemutatkozása alkalmával Györe László ellen lép pályára az esti program csúcsaként.
Az Ole c. argentin portálnak adott interjújában Alcaraz méltatta az argentin futball válogatottat világbajnoki címre vezető Lionel Messit, aki a tenisz nagyjaihoz hasonlóan az évek múlásának ellenére is képes időről időre megújulni és folyamatosan világklasszis szinten teljesíteni. A teniszező által magasra dobott labdát az argentin újságíró kolléga persze le is csapta, és a “Ki akkor a tenisz Messije?” kérdésbe burkolva rákérdezett Alcaraz GOAT-álláspontjára. A válasz csípőből érkezett, és a fentiek tükrében egyáltalán nem meglepő:
“Roger. Mégpedig azért, amilyen tehetsége volt ehhez a játékhoz, és ahogyan a játékhoz minden egyes mérkőzésén hozzáállt.”
picture

Roger Federer

Fotó: SID

Alcaraznak iparkodnia kell Argentínában, egy szezon eleji korai vereség ugyanis akár nagyon kényelmetlen helyzetbe hozná őt a világranglista második helyének megtartásáért folyó küzdelemben.Stefanos Tsitsipas ugyanis Rotterdamban első kiemeltként kerülhet közelebb hozzá. Buenos Airesben ráadásul a spanyolnak hamar formába kell lendülnie, Rioban címvédőként 500 pontot kell védenie, március második felében pedig Miamiban újabb 1000 pont megtartása lesz a feladat.
Forrás: La Nación és Ole
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés